Jalkapalloilijoilta kuullaan ja odotetaan nykyään enenevissä määrin poliittisia kannanottoja. Poliittinen arviointi- ja harkintakyky kuuluvat pelaajan ammattitaitoon. Aktiiviset keskustelijat nousevat esille tulevan kesän arvokisoissa, ennakoi yliopistonopettaja Mira Söderman Jyväskylän yliopistosta.

Jalkapalloilijat kommentoivat paitsi peliviheriön tapahtumia myös yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä. Yhdysvaltalainen jalkapallotähti Megan Rapinoe on ajanut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa ja Suomen maajoukkueen entinen kapteeni Tim Sparv on ottanut kantaa muun muassa rasismia vastaan.

Kantaaottavilta pelaajilta vaaditaan nykyään monipuolista poliittista arvostelukykyä. Heillä on valtaa nostaa erilaisia kysymyksiä julkiseen keskusteluun.

Samalla he joutuvat punnitsemaan mihin kysymyksiin ja milloin he haluavat ottaa kantaa sekä pohtimaan kannanottojen tapoja, keinoja ja tyylejä.

Ottaessaan kantaa jalkapalloilijat joutuvat käsittelemään monenlaisia dilemmoja.

Yhtäältä heidän odotetaan kommentoivan monisyisiä yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä ja asettelemaan sanansa – kuten Sparv on kuvannut – poliitikon tai diplomaatin tavoin. Toisaalta jalkapalloilijoita saatetaan moittia ”urheilun ja politiikan sekoittamisesta”, kuten kulunut fraasi kuuluu.

Olipa kyse sitten ilmastonmuutoksen torjumisesta, kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n linjauksista tai ihmisoikeuskysymyksistä, jalkapalloilijat joutunevat jatkossakin vastaamaan kiperiin kysymyksiin koskien aihepiirejä, joiden asiantuntijoita he eivät välttämättä ole.

Samalla pelaajat joutuvat pohtimaan, millaiset argumentit ja perusteet ovat kulloisessakin tilanteessa vakuuttavia. Kun kiinnostuksen tai tiedon puutetta ei enää kelpuuteta syyksi jättää vastaamatta, voi poliittista lukutaitoa pitää osana ammattijalkapalloilijan taitoa siinä missä pelillisiä ominaisuuksia ja kykyjä.

Aktiiviset keskustelijat esille arvokisoissa

Millainen muutoksentekijä yksittäinen jalkapalloilija voi olla?

Esimerkkejä voi etsiä heinäkuussa alkavista jalkapallon MM-kisoista, jotka tuovat peliviheriölle paitsi maailman kirkkaimpia tähtipelaajia myös poliittisesti ja yhteiskunnallisesti aktiivisia keskustelijoita.

Yksi esimerkki tällaisesta pelaajasta on Italian jalkapallomaajoukkueen kapteeni Sara Gama, joka on luovasti yhdistänyt ammattimaisen jalkapallouran ja poliittisen toiminnan.

Gaman toiminnan ytimessä ovat tasa-arvokysymykset, joita hän on edistänyt Italian jalkapalloinstituutioiden sisällä. Hän on muun muassa noussut ensimmäisenä naisena Italian pelaajayhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Gaman kaltaisten vaikuttajien työn ansiosta naisten Serie A:sta tuli ammattilaisliiga viime kauden alussa.

Gama ajaa tärkeänä pitämiään asioita pitkälti samoin keinoin kuin perinteisillä politiikan kentillä: sanojen ja retoriikan kautta.

Hän esimerkiksi käyttää feminiinimuotoista italiankielistä sanalla capitana (kapteeni) haastaakseen ajatusta miehestä jalkapalloilijan normina. Tulevissa MM-kisoissa capitana pelannee tutulla pelinumerolla 3, joka on samalla viittaus Italian perustuslain tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevaan kolmanteen artiklaan.

Poliittisen pelisilmän voi ymmärtää kuuluvan oleellisesti Gaman pelaajaprofiiliin.

YTT Mira Söderman työskentelee valtio-opin yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.