Pieni mutta kokoonsa nähden tehokas SoPhi-kustannus on kulkenut omaa tietään tiedekustannuksen monissa murroksissa 1990-luvun puolivälistä lähtien. Se toimii Jyväskylän yliopistossa ja julkaisee laaja-alaisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun kiinnittyvää kirjallisuutta.
– Sivistyksellinen ulottuvuus on hyvin merkittävä asia tässä toiminnassa, filosofian yliopistonlehtori ja dosentti Olli-Pekka Moisio tiivistää SoPhin toiminnan pääajatuksen. Hän tarkoittaa tieteellisen tiedon levittämistä ilmaiseksi ja mahdollisimman helposti kaikkien kiinnostuneiden ulottuville. – Sama periaatehan on olennainen myös Jyväskylän yliopiston strategiassa, yliopiston hallituksessakin vaikuttava Moisio huomauttaa.
Moisio toimii SoPhi-kustannuksen päätoimittajana. – Aloitin silloisessa kustantamon toimitussihteerinä joskus vuoden 2000 tietämillä ja sillä tiellä olen edelleen, hän kertoo. Kustannustyön kautta hänen kiinnostuksensa tutkimusta kohtaan voimistui ja ura vei akateemiseen tutkimus- ja opetustyöhön.
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus avoimen kustantamisen kautta nousee esille myös toimikunnan jäsenten näkemyksissä. Toimituskuntaan kuuluvat Moision lisäksi yliopistonlehtori Hannele Harjunen sekä professorit Tapio Litmanen ja Mika Ojakangas. SoPhin nimi viittaa tieteenaloihin Social Sciences and Philosophy.
SoPhi syntyi aikoinaan tarpeesta saada yhteiskuntatieteellistä tutkimusta julkaistuksi nopealla toimitusajalla ja isoja kotimaisia kustantajia kevyemmällä organisaatiolla.
Ulkoistuksen tuulet keikauttivat sen sittemmin Kopijyvän omistukseen ja sieltä yrityskaupan kautta Minerva kustantamolle vuosituhannen alussa.
Kymmenkunta vuotta sitten Minervalla suunnattiin uudelleen toimituspolitiikkaa. SoPhille ei enää jäänyt siellä roolia ja se palasi silloiseen yhteiskuntatieteellisen tiedekuntaan. Silloin julkaisutyössä mukana oleville tuli mietittäväksi, millä tavalla kustannustoimintaa voitaisiin jatkaa mahdollisimman pienellä ja kulurakenteeltaan kevyellä organisaatiolla.
– Päätettiin siirtyä SoPhin toiminnassa kokonaan avoimeen digitaaliseen kustantamiseen. Päätös on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Julkaisut käyvät edelleen läpi tavanomaisen referee-kierroksen ja sarjalla on tieteellisten seurain valtuuskunnan myöntämä vertaisarviointitunnus. Vuosittain julkaistaan 2-5 teosta. Tälle keväälle julkaisuputkessa on jo kolme teosta.
Yhteiskunnallisesta painotuksesta huolimatta tiedekunnan tai oppiaineiden rajat eivät aseta tiukkoja ehtoja SoPhin julkaisuille. Kustannettaviksi sopivat vaikkapa luonnontieteistä sellaiset ympäristöaiheet, joilla on merkitystä ajankohtaiselle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Perustamisajatuksensa tapaan SoPhi on edelleen ketterä toimija julkaisijana. Kirjat ilmestyvät parhaimmillaan sopivasti juuri silloin kun keskustelua käydään.
Kustannustehokas eli oikeastaan ilmainen
Sophi toimii käytännössä ilman rahoitusta. Kirjoittajilta ei kynnysrahoja kysellä, eikä erikseen palkattua väkeä ole. Toiminnassa lähdetään siitä, että kirjoittajilla ja kokoomateosten toimittajilla on keskeinen rooli kirjojen tuotannossa. He toimittavat itse tekstinsä loppuun, hankkivat mahdolliset käännökset, mahdollisen kuvituksen ja mielellään myös taiton.
– Jos esimerkiksi taittajaa ei löydy, niin minä teen taiton muun työn ohessa. Kun sitä on pitkään tehnyt, niin se sujuu jo kohtalaisen nopeasti, Moisio vakuuttaa. – Pari kirjaa vuodessa on sopiva määrä. Sitä suurempi määrä veisi liikaa aikaa.
SoPhin julkaisut ovat vapaasti ladattavissa, joten vaikkapa eri oppilaitoksissa ja kouluissa opiskelevat nuoret sekä tieteestä kiinnostunut yleisö pääsevät täysin vapaasti tutkitun tiedon äärelle.
– SoPhin ja yliopiston kirjaston kaltaisten toimijoiden rooli tulee korostumaan tiedetoimittamisen kentän käynnissä olevan rakenteellisen muutoksen seurauksena. Kotimaiset tieteelliset kustantamot joutuvat entistä enemmän rajaamaan tiukan tieteellisiä julkaisuja kustannusohjelmansa ulkopuolelle, koska niille ei ole mittavia markkinoita, Moisio arvioi. Esimerkkinä hän mainitsee toimitetut kokoomateokset, jotka tuotetaan vaikkapa tieteellisen kokouksen tuloksena.
Monet SoPhin kirjoista ovat hyvin suosittuja ja valtaosalla latausmäärät ovat erittäin suuria. Myös sellaiset, jotka ovat aikoinaan 1990-luvulla ilmestyneet ja myyty fyysisinä kirjoina loppuun useampaan kertaan, kiinnostavat edelleen digitaalisina. Yksi suosituimpia teoksia on Raija Julkusen Muuttuvat hyvinvointivaltiot: eurooppalaiset hyvinvointivaltiot reformoitavina. Tätä vuonna 2017 ilmestynyttä kirjaa on ladattu yli 8800 kertaa.
Julkusen teos on myös esimerkki siitä, kuinka korkeatasoisen tieteellisen työn on joskus vaikeaa löytää paikkaansa isoilla kustantamoilla. Kirja valikoitui Tieteellisten seurain valtuuskunnan vuoden 2018 tiedekirjaehdokkaaksi ja sai kisassa kunniamaininnan.
Yhteinen tieteellinen JYU-kustannus?
Moisio nostaa mietittäväksi ajatuksen, että yliopistot voisivat ottaa tiedejulkaisemisesta uudelleen vastuun itselleen. – Nyt me maksamme kansainvälisille yhtiöille julkaisemisesta siitä rahasta, jota saamme pääosin julkisilta rahoittajilta. Häviämme siis sekä taloudellisesti että ajallisesti.
Kansainväliset kustannusalan jätit myyvät työmme tulokset meille takaisin mittavilla summilla. Tätä siirtoa voimistavat valtakunnallisen rahanjaon periaatteet. Usein julkaisujen tuotantoajat ovat myös käsittämättömän pitkiä ja tarttuminen ajankohtaisiin ilmiöihin ei onnistu.
– Jos esimerkiksi koko Jyväskylän yliopiston tasolla yhdistäisimme voimamme, pystyisimme kotimaisesti ja kansainvälisestikin näkyvään julkaisemiseen. Toteuttaisimme sivistystehtäväämme ja yhteiskunnallista vaikuttamista sekä Suomessa että globaalissa mittakaavassa ilman että luopuisimme tieteellisyydestä, Moisio visioi.
SoPhin julkaisut löytyvät osoitteesta www.jyu.fi/sophi
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.