Tärkeimpänä oppina yliopistosta olen saanut sellaisen asenteen, että kaikki on mahdollista, kertoo alumnimme Joona Koivisto. Hän työskentelee konsulttina Bain & Companyssa, joka on globaali liikkeenjohdon konsultointiyritys. Opettajan ammatista haaveilleen Joonan uratavoite siirtyi opiskelujen edetessä kauppatieteisiin, yrittäjyyteen ja johtamiseen. Yliopisto tuki Joonan suunnitelmia, tarjosi verkostoja ja mahdollisti tieteenrajat ylittävän opiskelun.

Saarijärveltä kotoisin oleva Joona Koivisto kiinnostui jo varhain kasvatustieteistä. Niinpä tie vei heti lukion jälkeen Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kasvatustieteitä ja tarkemmin musiikkikasvatusta. Jyväskylän yliopisto oli hänelle luonnollinen valinta, koska yliopiston kasvatustieteet ovat kansainvälisesti tunnustettu korkeatasoisiksi.

Opiskeluvuosinaan musiikin ja englannin aineenopettajaksi opiskeleva Joona tuli tutuksi kasvoksi kampuksella, sillä hän oli mukana lukuisissa luottamustehtävissä; muun muassa eri opiskelijakunnissa, ylioppilaskunnan edustajistossa (JYY) ja Opettajaksi Opiskelevien Liitossa, SOOLissa.

”Olin myös vaihto-opiskelemassa Irlannissa, jonka aikana sain vahvan kokemuksen kansainvälisistä asioista.”

Opiskelujen edetessä Joona Koivisto kiinnostui yrittäjyydestä ja kävi Kauppakorkeakoulun IBE-maisteriohjelman (International Business and Entrepreneurship) vuosina 2020–2022. Samanaikaisesti hän suoritti filosofian maisterin tutkinnon sekä rehtoriopinnot, keräten yhteensä lähes 600 opintopistettä.

Yhdessä opiskelukaverinsa Terho Järventaustan kanssa Joona päätti perustaa startup -yrityksen, ja kehittää brain-computer interfacea, jossa tietokoneelle syötetään EEG- eli aivosähkökäyrädataa emootioihin liittyvää analyysiä varten. Menetelmällä voi esimerkiksi mitata kahden tuotemerkin aiheuttamia tunteita käyttäjissä ja käyttää tietoa hyödyksi tuotteen markkinoinnissa.

”IBE-ohjelma antoi minulle loistavan näkemyksen liiketoimintaosaamiseni kehittämisestä ja mahdollisti myös työskentelyn aivo-tietokonerajapintoihin liittyvän start up -yritykseni parissa.”

Joona kiittelee yliopistolta saamaansa tukea ja rohkaisua. Vaikka opettajan ammatti oli ensin Joonan ykköstavoite, Joona huomasi kuitenkin vahvuutensa olevan enemmän kokonaisuuksien hallinnassa ja johtamisessa. Myös yliopiston tarjoaman verkostot ja rahoitusmahdollisuudet avasivat ovia.

– Vaikka JYU on pienehkö yliopisto, kunnianhimoani tuettiin eikä missään vaiheessa toppuuteltu, Joona kehuu Alma materiaan. Opintojen joustavuus ja helppous opiskella yli tiedekuntarajojen mahdollisti tavoitteiden asettamisen yhä korkeammalle.

”Tärkeimpänä oppina yliopistosta olen saanut sellaisen asenteen, että kaikki on mahdollista. Yliopisto on parhaimmillaan kuin hiekkalaatikko, jossa opiskelija voi muovata omannäköisensä reitin – Jyväskylästä on mahdollista ponnistaa globaaleihin kuvioihin.”

Tällä hetkellä Joona Koivisto työskentelee konsulttina Bain & Companyssa. Bain & Company on globaali liikkeenjohdon konsultointiyritys, joka neuvoo johtajia muun muassa strategiaan, markkinointiin, organisaatioon, toimintaan, IT:hen ja yritysjärjestelyihin liittyvissä kysymyksissä kaikilla toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla. – Tarkemmin sanottuna olen tähän mennessä ollut osa Bainin Private Equity -yksikköä, jossa olen työskennellyt pääomasijoitustahojen, sijoituspankkien ja salkkuyhtiöiden kanssa, Joona täsmentää.

Maailmanlaajuisesti toimivassa konsultointiyrityksessä ei työpaikka irtoa noin vain, ja valintaan vaikuttivat muun muassa CV, arvosanat ja motivaatiokirje. Sen lisäksi hakuprosessiin kuuluivat online-arviointipeli jolla mitattiin laajasti hakijoiden osaamista, useammat haastattelukierrokset sekä käytännön businesstehtävä. Joona kertoo valmistautuneensa hyvin ja tehneensä paljon taustatyötä hakuprosessia varten. Lopulta työtarjous tuli kahdesta eri yrityksestä, joista Joona harkinnan jälkeen valitsi Bainin.

”Olen tällä hetkellä ainoa JYU:n alumni täällä, ja tahdon avata ovia myös muille JYU:n kasvateille ja olla esimerkkinä. JYU tarjoaa maailmanluokan akkreditoitua opetusta, jota voi rohkeasti hyödyntää työurallaan.”

Bainilla on 65 toimistoa ja 14 000 työntekijää ympäri maailmaa. Joonan työnkuvaan kuuluu esimerkiksi pörssiyritysten tukeminen haastavissa tilanteissa, kuten vaikkapa uuden liiketoiminnan käynnistämisessä tai yritysostoissa. Työ on hyvin kansainvälistä ja sisältää myös matkustelua.

Yritykseen rekrytoidaan motivoituneita ja omaa kapasiteettiaan haastavia hakijoita. – Tässä työssä pääsee työskentelemään mielenkiintoisten yritysten ja ongelmien parissa. Suosittelen lukemaan lisää konsultoinnista ja Bainista, ja hakemaan meidän huippuporukkaan mukaan. Opiskelijoille suosittelen lämpimästi IBE-ohjelmaa sekä muita kansainvälisyyttä lisääviä opintoja, Joona painottaa.

”Muista tehdä töitä unelmiesi eteen – kun löydät oman suuntasi, ota asioista selvää sekä verkostoidu!”

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.