Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu JSBE ja avoin yliopisto ovat kehittäneet kuluneen talven aikana kauppatieteiden avoimen yliopiston väylää entistä toimivammaksi. Avoimen yliopiston väylältä pääsee tutkintokoulutukseen vuosittain lähes 50 opiskelijaa. Uudistus on osa Toinen reitti yliopistoon -hanketta, jossa kehitetään aiemmin suoritetuista opinnoista varteenotettavaa valintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle.
Jyväskylän yliopistosta hankkeessa mukana on muun muassa JYU:n kauppakorkeakoulu (JSBE), jonka opiskelijavalinnoissa on ollut aiemminkin ns. avoimen väylä. Uudistuksen tavoitteena on luoda avoimen yliopiston opinnoista aidosti toimiva reitti tutkinto-opiskelijaksi esimerkiksi niille, jotka eivät voi hakea tai tule valituiksi todistusvalinnassa tai valintakokeessa.
JSBE:n ja avoimen yliopiston yhteistyö kauppatieteiden väylän kehittämiseksi aloitettiin syksyllä 2018. Uudet valintaperusteet saavat viimeisen silauksensa kuluvan kevään aikana, joten käytännössä väyläopintoja voi suorittaa jo lukuvuonna 2019-2020.
– Kauppatieteiden väylältä voi hakea Jyväskylän yliopistoon kevään 2020 yhteishaussa. Reitin opintopistemäärä täsmentyy pian, mutta tarkoitus on, että yliopistoon opiskelijaksi haluava ehtii tehdä opinnot yhden lukuvuoden aikana, hankkeessa työskentelevä avoimen yliopiston koulutuspäällikkö Satu Vuori kertoo.

Satu Vuori ja Piia Leppämäki Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta.
Kauppatieteet ovat yksi suosituimmista hakukohteista Jyväskylän yliopistosta, joten avoimen yliopiston reittiä ei tarvita hakijoiden houkutteluun. Väylällä opiskelu sopii kuitenkin monille paremmin kuin ylioppilaskokeiden uusiminen tai pääsykoepänttäys, ja noin lukuvuoden mittaisissa opinnoissa opiskelija pystyy näyttämään kykynsä. Lisäksi avoimen yliopiston opinnot ovat joustavia ajan ja paikan suhteen, jolloin esimerkiksi työssäkäynti opintojen aikana on mahdollista.
– Aiempiin opintoihin perustuva opiskelijavalintatapa lisää sujuvuutta siirtymiin toiselta asteelta yliopistoon, johtamisen yliopistonopettaja Piia Leppämäki summaa.
Väylän opinnot ovat yliopisto-opintoja, joten ne hyväksiluetaan tutkinnon osaksi Jyväskylän yliopistossa. Kauppakorkeakoulun varadekaani, professori Anna-Maija Lämsä muistuttaa, että väylä antaa mahdollisuuden muillekin kuin uusille ylioppilaille päästä opiskelemaan kauppatieteitä, mikä tukee myös elinikäistä oppimista.
– JSBE haluaa olla mukana uusissa avauksissa ja kehityksen kärjessä koulutukseen liittyvissä asioissa. Avoimen yliopiston reitiltä voimme saada motivoituneita ja jo aihepiiriin perehtyneitä opiskelijoita tiedekuntaan, mikä voi myös tukea kauppakorkeakoulun tuloksellisuutta, Lämsä sanoo.
”Aiempiin opintoihin perustuva opiskelijavalintatapa lisää sujuvuutta siirtymiin toiselta asteelta yliopistoon.”
Lämsä, Leppämäki ja Vuori pitävät uudenlaisen väylän pilotointia tärkeänä koko yliopistolle. Sen myötä voidaan jakaa kokemuksia muillekin, mitkä ovat tällaisen valintatavan hyödyt ja haasteet.
– Pyrimme tekemään tästä pysyvän hakutavan tutkintokoulutukseen. Jyväskylän yliopisto saa kauppatieteiden väylästä hyvän sisäisen mallin avoimen yliopiston reittien toteuttamiseen myös muissa tiedekunnissa, Vuori toteaa.
Anna-Maija Lämsä kiittelee avoimen yliopiston ja JSBE:n hyvää suhdetta jo ajalta ennen TRY-hanketta.
– Meillä on JSBE:ssä pitkä ja ansiokas historia koskien yhteistyötä avoimen yliopiston kanssa. Toinen reitti yliopistoon -hanke on hyvää jatkoa tuolle yhteistyölle ja tiivistää suhteitamme.
TRY-toimija Piia Leppämäki avoimesta yliopistosta pitää myös yhteistyötä tuottoisana. Sujuva yhteistoiminta onkin mahdollistanut monipuolisen kehitysprosessin myös avoimen väylälle. Kauppatieteiden reittiin liittyvien hallinnollisten asioiden, kuten opintopistemäärien ja valintaperusteiden, ohella myös opiskelijan näkökulmaa on mietitty.
– Väylältä tulevien opiskelijoiden integroituminen muiden tutkinto-opiskelijoiden joukkoon on tärkeää, sillä he hyppäävät kyytiin periaatteessa ensimmäisen vuoden jälkeen. Avoimen yliopiston reitin täytyy olla toimiva myös opiskelijakokemuksen kannalta, Leppämäki kertoo.
Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston koordinoima 11 yliopiston yhteinen korkeakoulutuksen kehittämishanke.
TRY-hankkeen väliseminaari järjestetään 13.6.2019 Jyväskylän yliopistolla.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.