
Mikä pitää ihmisen kiinni työssä vielä lomallakin – ja kuinka lomakaudesta saa otettua kaiken palauttavan voiman irti? Lomalle laskeutuminen on hyvä aloittaa jo ennen kesäloman alkua. Median julkistamat lomanaloitusvinkit pitävät…
Mikä pitää ihmisen kiinni työssä vielä lomallakin – ja kuinka lomakaudesta saa otettua kaiken palauttavan voiman irti? Lomalle laskeutuminen on hyvä aloittaa jo ennen kesäloman alkua. Median julkistamat lomanaloitusvinkit pitävät…
Onko suomalainen ruoka katoavaa kansanperinnettä, vai vieläkö kotimaisella lihalla, maidolla ja viljalla on paikkansa pöydissämme myös tulevaisuudessa? Kyllä on ja pitää olla, sanoo maataloutta ja ruokatuotantoa tutkiva Irene Kuhmonen. Ruoka…
Auttaminen on etuoikeus. Näin kokee David Korpela, jonka työ keskittyy konfliktien ratkaisemiseen ja maailman hauraimpien valtioiden tukemiseen. Hän työskentelee kohteissa, joissa kehitysyhteistyöaloitteita tarvitaan eniten. David on valmistunut Jyväskylän yliopiston kansainvälisen…
Kesän kalavesien äärellä kalatutkijan mieli askartelee valppaana. Jyväskylän yliopistossa on vahvoja kalojen, kalayhteisöjen ja vesiekosysteemien tutkimusryhmiä. Niissä rakennetaan erilaisin konstein tutkimustietoa muun muassa kestävän kalastuksen tueksi. Toive saalismäärien moninkertaistamisesta vaatii…
Kvarkkiaineen tutkimuksen huippuyksikkö kuuluu alansa kansainväliseen kärkeen. Yksikkö on yksi kolmesta Jyväskylän yliopiston koordinoimasta Suomen Akatemian huippuyksiköstä, jotka aloittivat vuoteen 2029 kestävän työnsä vuoden alussa. Kaikki aine koostuu atomiytimistä ja…
Nopeaan tahtiin teknologisoituva maailma voi aiheuttaa kitkaa ihmisen ja koneen välille, mutta ihmisen ajattelua ymmärtävä tekoäly voi ratkaista tämän ongelman, kirjoittaa kognitiotieteen apulaisprofessori Jussi Jokinen. ”Voivatko koneet ajatella?” kysyi Alan…
Pienikin oma tila voi taata elvyttävän luovuuden kokemuksen kriisien ja turvattomuuden aikana, kirjoittaa yliopistonlehtori Risto Niemi-Pynttäri. Luovuus ymmärretään nykyään toisin kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Tuo perinteisesti taiteeseen liittyvä työskentelytapa,…
Vuonna 1840 toukokuun 13. päivä, Flooran päivä, nimettiin virallisesti ylioppilaiden kevätjuhlapäiväksi. Kahdeksan vuotta myöhemmin, 13.5.1848, vietettiin eräs historiamme tähtihetkistä. Ylioppilaiden Flooran päivän juhlassa Kumtähden kentällä esitettiin ensimmäisen kerran J. L.…
Vaihdevuodet muuttavat naisten kolesteroliaineenvaihduntaa, mutta sen nettovaikutuksia terveyteen ei vielä tiedetä tarkalleen, kirjoittaa apulaisprofessori Eija Laakkonen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Verenkierron tehtävä on huoltaa kudoksia. Se kuljettaa monenlaisia molekyylejä, kuljetinkomplekseja…
Maija Nikula on KONEella tietojohtajana, joka tehtävä on tehdä datasta hyvälaatuista ja helposti käytettävää. KONE on kansainvälinen yritys, joka tuottaa dataa sekä laitteiden käytöstä että operatiivista liiketoimintaprosesseita. Tietojohtajan tehtävänä on…