Kestävyysajattelun murros on tapahtumassa koko yhteiskunnassa ja nämä teemat tulevat väistämättä työelämässä vastaan, sanoo dekaani Hanna-Leena Pesonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. Vastuullisuutta ja kestävää liiketoimintaa painottavan kauppakorkeakoulun kurssitarjonnassa ovat vahvasti mukana YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Nyt vastuullisuuden teemat tuodaan uudella tavalla näkyviksi opintotarjonnassa.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet laadittiin vuonna 2015. Ne sisältävät 17 ympäristöön, talouteen ja köyhyyden vähentämiseen painottuvaa tavoitetta sekä lukuisia alatavoitteita.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ryhtyi uuden opetussuunitelmansa myötä nostamaan näitä tavoitteita esille omassa kurssitarjonnassaan.

– Meillä on ollut tarve sekä halu tehdä näkyväksi se, mikä opinnoissamme liittyy vastuullisuuteen ja kestävyyteen. Olemme jo pitkään tienneet kurssiemme sisältävän paljonkin näitä teemoja, mutta paikoin se on ollut rivien välissä piilossa. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat hyvä työkalu näiden esiintuomiseen, dekaani Pesonen kertoo.

Yhteensä kauppakorkeakoulun tarjonnasta löytyy kuusikymmentä kurssia, joilla käsitellään kestävän kehityksen teemoja.

Kauppakorkeakoulun uusi opetussuunnitelma vuosille 2020-23 toi tälle esiintuomiselle hyvän mahdollisuuden. Sekä OPSissa että Sisussa kurssin sopiessa yhteen tai useampaan tavoitteeseen, on se kirjattu esille kurssikuvauksessa.

– Tavoitteenamme on, että jatkossa kursseja voisi myös hakea teemoittain tiettyjen kestävän kehitysten tavoitteiden mukaan. Samaten tarkastelemme mahdollisuutta upottaa tavoitteiden symbolit mukaan kurssitarjontaan, jolloin ne olisivat entistä paremmin esillä, kertoo Pesonen.

– Haluamme myös jatkossa lisätä yhteistyötä muiden tiedekuntien ja Avoimen yliopiston kanssa niin, että kestävän kehityksen kursseja olisi tarjolla myös jatkuvan oppimisen tarjonnassa.

Kauppakorkeakoulu pilotoi teemojen esiinnostamista Jyväskylän yliopistossa tiettävästi ensimmäisenä yliopistona Suomessa. Pesonen näkee tämän hyvänä avauksena muille yliopistoille, sekä luontevana jatkumona suomalaisyliopistojen yhdessä hiljattain julkaisemille 12 teesille kestävän kehityksen edistämiseksi.

– Nämä ovat tärkeitä sisältöjä, joista tulisi tarjota opiskelijoille mahdollisimman paljon tietoa, ymmärrystä ja näkökulmia. Kestävyysajattelun murros on tapahtumassa koko yhteiskunnassa ja nämä teemat tulevat väistämättä työelämässä vastaan. Näitä teemoja on siis hyvä tuoda esiin mahdollisimman laajalla rintamalla.

Lisätietoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteista

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.