Epäonnistumiset ovat merkittävä osa tutkijan jokapäiväistä elämää. Lienee mahdotonta löytää tutkijaa, joka ei olisi joskus kohdannut hylättyä artikkelia tai rahoitushakemusta, epäonnistunut työn haussa tai joutunut suunnittelemaan tutkimustaan uudestaan. Syytä on kysyä, ovatko nämä takaiskut todella epäonnistumisia vai olennainen osa tutkijan työtä, kirjoittaa Melina Aarnikoivu.

Vaikkei vastoinkäymisiin koskaan tottuisi, voi niitä oppia käsittelemään. Mitä enemmän tutkijan eteen tulee vaikeita tilanteita, sitä monipuolisemmat työkalut hänellä on nämä tilanteet kohdata. Mikäli tutkija on vasta uransa alussa, näitä työkaluja ei kuitenkaan välttämättä vielä ole. Siispä takaiskuista ja vastoinkäymisistä puhuminen olisi erityisen tärkeää väitöskirjatutkijoille sekä muille uransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille.

Tylyjä vertaisarvioita, sähköposteihin vastaamattomia kollegoita, epävarmuutta urasta

Olen ollut yliopistossa töissä vuodesta 2012, ja näiden reilun kymmenen vuoden aikana olen totisesti saanut osani takaiskuista. Olen saanut useita hylkäyssähköposteja tieteellisistä lehdistä. Olen lähtenyt mukaan yhteistyöprojekteihin, joista ei lopulta olekaan kehkeytynyt mitään.

Takana on useita hylättyjä rahoitushakemuksia, niin henkilökohtaisia kuin ryhmässä tehtyjä. Kirjoittaminen on ollut jumissa. Työmäärä on ollut toisinaan masentavan musertava ja alanvaihto on käynyt mielessä.

Työsopimuksia ja rahoituskausia on ollut luultavasti jo lähemmäs 30, pisin niistä vain puolisentoista vuotta.

Onneksi monen vuoden kokemus tutkijan työstä sekä tutkimukseni tohtorikoulutuksesta ja akateemisesta kirjoittamisesta ovat opettaneet, että erilaiset surkeuden kokemukset menevät nopeasti ohi. Minulla on myös ollut fantastiset väitöskirjaohjaajat ja muita kollegoita, joiden kanssa olemme voineet puhua vaikeista tilanteista.

Kaikilla nuorilla tutkijoilla tällaista tilannetta ei kuitenkaan ole. Monet jäävät vaikeuksiensa kanssa yksin. Pahimmillaan uransa alkuvaiheessa oleva tutkija saattaa luulla, että hänestä ei ole väitöskirjantekijäksi: että hän ei ole tarpeeksi sitkeä, joustava tai älykäs – siitäkin huolimatta, että hän on tässä vaiheessa suorittanut sekä alemman että ylemmän korkeakoulututkinnon ja päässyt sisään tohtoriohjelmaan.

Ei olekaan lainkaan yllättävää, että väitöskirjatutkijoiden mielenterveyden ongelmat ovat nousseet tohtorikoulutuksen kehittämisen tärkeäksi teemaksi ympäri maailmaa.

Epäonnistumisista voidaan pitää työpaja

Tutkijan työn hankaluudet ovat onneksi saaneet vuosi vuodelta enemmän huomiota. Muun muassa Naturessa kirjoitettiin hiljattain epäonnistumisista nimenomaan aloittelevien tutkijoiden näkökulmasta.

Tekstissä mainitaan muun muassa niin sanotut ”epäonnistumisen CV:t”, joita jotkut tutkijat ovat jakaneet julkisesti valottaakseen sitä, mitä kaiken paperilla näkyvän menestyksen, kuten ylennysten ja julkaistujen tutkimusten taakse kätkeytyy. Ansioluetteloon on siis kirjattu esimerkiksi kaikki hylätyt artikkelit tai rahoitushakemukset.

Erilaisten epäonnistumisten julkituomisen lisäksi on mahdollista järjestää epävarmuutta, epäonnistumisia ja tutkimuksen haasteita käsitteleviä työpajoja. Eräs tällaisista järjestettiin elokuussa Jyväskylän yliopistossa Korkeakoulututkimuksen XV symposiumin yhteydessä, sekä verkossa että paikan päällä.

Työpajan tarkoituksena oli koota yhteen uran alkuvaiheessa olevia tutkijoita jakamaan epäonnistumisen kokemuksia, mutta ennen kaikkea löytämään ratkaisuja vaikeisiin hetkiin ja reflektoimaan sitä, miten erilaiset takaiskut olivat vaikuttaneet omaan tutkijana kehittymiseen.

Työpaja keräsi yli 50 osallistujaa ympäri maailmaa eri aloilta. Vaikka suurin osa osallistujista oli väitöskirjatutkijoita, mukaan mahtui myös useita jo väitelleitä tutkijoita.

Aiheen kiinnostavuus kielineekin siitä, että tutkijoilla, uravaiheesta riippumatta, on tarvetta jakaa kokemuksiaan hankalista tilanteista. Valitettavasti yksittäiset, kerran väitöskirjapolun aikana järjestettävät työpajat eivät ole riittävästi – tarvitaan epäonnistumisen normalisoimista.

Monia hyviä tapoja epäonnistumisen normalisoimiseen

Hyvät uutiset ovat, että epäonnistumisten ja takaiskujen normalisointi ei juurikaan vaadi ajallisia tai rahallisia resursseja. Mitä siis voimme tehdä?

Jyväskylän yliopisto kouluttaa jatkuvasti suuria määriä tohtoreita, jotka ovat oman alansa rautaisia ammattilaisia. Nämä tohtorit päätyvät erilaisiin tehtäviin yliopistoihin ja niiden ulkopuolelle, Suomeen ja ulkomaille.

Toivoisinkin, että keskittyisimme menestyksen ja huippuuden jatkuvan liputtamisen sijaan siihen monimuotoisuuteen, joka yliopistoilla on niin tutkija- kuin opettajakunnassaan: eri alojen asiantuntijoita, jotka yhteen kokoontuessaan kykenevät ratkaisemaan mitä hankalimpia ongelmia — siitä huolimatta, että matkalla kaikki ei välttämättä mennyt täysin putkeen.

Tehkäämme, epäonnistukaamme, yrittäkäämme uudelleen. Niin kuin elämässä aina muulloinkin.

Melina Aarnikoivu on nykyään englannin kielen ja akateemisen kirjoittamisen opettaja Groningenin yliopiston Kielikeskuksessa Alankomaissa. Hän tutki tohtorikoulutusta ja akateemista kirjoittamista Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa Jenny ja Antti Wihurin rahaston tukemassa projektissa ”Demystifying academic writing and publishing for doctoral researchers in Finland”.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.