Ruoka ideologisen kamppailun välineenä

Elokuun lopulla puolustusministeri Jussi Niinistön käsitystä varuskunnissa tarjottavasta ”oikeanlaisesta” ruoasta järkytettiin kertomalla, että Leijona Catering aikoo sisällyttää viikon ruokalistaan laskennallisen kasvisruokapäivän: Viikon aikana tarjottaisiin kaksi kasvisateriaa, jotka voivat tosin sisältää eläinperäistä proteiinia (kananmunaa tai maitotuotteita). Ministeri Niinistö ilmoitti pyytävänsä puolustusvoimilta selvityksen päätöksestä. Hänestä kasvisruoan ”pakkosyöttäminen” vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Armeijahan marssii vatsallaan.

Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on asumisen jälkeen toiseksi suurin: liikennekään ei yllä samalle tasolle. Syömme siis itseämme kohti ilmastokatastrofia. Suomalaisessa ruokavaliossa suurin osa proteiineista saadaan eläinperäisistä lähteistä.

Eläinperäinen proteiini on ilmastovaikutuksiltaan huono valinta aiheuttaen liki puolet ruoan ilmastovaikutuksista. Lisäksi kotimainenkin lihantuotanto on pitkälti riippuvaista tuontirehusta, soijasta.

Proteiini on ihmiselle välttämätöntä. Siirtymä kohti kasviperäisen lähiproteiinin tuotantoa ihmisille on järkevä osa ilmastoystävällisen ruokajärjestelmän rakentamista. Tutkimusten valossa kasviproteiinit ovat terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä kuin eläinperäiset. Kotimainen kasviproteiinien tuotanto parantaa huoltovarmuutta. Olosuhteemme mahdollistavat hyvien kasviperäisten lähiproteiinien tuotannon. Tiedon ja järjen mukaan kasviperäisen proteiinituotannon ja jalostamisen kehittäminen on siis hyvä asia. Myös kuluttajien asenne kasvisruokaa kohti muuttuu kaiken aikaa positiivisemmaksi.

Niinistön käyttämät kasvisruoan vastaiset puheenvuorot hyödyntävät ministerin arvovaltaa ja sotavoimien merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä osoittaa, miten tieteellisesti perustelluilta ilmastomyönteisiltä ja terveyttä tukevilta uudistuksilta pyritään ideologisin perustein viemään oikeutus. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toimivan Food system studies groupin hanke ”Keski-Suomesta proteiinikiertotalouden Piilaakso” tekee yhteistyötä Leijona Cateringin kanssa. Pyrkimyksenä on löytää kotimaista, maittavaa ja terveellistä kasviproteiinia, jolla armeija voi marssia.

Lopuksi lainaan syksyn fuksia, joka tokaisi aiheeseen: ”Jussi hei, tuu tälle vuosituhannelle!”. Ministeri Niinistö, tervetuloa vuoteen 2018. Ilmastotalkoot ovat alkaneet ja kasvishernekeitto soppatykissä on ihan ok.

Tiina Silvasti, yhteiskuntapolitiikan professori
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

Lisätietoja: https://kestavatproteiinit.fi/piilaakso.html

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.