Sosiologien vahvuuksia työelämässä ovat kokonaisuuksien hahmottaminen, kyky hallita suuria tietomääriä ja taito ymmärtää inhimillisiä ilmiöitä. Koska sosiologian opinnot eivät valmista suoraan mihinkään tiettyyn ammattiin, urapolku pitää etsiä usein itse. Sosiologian alumnimme Hannes Järvenpää on työllistänyt itsensä yrittäjyyden kautta. Tällä hetkellä Jyväskylän yliopiston museokokoelmien tehtävät pitävät Hanneksen kiireisenä.

Hannes Järvenpää on paljasjalkainen jyväskyläläinen. Lukion jälkeen hän lähti suorittamaan varusmiespalvelusta Upinniemeen.  Varusmiespalveluksen jälkeen ovet aukesivat maanpuolustuskorkeakoulun merkikadettilinjalle, mutta lopulta siiviilipuolen koulutusvaihtoehdot veivät voiton.

Järvenpään ajatuksissa oli asettua pääkaupunkiseudulle tai Tampereelle; vaihtelu kotikaupungin tuttuuteen tuntui viehättävältä ajatukselta. Yliopisto-opintoihin Hannes haki kuitenkin myös kotikaupunkiin; vaihtoehdot oli hyvä pitää auki. Lopulta Jyväskylä valikoitui opiskelupaikaksi ja yhteiskuntatieteen opinnot Mattilanniemen kampuksella alkoivat syksyllä 2011.

”Oli erikoista palata tuttuun kaupunkiin aivan uudenlaisessa roolissa. Kotikaupunkiaan katseli aivan uusin silmin.”

Hannes opiskeli sosiologian tutkinto-ohjelmassa. Sivuaineopintoja kertyi liikunnan sosiologiasta, filosofiasta, psykologiasta ja kasvatustieteistä. Opintojen ohella Hannes työskenteli yrittäjänä sekä vammaisnuorisotyönohjaajana. Hän vuokrasi kaverinsa kanssa pakettiautoja opiskelijoille. Ohjaajaksi oli päätynyt partiotoiminnan kautta. Partio on edelleen miehelle rakas harrastus.

Sosiologiassa Hannesta kiinnosti tieteen luonne ja tapa tarkastella yhteiskuntaa niin yleisellä tasolla että erityisaloista käsin. Tutkimusalaan kuuluvat siis yhtä hyvin yksityinen ja yleinen. – Pidin myös siitä, että sosiologit ovat tarkkanäköisiä; sosiologia antaa välineitä asettua itsensä ja arkensa ulkopuolelle, Hannes kertoo.

”Valitsin sosiologian puhtaasti tieteenalan kiinnostavuuden mukaan. En laskelmoinut valinnassa työllistymisellä tai tieteenalan tunnettuudella.”

Opiskeluajoista parhaina muistoina piirtyvät opiskelijariennot, joiden järjestämisessä Hannes oli aktiivinen. Harjun portailla vannottu sosiologien vala oli yksi mieleen jääneistä huippuhetkistä.  – Sosiologit pyrkivät olemaan sosiaalisen maailman havainnoijia. Kirjaston kuppilassa tuli vietettyä paljon aikaa.

Hannes Järvenpää päätyi nykyiseen tehtäväänsä Jyväskylän yliopiston museomestarina sattuman kautta. Hänen isoisänsä oli myös opiskellut Jyväskylän yliopistossa – tai silloisessa kasvatustieteellisessä korkeakoulussa. Isoisän vaiheet kiinnostivat paljon ja Hannes lähti kyselemään mahdollisia hänestä löytyviä arkistolähteitä yliopiston museolta. – Siellä tapasin museon johtajana toimineen Pirjo Vuorisen. Pitkän keskustelumme ohessa kävi ilmi, että museolla on toisinaan tarvetta lisäkäsille. Kerroin, että voisin oman yritykseni kautta tarjota tämän puuttuvan resurssin.

”On hyvä, että yliopistolla on olemassa talon ulkopuolinen resurssi, joka on käytettävissä tarvittaessa.”

Hannes Järvenpään tehtäviin museomestarina kuuluu paljon yliopiston taidekokoelmiin liittyviä tehtäviä; huolintaa, pakkausta, ripustamista ja taideteosten kuvaamista. Yliopiston Kanavuoressa sijaitseviin säilytystiloihin on koko ajan tulossa lisää tavaraa ja niiden säilytys tulee suunnitella ja järjestellä.

Yliopiston museon kokoelmatyö vaatii myös paljon aikaa. Hannes on myös taitava käsistään ja museon esineille syntyy säilytyslaatikkoja ja vitriinejä sukkelasti. – Kesätyöt raksahommissa eivät ole menneet hukkaan, Hannes nauraa.

”Vaikka työllä on perusluonne, niin työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja monipuolisia. Tykkään kyllä työstäni ja työkavereistani todella paljon!”

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.