Nyt on aika nostaa peput ylös penkeistä, rohkaisevat liikuntatieteellisen tiedekunnan alumnit Anni Havas ja Veera Sääski. Hyvinvoinnin asiantuntijoina he korostavat mikrotaukojen pitämistä osana työpäivää. Mikrotauot parantavat tutkitusti työtehoa ja vähentävät sairauspoissaoloja. Naiset työskentelevät Cuckoolla, joka on lanseerannut hyvinvointisovelluksen työpaikkojen käyttöön.

Anni Havas on kotoisin Jyväskylän läheltä ja on kasvanut liikunnallisessa perheessä. Hänen molemmilla vanhemmillaan on alan koulutus. Liikunta-ala ja Jyväskylän yliopisto olivat siten Annille luonnollinen valinta. Liikunnan yhteiskuntatieteet oli kaikkein paras vaihtoehto pääaineeksi, sillä opettajan ammatti ei kuulunut Annin urasuunnitelmiin.

Veera Sääski on puolestaan kotoisin pääkaupunkiseudulta. Hänellä on harrastusten kautta pitkä koripallotausta. Veera kiinnostui liikunnan yhteiskuntatieteistä, kun koulutehtävään liittyen luki valmentajansa pro gradun. – Silloin innostuin ja päätin hakea Liikunnalle, Veera muistelee.

Liikuntatieteellinen tiedekunta tarjosi Annille ja Veeralle opiskelupaikkana ja sosiaalisena yhteisönä paljon enemmän, kuin mitä he etukäteen osasivat odottaa. Liikunnan yhteiskuntatieteet on pääaineena hyvin pieni porukka, jonka vuoksi opiskelijoista muodostui hyvin tiivis yhteisö. Myös Liikunnan Riemun kautta syntynyt yhteisö oli naisille tärkeä.

”Oma ryhmä muodostui perheeksi, jonka kanssa opittiin opiskelemaan, osallistuttiin opiskelijatapahtumiin ja vietettiin lukemattomat lounashetket. Porukasta löytyivät ystävät, tulevaisuuden kollegat ja erityisesti ammatillinen verkosto.”, Anni kertoo.

Anni Havas ja Veera Sääski ovat molemmat töissä startup-yrityksessä nimeltä Cuckoo. Cuckoo on sovellus, joka toimii sekä nettiselaimella että mobiililaitteella. Sen kautta voi lisätä hyvinvointia työpäivään. Sovellus sisältää fysioterapeutin suunnittelemia hauskoja treenejä, mieltä rauhoittavia harjoitteita sekä hyvinvointiasiantuntijoiden vinkkejä ja mikrowebinaareja. – Ajatuksena on innostaa ihmisiä aktiivisempaan työpäivään pitämällä pieniä taukoja ja erityisesti vaihtamaan asentoa useamman kerran päivän aikana, naiset kertovat. Palvelu kannustaa myös esimerkiksi liikkumaan työmatkat, käyttämään portaita hissin sijaan ja käymään happihyppelyillä.

Anni päättyi Cuckoolle harjoittelun kautta. – Mietin pitkään uskallanko lähteä pieneen yritykseen vai pyrinkö saamaan ison organisaation harjoittelupaikaksi, Anni kertoo. Onneksi opiskelukaverit vahvistivat Annin tunnetta ja rohkaisivat häntä valitsemaan pienen yrityksen harjoittelupaikaksi. Harjoittelun jälkeen hän työllistyi yritykseen.

”Tahtoisinkin neuvoa opiskelijoita tekemään valintoja sydämellä ja rohkeasti. Liikunnan opiskelijat eivät vielä tunne tarpeeksi alan yrityskenttää, siellä on paljon mahdollisuuksia.”

Veera työskenteli viimeisinä opiskeluvuosinaan koripallon parissa Suomen Koripalloliitossa ja Tapiolan Hongassa. – Seurasin somen kautta Annin työuraa Cuckoolla, Veera kertoo. Yritys vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että myös Veera hakeutui sinne töihin. Siellä naiset ovat ystävystyneet kunnolla.

Koulutus Jyväskylän yliopistossa myös yhdistää. Anni ja Veera kertovat, kuinka välillä töissä on tullut hetkiä, joissa he huomaavat ajattelevan asioista samalla tavalla. Yhteinen koulutustausta yhdistää, vaikka aina ei olekaan helppoa hahmottaa, mitkä asiat ovat yliopistossa opittuja.

”Alumnius on vähän kuin olisi kotoisin samalta paikkakunnalta. Se on vahvasti yhdistävä tekijä.”

Yliopistossa opitut tiedonhankintataidot ovat olleet naisilla kovassa käytössä. – Kriittinen ajattelu on myös tärkeää, Veera lisää. Täytyy tuntea asiakkaansa ja edustamansa tuote hyvin. – Meidän mielenkiintomme on kohdistunut liikunnan edistämiseen, mutta työhömme liittyy vahvasti myös markkinointiin ja myyntiin liittyvät asiat. Yliopiston mahdollistavilla sivuainevalinnoilla voi täydentää omaa osaamista.

Viime vuodet ovat olleet työhyvinvoinnin kannalta haastavia etä- ja hybridityön yleistyessä. Etätyössä luontaisia taukoja ja liikettä tulee vähemmän. Veera ja Anni muistuttavat, ettei vapaa-ajalla tapahtuva liikunta riitä korvaamaan työajan istumista ja paikallaan oloa. Työajalla tapahtuva kevyt liikunta sekä istumisen tauottaminen työasennon vaihtelulla siis kannattaa.

”Mikroteot on tärkeitä! Liikuntaa kannattaa lisätä päiviin vähän kerrallaan; varsinkin opiskelijoiden kannattaa mennä ulos valoisaan aikaan, pois koneen äärestä, jos vain se on mahdollista.”

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.