Utopiaa vaiko ei? Jyväskylän yliopistossa kaikki edelliset onnistuvat. Paitsi ensimmäinen kohta ei enää syksyn jälkeen.

Mikä on suuri yksittäinen tekijä tietojärjestelmähankkeiden epäonnistumiseen? Se ettei asiakas ole jatkuvasti mukana projektissa.

Miksi Virossa terveyspalveluiden tietojärjestelmät pystyttiin tekemään hinnalla, jolla Suomessa ei kunnolla saada projektien alkusuunnitelmia? Oli lääkäri, joka tiesi mitä haluaa ja osasi myös ohjelmoida. Näin asiakas ja tekijä olivat varmasti lähellä toisiaan.

Samaa on tehty aikanaan myös Jyväskylän yliopistossa. Jore, Sali ja Korppi. Kaikissa kohtasi oikea tarve ja tekijät, ei hallinnolliset päämäärät.

WWW-oppimateriaalin tuottaminen on haastavaa. PDF ei toimi materiaalille, jota luetaan ja muokataan kännykällä, tabletilla tai työasemalla, milloin vain ja missä vain. Yhdistämällä osaaminen tarpeeseen IT-tiedekunnassa syntyi TIM-järjestelmä (The Interactive Material). Aluksi TIMin tavoitteet olivat aika vaatimattomia. Kun dokumentteihin yhdistettiin interaktioita, huomattiin, että TIM muodostaa oppimisalustan. Vastaavaa digitaalista ympäristöä ei ole olemassa, jolla voi tehdä kaiken tietyn kurssien sisällä.

IT-tiedekunta osallistui TIMillä kansalliseen eEemeli-kilpailuun ja saavutti sillä jaetun 1. sijan oppilaitossarjassa. Tuomariston lainauksia:

Toimiva ja käyttäjiltään paljon kiitosta kerännyt ratkaisu, joka tukee sekä opiskelijaa että opettajaa yliopisto-opintojen etenemisen seurannassa.

Oivaltava ja vaikuttava kokonaisuus, jossa paljon toimintoja ja sisältöjä. Laajennettavissa useille oppiasteille sekä oppiaineisiin.

Kaikki edellä mainittu on ollut mahdollista vain ja ainoastaan sen takia, että kaikissa mainituissa projekteissa on ollut selkeä oma tarve, ”asiakkaat” ovat osallistuneet tuotteen tekemiseen jopa koodaustasolla ja olleet joka päivä koodareiden rinnalla. Projekteista esimerkiksi Korppi ja TIM eivät ole alkaneet hallinnon asettamista tavoitteista.

On mielenkiintoista, että meidän edellytetään tekevän kansainvälisen tason huippujulkaisuja, mutta ei voida uskoa, että pystymme tekemään huipputason ohjelmistoja! Ohjelmoinnin opettamiseksi organisaatiossa pitää myös itse osata ohjelmoida. Muun muassa TIMin kehittämiseen on osallistunut jo yli 50 opettajaa ja opiskelijaa ja aikanaan Korpin kehittämiseen vielä enemmän.

Vesa Lappalainen
Lehtori
Informaatioteknologian tiedekunta

4
Keskustele

  Tilaa  
uusimmat vanhimmat
Ilmoita
Anonymous

Hallinto ”muka” varmoine valintoineen on suurin este aidolle kehitykselle ja oikeasti älykkäille ratkaisuille. Toiset pelkää viran puolesta, toiset vievät maailmaa eteenpäin. Hyvä Vesa.

Hallintohiiri

Erittäin hyvä kirjoitus Vesa!
Nyt tuhoamme paljon sitä hyvää, mitä olemme täällä omiin tarpeisiimme luoneet. On surullista, että ne toiminnot jotka nyt auttavat meitä opiskelijahallinnossa poistetaan. Jäämme vaille toimivia työkaluja.

Mikko Rantalainen

Olen samaa mieltä siitä, että yliopiston omaa tekoa olevat ohjelmistot ovat olleet paremmin yliopistoa palvelevia ja enimmäkseen varmatoimisempia kuin hallinnon valitsemat ohjelmistot. Itseäni hallinnon valitsemissa ohjelmissa korpeaa eniten se, että niiden teknisen toteutuksen laatu on niin heikko, että ne tuskin olisivat kelvanneet JYU:n omien ohjelmointikurssien harjoitustyöksi. Eniten ihmetyttää, että millä perusteella hallinto ohjelmistot valitsee? Eikö hallinto voisi kysyä mielipidettä edes joltain oikeasti ohjelmointitaitoiselta ihmiseltä ennen kuin päätöstä ohjelmiston hankkimisesta tehdään? Tai edes joltain, joka on joskus käyttänyt edes yhtä oikeasti hyvin toimivaa tietokoneohjelmaa. Pahoin pelkään, että ainoa kriteeri on, että valittu työkalu helpottaa hallinnon tekemää työtä. Se, miten kaikille muille… Lue lisää »

Hallintokäyttäjä opetus- ja ohjelmointitaustalla

Tilanne on oikeasti tuota Mikon epäilemää pahempi. Monet noista ohjelmistoista tosiasiallisesti vaikeuttavat hallintolaistenkin työtä.

”Hallinto” ei oikeasti ole mikään homogeeninen monoliitti. Vastakkainasettelun sijasta asioita pitää ruveta edistämään käyttäjien näkökulmasta kustannuspaikasta ja henkilöstöryhmästä riippumatta. Silloin ydinviestiin ”osaaminen ja asiantuntemus mukaan valintoihin” on helppo yhtyä.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.