Jyväskylän yliopiston ydinfysiikan tutkimus alkoi ahtaista pesulan kellarin tiloista, jonne hankittiin Suomen ensimmäinen hiukkaskiihdytin joulukuussa 1973. Toiminta on kasvanut ja nykyisin kiihdytinlaboratorio on merkittävä kansainvälisten tutkimushankkeiden tekopaikka.
Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun muututtua vuonna 1965 Jyväskylän yliopistoksi oli luonnollista perustaa sinne myös matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta. Sen fysiikan laitoksen alullepanijoista monet olivat Helsingistä tulleita nuoria tutkijoita, jotka halusivat panostaa kokeellisen ydinfysiikan tutkimukseen. Siihen he tarvitsivat kunnon työkalun, hiukkaskiihdyttimen. Rahat pienen syklotronikiihdyttimen hankkimiseksi onnistuttiin saamaan, ja se sijoitettiin Nisulankadun entisen pesulan ja leipomon kellariin. Ahtaissa tiloissa opiskelijat ja nuoret tutkijanalut oppivat kiihdytinfysiikan perusasiat sananmukaisesti kantapään kautta. Omia tutkimuslaiteideoita toteutettiin rohkeasti ja uusia tieteellisiä tuloksia alkoi ilmestyä.
Ylistönrinteelle 25 vuotta sitten rakennetun uuden kiihdytinlaboratorion suunnittelu- ja rakennustyö olikin jo omissa asiantuntevissa käsissä, kun akateemisesta urasta haaveilevat nuoret tutkijat ohjattiin poikkeuksetta Uno Cygnaeuksen mallin mukaisesti ulkomaille lisäoppia saamaan. Mikäpä sinne oli mennessä, kun pesulan kellarissa saadut perustaidot olivat vankalla pohjalla.

Vasemmanpuoleinen kuva: Fysiikan laitoksen ensimmäistä, 20 tonnia painavaa minisylotronia MC-20 siirretään Nisulankadun luolaan joulukuussa 1973. Kuvassa Jorma Hattula, Esko Liukkonen ja Rauno Julin taustalla. Oikeanpuoleinen kuva: Fysiikan laitoksen toinen, 300 tonnia painava K130- syklotroni oli käyttövalmiina Ylistön laboratoriossa vuonna 1992. Ekstraktiota virittelevät Arto Lassila ja Jani Hyvönen.
Ihanteellinen koulutuspaikka
Laboratorion suuresta syklotronista ja pienemmistä kiihdyttimistä saatavien ionisuihkujen valikoima on nykyisin kansainvälistä huippuluokkaa. Toisin kuin vastaavan kokoiset laboratoriot maailmalla, on kiihdytinlaboratorio osa Jyväskylän yliopiston fysiikan laitosta, jossa opiskelijoiden työpanos on sen toiminnan kannalta korvaamaton. Vastaavasti laboratorio tarjoaa opiskelijoille monipuolisen kokeellisen tutkimuksen koulutuspaikan, jossa perehdytään mitä erilaisimpiin teknologioihin ja kansainvälisten projektien vetämiseen.
EU:n laatulaboratorio
Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio on merkittävin kansainvälinen tutkimusinfrastruktuuri Suomessa ja sillä on EU:n tutkijoita vastaanottavan infrastruktuurin status. Kiihdytinalan asiantuntemus muodostaa pohjan myös sovelluksille. Kiihdytinlaboratorio on Euroopan Avaruusjärjestön valtuuttama elektroniikkakomponenttien testilaboratorio. Kiihdyttimestä saatavilla raskaiden hiukkasten suihkulla tehdään myös nanosuodattimia mm. autoteollisuuden käyttöön. VTT:ltä vuonna 2008 saatua Pelletron-lineaarikiihdytintä käytetään materiaalipintojen muokkaukseen ja analyysiin.
Fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorion kansainvälinen menestys osoittaa, että suurikin kokeellisen tutkimuksen infrastruktuuri voi toimia tehokkaasti nimenomaan yliopistoympäristössä. Samaa joustavaa toimintafilosofiaa käyttäen on fysiikan laitokselle vuosien varrella kasvanut muita korkeatasoisia tutkimusaloja nanotieteistä aina suurenergiafysiikkaan.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.