
SELFIE-arvioinnin jälkeinen reflektointi ja toimintasuunnitelman teko yhdessä kouluyhteisössä. (Miten SELFIE toimii)
Digitaalisuus haastaa oppilaitokset etsimään itselleen parhaiten soveltuvia kehityssuuntia digitaalisen teknologian hyödyntämiselle. Samanaikaisesti ympärillä oleva yhteiskunta ja työelämä digitalisoituu entistä kiivaampaan tahtiin ja odottaa jäseniltään valmiuksia uudenlaisiin toimintatapoihin ja työkaluihin.
– Kaiken tämän keskellä kannattaa hetkeksi pysähtyä ja selvittää oppilaitoksen nykyinen digivalmius ja digiteknologian opetus ja oppimiskäytön tilannekuva. Tämä onnistuu ottamalla SELFIE oppilaitoksen nykytilanteesta, kertoo SELFIE-pilotoinnin kansallinen koordinaattori Kari Kankaanranta.
SELFIE on Euroopan komission kehittämä helppokäyttöinen työkalu oppilaitosten digiteknologian käytön itsearviointiin. Kaikki oppilaitosyhteisön jäsenet, rehtorista oppilaisiin, osallistuvat SELFIE arviointiin.
– Tällöin tilannekuvasta saadaan todellisempi ja moniulotteisempi, kuvailee Kankaanranta.
SELFIE julkaistiin vapaaseen käyttöön lokakuussa 2018 ja se on saatavilla 24 eri kielellä. SELFIEn käyttäjiksi on rekisteröitynyt jo yli 2 000 koulua Euroopassa. SELFIE on lokalisoitu ja käännetty myös suomeksi.
– SELFIEn löytää käyttövalmiina Euroopan komission sivuilta, Kankaanranta kannustaa.
Jyväskylän yliopisto vastasi lokalisoinnista ja tukee suomalaisia oppilaitoksia.
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta vastasi SELFIEn lokalisoinnista suomalaisiin oppilaitoksiin soveltuvaksi sekä koordinoi vuonna 2017 toteutetun pilotoinnin. Jyväskylän yliopisto on myös tukenut oppilaitoksia SELFIEtä koskevissa kysymyksissä. SELFIEn ympärille kehitetään jatkossa arviointitulosten hyödyntämistä tukevaa materiaalia ja työkaluja.
Tsekatkaa millaisen SELFIEn saatte oppilaitoksestanne!
Digiosaamisella parempaa ja monipuolisempaa opetusta
Toinen tärkeä digitaalisuuden kehittämiseen liittyvä osa-alue on opettajien digiosaaminen. Erityisesti, miten digitaalisuuden avulla on mahdollista kehittää ja monipuolistaa opetusta. Tähän tarkoitukseen Euroopan komissio on kehittänyt Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu) -viitekehyksen. DigCompEdu tarkastelee 22 kykyä, jotka ovat kuudella osa-alueella digiteknologian ammatillisesta hyödyntämisestä digitaalisten resurssien käyttöön ja oppijoiden digiosaamisen kehittämiseen.

Euroopan komission kehittämä Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu) -viitekehys.
– Huomio ei niinkään ole opettajan teknisissä taidoissa vaan viitekehyksen tavoitteena on löytää, miten digitaalista teknologiaa voidaan käyttää tehostamaan ja uudistamaan koulutusta, kertoo Kankaanranta.
DigCompEdu-viitekehyksen pohjalta kehitetään opettajien digiosaamisen itsearviointityökalua. Tavoitteena on vielä kevään 2019 aikana toteuttaa pilotointi Euroopan laajuisesti. Jyväskylän yliopisto koordinoi myös tämän työkalun pilotointia ja käyttöönottoa Suomessa.
– Itsearvioinnin avulla paikallistetaan osaamisalueet, jotka kaipaavat kehittämistä. Tehdään yhdessä suunnitelma sekä seurataan, miten digiosaaminen kehittyy, Kankaanranta listaa.
Haluatko ottaa osaa DigCompEdu arviointiin, ota yhteyttä!
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.