Vilja Ruokolaisella on unelma: yhteiskunnallinen vaikuttaminen tieteen ja taiteen yhteiskeinoin siten, että yksilön ajattelu ja toiminta jalostuu. Kulttuuritalo Villa Ranalla on mahdollisuus toimia tapahtuma-alustana jatkumolle, jossa tieteen sisällöt laajenevat myös taiteen sisällöiksi – koettaviksi, lähestyttäviksi ja omaksuttaviksi monella tapaa.

Vilja Ruokolaisen koulutuspolku vei hänet konservatorion pianistiopintojen kautta yliopiston musiikkitieteen laitokselle sekä kulttuuripolitiikan pariin. Vaihto-opiskelu Tukholmassa ja musiikin naistutkimus laajensivat näkökulmaa entisestään.

”Oman ajattelun avartuminen ja verkostoitumisen mahdollisuudet ovat arvokkaimpia asioita opiskelussa. ”

Taiteen ja kulttuurin parissa monipuolisesti työskennellyt FM ja YTM Ruokolainen on Villa Ranan toiminnanjohtajana palannut kotikampukselleen. ”Sain opinnoista eväät työlle, jonka koen elämäntehtäväkseni. Tutkinnot valmistivat kykyäni kommunikoida, perustella ja löytää tekemiselle yhteinen maali eri projekteissa. Se on kaiken yhteistyön perusta sekä kotimaassa että kansainvälisellä kentällä. Työ kulttuurin parissa on jatkuvaa olemassaolon perustelua. Siihen yliopisto-opinnot antoivat valmiuksia, joita olen syventänyt työssä oppien sekä erilaisin täydentävin opinnoin esimerkiksi arts management -koulutuksen kursseilla Sibelius-Akatemiassa ja parasta aikaa Jyväskylän avoimen yliopiston planetaarisen hyvinvoinnin kursseilla.”

Vilja Ruokolainen on työurallaan toiminut monenlaisissa kulttuurialan tehtävissä: festivaaleilla, toiminnanjohtajana, kulttuurituottajana, hallituksissa, edunvalvonnassa, tutkijana sekä projekteissa, joissa kulttuuri yhdistyy erilaisiin yhteiskunnan osa-alueisiin, esimerkiksi hyvinvointiin tai rakentamiseen.

”Olen vaihtanut työpaikkaa noin 5 vuoden välein, jotta tuoreus säilyisi sekä organisaatiossa että omassa elämässäni.”

Villa Ranan toiminnanjohtajan työn rinnalla Ruokolaisella on pieni ammatillinen sivujuonne. Hän toimii community managerina klassisen nykymusiikin kansainvälisessä ULYSSES Network Project -hankkeessa. ”Pysyn informoituna EU:n kulttuuripolitiikasta ja meneillään olevista kulttuurihankkeista sekä olen aktiivisesti yhteydessä eri kulttuuritoimijoihin ja nuoriin ammattilaisiin ympäri Eurooppaa. Tällä tavalla pysyn hyvin selvillä, millä tavalla Suomi, Jyväskylä ja Villa Rana voivat olla kiinnostavia. Kansainvälinen toiminta parantaa kulttuurialan hengittävyyttä.”

Meillä on Villa Ranan toimijoiden kanssa onnekas tilanne. Eri tahot ovat olleet silmittömän onnellisia, että Yrjö Blomstedtin kulttuurihistoriallisesti arvokas talo on saatu vihdoin käyttöön ja vieläpä kulttuurikäyttöön. Tutkimusten ja kokemukseni mukaan ”seiniin” panostaminen kannattaa. Siellä, missä kulttuuritiloja tuetaan kunnallisesti, siellä on kulttuuripalveluiden puolesta hyvä tilanne – ja päinvastoin.”

Kokemuksellinen vaikuttaminen on tutkitusti tehokasta taiteen kannattelemana – silloin päästään ihmisen empatian ja ymmärtämisen alkusijoille.

”Toivon Villa Ranan olevan kaikkien saavutettavissa. Olisi hienoa, jos meille virtaisi ihmisiä arvokkaiden sisältöjen äärelle kaikilta yhteiskunnan sektoreilta. Tässä teemme samaa työtä Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteen ja avoimen tiedon keskuksen kanssa.”

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.