16.6.2020

Säveltäjä nauttii ajasta ja tilasta

Maija Kaunismaa on laulaja-säveltäjä, jonka toinen sooloalbumi The Pine House Songs julkaistiin 8. kesäkuuta 2020. Albumin konserttikiertue järjestetään vasta ensi vuonna johtuen poikkeusoloista. Se on sopinut hyvin Kaunismaalle. Hän nauttii yllättäen syntyneestä ajasta ja tilasta. Niitä luova ihminen tarvitsee.

Maija Kaunismaa on syntynyt ja kasvanut Jyväskylässä. Opinnot Jyväskylän yliopistossa oli luonteva askel heti lukion jälkeen. Maija pääsin suoraan kirjoituskeväänään luokanopettajakoulutukseen vuonna 1993. Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi musiikin laitokselle opiskelemaan musiikin opettajaksi.

Opiskeluajoista Maija mieleen on jäänyt erityisesti musiikin laitoksen tutkintokonsertit ja jamit, jotka pidettiin legendaarisessa Salovaaran Jazz-baarissa Kauppakadulla.  Siellä pääsi kuulemaan monia nykyisiä ja hienoja ammattimuusikoita uriensa alkupuolella. Kauniin Jyväskylän yliopiston kampuksen Maija mainitsee myös  ja kaikkien laitosten tiiviin keskinäisen tekemisen.

”Oli tosi kiva käydä liikunnan laitoksella urheilemassa. Kieliopinnoista olen todella kiitollinen. Opiskelin ylimääräiset espanjan opinnot muiden kieliopintojeni lisäksi, siitä olen tosi iloinen vielä tänäkin päivänä.  Ilokiven lounaista ja konserteista on myös jäänyt hyviä muistoja!”

Maija Kaunismaa kiittelee yliopiston opintojen ja opettajien tasoa. – Teoreettiset pedagogiset taidot tulevat opiskelijana paremmin ymmärretyiksi ja sisäistetyksi kun niihin on yhdistetty laadukasta ja nykypäivänä harvinaista yksilöopetusta, Maija erittelee kokemuksiaan.

”Muusikolle instrumentin opiskelu on merkittävä asia ja minulle sattuikin todella hyvät opettajat klassiseen pianoon, vapaasäestykseen, klassiseen- ja poplauluun sekä bändisoittimiin. Jopa akustisen kitaran opinnot onnistuvat, vaikka en ollut ikinä soittanut mitään kielisoittimia, koska opettaja sattui olevaan todella motivoiva!”

Maija Kaunismaa on toiminut valmistumisensa jälkeen laulajana ja säveltäjänä. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana hän on säveltänyt runsaasti teatterimusiikkia usean suomalaisen teatterin projekteihin. Hän on usein toiminut myös säveltämiensä kantaesitysten kapellimestarina, muusikkona ja musiikin harjoituttajana. Hänet tunnetaan upeasta ja persoonallisesta lauluäänestään sekä tarttuvasta sävellystyylistään.

Yhteistyö kirjailija Sofi Oksasen kanssa nosti Kaunismaan julkisuuteen 2000-luvun lopulla. Hän on toteuttanut yhdessä Oksasen kanssa kolme musiikkinäytelmää: High Heels Society (KokoTeatteri, 2008), Kertomuksia Keittiöstä (Kansallisteatteri, 2011) ja Kun kyyhkyset katosivat (Kansallisteatteri, 2013).

Kaunismaa on julkaissut aiemmin kolme levyä:  ”Valtion miehet” kirjailija Elina Karjalaisen kanssa (Love Records, 2000), ”Liian lyhyt hame – kertomuksia keittiöstä” kirjailija Sofi Oksasen kanssa (MuFarang International, 2011) sekä ”The Origins : Fragments of the Hunt Original Motion Picture Soundtrack” (Kaunismaa, 2020).

Maija Kaunismaa on artist-in-residence -taiteilija Zen Center of Los Angelesissa, jossa hän viettää aikaa vuosittain amerikkalaisen Kobori Roshi -stipendin turvin. Hän on saanut myös Musiikinedistämissäätiön apurahan Kantelettaren tekstien englanniksi kääntämistä varten.

Jatkuva oppiminen on ollut Maija Kaunismaalle aina erittäin tärkeää. Hän on opiskellut valmistumisensa jälkeen asioita liittyen työhönsä säveltäjänä, muusikkona ja äänenkäytön valmentajana.

”Nyt viimeisenä olen valmistunut TRE-ohjaajaksi  (Tension and Stress Release Exercise), täydentänyt lauluopintojani Estill-metodilla ja seuraavaksi aion perehtyä studiotekniikkaan ja äänitykseen.”

Maija Kaunismaa haluaa työllään tukea yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita. Hän kannustaa toimimaan esimerkiksi ilmastoasioiden ja maapallon kantokyvyn puolesta. Myös asunnottomien asiat ovat lähellä hänen sydäntään.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.