Yliopisto-opiskelun aloittaminen on opiskelijalle muutakin kuin opintojen alku. Kaikki on uutta: arki, asunto, kadut, sijainnit, palvelut, ihmiset, puhetyyli, opiskelutapa, itsenäisyys − kaikki. Kolme neljästä yliopisto-opiskelijasta muuttaa Jyväskylään opintojensa vuoksi.
Opiskelun alkuvaihe intensiivisyydessään ja runsaudessaan on tärkeä siirtymävaihe. Noin 7 prosenttia yliopistossa aloittavista opiskelijoista ei onnistu yliopistoyhteisöön kiinnittymisessä. Ongelmana on, että liian paljon tärkeitä asioita kasautuu liian lyhyeen aikaan.
Opiskelun alkuun liittyy paljon tiedotusta, viestintää ja ohjeistusta. Alkuvaiheen tietotulvan, ”infoähkyn” vähentäminen onnistuu tarjoamalla tieto uudella tavalla. Ideana on, että opiskelijat voivat jo ennen kampukselle tuloa perehtyä kaikkia opiskelijoita koskeviin yhteisiin asioihin. Tänä syksynä uudella JYU-opiskelijalla on käytettävissään ajanmukaiset ja kattavat Uuden opiskelijan käsikirja -sivut, joita täydentävät uudet esittelyvideot. Lisäksi työvälineenä on MyJYU-mobiilisovellus, jolla opiskelijaa ohjataan uuden opiskelijan toimintapolulle. Näin opiskelija voi perehtyä omaan tahtiin, eikä kaikkea tietoa tarvitse enää päntätä tiukan ensimmäisen viikon aikana muiden tärkeiden asioiden ohella.
Orientaatioviikolle, jonka ennen täyttivät infoiskut, on nyt raivattu enemmän aikaa opiskelijoiden vastaanottoon heidän kotiyksiköissään. Tällä halutaan vahvistaa opiskelijoiden kiinnittymistä omiin tutkinto-ohjelmiinsa – oman JYU-identiteetin luomista. Kiinnittyminen tutkinto-ohjelmaan ja yliopistoyhteisöön käynnistyy opiskelijoiden kohdatessa opettajat, koulutussuunnittelijat, opiskelukaverit, opintosihteerit ja muut yliopistolaiset yksiköiden omien orientaatio-ohjelmien mukaan. Yksiköiden omia hyviä kohtaamiskäytäntöjä tiedekunnittain on koottu yhteen. Nyt niitä jaetaan ja kehitetään yhdessä.
Alkuorientaatioon kuuluu opiskelijoille palveluita tuottavien ihmisten tapaaminen. Palveluyksiköiden pop up -messut ovat osa orientaatioviikon kiinnittymistä vahvistavaa ohjelmaa, joka tänä syksynä toteutetaan Moodle-kurssina tutoreiden ohjaamana.
JYUStartilla yliopisto haluaa tukea opiskelun hyvää alkua. Se on organisoitunut osa Jyväskylän yliopiston Student Life -kehittämistoimintaa ja laajempaa laadukkaan ohjauksen toimintamallia sekä opetuksen kehittämistä. JYUStartilla halutaan sujuvoittaa opintojen alkua ja vahvistaa opiskelijan kiinnittymistä sekä opintoihin että yliopistoyhteisöön.
JYUStartia tehdään kolmivuotisena vuoden 2022 loppuun asti. Ensimmäisen vaiheen painopiste on aloittavien opiskelijoiden alkuorientaatiossa. Toisessa vaiheessa ryhdymme tarkastelemaan opintopolun kokonaisuutta ja sen muita alkuja tohtoriopintoihin asti. Tutkimuksella syksyllä 2019 opintonsa aloittaneiden orientaatiokokemuksista kootaan vertailupohjaa parhaillaan kehitettävien toimien vaikutusten arvioimisessa.
JYUStartissa teemme työtä opiskelijoiden hyväksi yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kehittämisryhmän ja projektiryhmän kautta työssä on mukana kattava yhteistyöverkosto opetus- ja ohjaushenkilöstöä ainelaitoksilta, palveluyksiköistä ja tiedekunnista, suunnittelijoita koulutuspalveluista ylioppilaskunnan ja opiskelijoiden lisäksi. Keskeistä on yhteinen kehittämistyö.
Projektin myötä alkuorientaation kehittäminen tuo lisäarvoa sekä opiskelijoille että yliopistolle. Kiinnittyminen vahvistuu, opinnot edistyvät, keskeytykset vähenevät, opiskelijoiden kokemus joukkoon kuulumisesta kasvaa, valmistuneita saadaan yhä enemmän ja JYUn hyvä maine opiskelijoista huolehtivan yliopistona vankistuu. JYUStart on happy-happy -projekti.
Yliopiston strategian nimi on osaava ja hyvinvoiva ihminen. JYUStartissakin keskiössä on ihminen − uusi opiskelija. Eli ”Nuorison parasta tässä harrastetaan”, kuten vanha juhlasali viisaudellaan opastaa.
Riitta Miettinen
JYUStart-projektipäällikkö, koulutuspalvelut
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.