Yliopistokollegio on tavallaan yliopiston parlamentti, mutta sen toiminta ei ole tuttua edes kaikille yliopistolaisille, saati sitten suurelle yleisölle. Kollegion jäsenet valitaan vaaleilla ja toimikausi on neljä vuotta. Mutta vaalipiirien sijaan äänestävät omilta listoiltaan kolme yliopistoyhteisön muodostavaa ryhmää: professorit, muu opetus- ja tutkimushenkilöstö ja muu henkilöstö sekä opiskelijat.

Jyväskylän yliopistokollegiossa on jokaisesta yliopistoyhteisön ryhmästä 10 jäsentä. Kollegio edustaa yliopistoa kattavasti, sillä myös puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa ovat eri ryhmistä.

Kollegiolla on vain muutama virallinen tehtävä. Tärkein niistä liittyy yliopiston hallitukseen. Hallituksen tehtäviä ovat muun muassa rehtorin valinta sekä yliopiston toiminnan ja talouden tavoitteista, strategiasta ja toimintasäännöksistä päättäminen. Hallituksen seitsemästä jäsenestä on kolme yliopiston ulkopuolelta ja kollegio valitsee heidät. Kollegio myös itse asiassa päättää jäsenten määrän ja toimikaudet. Lisäksi kollegio hyväksyy yliopiston tilinpäätöksen. Muut kollegion tehtävät ovat epävirallisempia. Vertaus parlamenttiin ei tässä siis päde.

Ulkopuolisten jäsenten valinta hallitukseen on ollut tänä keväänä ajankohtainen. Etsimme ihmisiä, joiden osaamiset ja taustat täydentävät toisiaan ja joilla on aitoa halua toimia yliopistomme hyväksi. Heidän toivotaan luotaavan omien vahvuuksiensa kautta yliopistoamme entistä paremmaksi ja vahvemmaksi yhdessä yliopistoyhteisön sisäisten hallitusjäsenten ja yliopiston johdon kanssa.

Koska kollegio edustaa yliopistoa, se haluaa osallistua merkittävien uudistusten valmisteluun kommentoimalla ehdotuksia eri näkökulmista. Kollegio voi myös pyytää selvityksiä tärkeinä näkemistään asioista.

Kauteni kollegion puheenjohtajana kestää tämän vuoden. Haluan osallistaa kollegion jäseniä entistä enemmän. Koska jäseniä on paljon, pienryhmäkeskustelut ovat käytännössä hyvä keino antaa useammalle jäsenelle mahdollisuus ottaa osaa keskusteluun. Olemme myös ottaneet käyttöön digitaalisia ryhmätyökaluja ja kollegion jäsenille on äskettäin luotu aloitefoorumi.

Haluan myös parantaa yhteydenpitoon hallituksen ja rehtorin kanssa.

Muun muassa kollegion ja hallituksen yhteiset, vapaamuotoiset iltakoulukeskustelut on palautettu ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen, sillä hallituskin on niitä kaivannut.

On välttämätöntä että tietoa kulkee suoraan eikä se suodatu tai vääristy matkalla. Kollegio on yliopistoyhteisö pienoiskoossa ja käytännössä äänitorvi yliopiston johdon ja yliopiston eri ryhmien välillä. Siksi tämä vähän tunnettu toimielin on niin tärkeä.

Kaisa Miettinen

Kirjoittaja on teollisen optimoinnin professori Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta. Hän on Jyväskylän yliopistokollegion puheenjohtaja.

Lisätietoja Jyväskylän yliopistokollegiosta

Voit myös kuunnella kirjoituksen Jyväskylän yliopiston SoundCloud-tililtä.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.