Professori Tuure Tuunasen tutkimusryhmässä tutkitaan kyberfyysisiä palveluinnovaatioita ja niiden kehitysprosessia, mutta myös näiden vaikutusta arkeen mm. teknostressin muodossa. Ryhmän kiinnostuksen kohteina olevissa palveluinnovaatioissa hyödynnetään erilaisia kyberfyysisiä järjestelmiä, joiden toiminnot pohjaavat sensoriteknologioiden, analytiikan ja tekoälyn yhdistämiseen.

Voidaankin sanoa, että fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat kyberfyysisissä järjestelmissä.

Esimerkiksi Amazonin esittelemässä Amazon Go -kauppakonseptissa asiakas tunnistautuu älypuhelimellaan jo astellessaan sisälle kivijalkaliikkeeseen. Kamerat ja erilaiset sensorit rekisteröivät asiakkaan keräämät tuotteet, ja maksukorttiveloitus tapahtuu automaattisesti asiakkaan astellessa ulos kaupasta. Näin asiakas säästää aikaa ja välttää samalla turhat päänsäryt kassajonojen turvaväleistä tai unohtuneista pin-koodeista. Toinen esimerkki on älykäs roska-astia, joka kertoo, milloin jäteastia on täyttymässä, mahdollistaen jäteastioiden oikea-aikaisen ja resurssitehokkaan tyhjentämisen. Näin säästetään logistiikkakuluissa ja luontokin kiittää, kun turhat kuorma-autoreissut jäävät väliin.

Viime vuoden helmikuussa olimme kenttätutkimusmatkalla Luulajassa. Oheisesta potretista välittyy iloisia tunnelmia menomatkamme viimeisiltä kilometreiltä, jotka kuljettiin hyvässä urheiluhengessä jalan. Kelit saattoivat olla hieman runsaslumisemmat kuin juhannuksena meillä yleensä.

Tällä reissulla käynnistimme Luulajan teknillisen yliopiston kanssa yhteishanketta pohjoisruotsalaisten kylien älypalveluiden kehittämiseen, tarkoituksenamme elävöittää maakunnan pienten kylien arkea sekä lisätä julkisten ja yksityisten palvelujen saatavuutta kyberfyysisten palveluinnovaatioiden avulla.

Haastattelututkimuksemme kautta selvitimme, millä tavoin erilaiset digitaaliset ja kyberfyysiset palvelut voisivat edesauttaa arvon yhteisluomista niin kyläläisten, kyläyhteisöjen kuin kuntien ja yritysten, sekä koko palveluekosysteemien tasolla.

Uudenlaisia teknologioita hyödyntävien palvelujen kautta on mahdollista saavuttaa ennennäkemättömiä hyötyjä ja synergiaetuja meillä ja muualla, niin maalla kuin kaupungeissa. Toisaalta palveluiden käytössä on yleensä useampia osapuolia, jolloin palvelukokemus ei aina sujukaan aivan kuten Strömsössä. Kybernisaation ongelmia voi esimerkiksi syntyä terveydenhuollossa, jos potilas pyrkii korvaamaan perinteisen lääkärin vastaanoton diagnosoimalla itse sairauksiaan digitaalisten palvelujen avulla. On tilanteita, joissa kehittyneimmätkään kyberfyysiset palvelut eivät välttämättä korvaa perinteistä ihmisten välistä kanssakäymistä.

Yhtäältä digitaaliset palvelut voivat myös luoda yhteisöllisyyttä ja tuoda ihmisiä lähemmäs toisiaan, mutta toisaalta vaikkapa jatkuva kännykän äärellä viihtyminen saattaa karsia sosiaalista kanssakäymistä sekä aiheuttaa stressiä ja jopa riippuvuutta.

Mielenkiintoisena näkökulmana tarkastelemmekin myös digitaalisten palveluinnovaatioiden kääntöpuolia ja sitä, kuinka arvon yhteisluominen saattaa yllättäen muuttua arvon tuhoutumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa palveluntarjoajia välttämään näitä sudenkuoppia niin kyberfyysisten palvelujen innovaatiotyössä kuin palvelujen jatkuvassa kehittämisessä.

Value Creation for Cyber-Physical Systems and Services -tutkimusryhmään kuuluu kaksikymmentäviisi uutteraa tutkijaa ympäri Suomea sekä Ruotsista. Laaja kansainvälinen tutkimusyhteistyöverkostomme mahdollistaa lisäksi kotimaisille yrityskumppaneillemme verkostoitumista palveluinnovaatioiden parissa maailmalla. Esimerkiksi Liikesivistysrahaston tukemassa monivuotisessa ”Continuous Cyber-Physical Service Innovation” -tutkimushankkeessa teemme yhteistyötä Arizonan osavaltionyliopiston Service Leadership -tutkimuskeskuksen kanssa (Twitter @WPCCSL). Tavoitteenamme on löytää parhaat toimintamallit kyberfyysisten palveluinnovaatioiden kehittämiseen niin Suomessa kuin Atlantin toisella puolen. Service Leadership -tutkimuskeskus on kansainvälistä huippua ja heidän jäsenyrityksiään ovat mm. American Express, Boeing, Cox, Honeywell, Lenovo, Mayo Clinic, Nikon, Oracle, Starbucks, StateFarm ja Uber. Hankkeen kimmottamana aloitamme paraikaa myös uutta tutkimusyhteistyötä Case Western Reserve yliopiston xLab:n kanssa, joka tutkii teollisuuden kyberfyysisiä innovaatioita.

Kesäisin terveisin,
Tuure Tuunanen ja Juuli Lintula
Value Creation for Cyber-Physical Systems and Services tutkimusryhmä
Informaatioteknologian tiedekunta

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.