Yliopiston tarjoamat mahdollisuudet löytää eri urapolkuja ja saada näköaloja kentälle houkuttivat Tuomas Roinisen tekemään digitaalisen kulttuurin maisterin tutkinnon, vaikka hänellä oli jo useampi tutkinto suoritettuna. Nyt Roininen toimii sarjayrittäjänä ja vaikuttaa Pelisosuuskunta Expan hallituksen puheenjohtajana jo kolmatta kauttaan.
Tuomas Roininen on kotoisin Kuopiosta. Hän toteaa, että jollei ollut kiinnostunut biologiasta, luonnontieteistä tai lääketieteestä, oli kotikaupungissa opintojen suhteen valinnanvaraa melko vähän. Sen vuoksi Roininen tuli opiskelemaan Jyväskylään medianomiksi (AMK) viestinnän ja kulttuurin alalta. Japanissa suoritetun työharjoittelun jälkeen hän päätyi yliopistoon digitaalisen kulttuurin englanninkieliseen maisteriohjelmaan ja valmistui maisteriksi vuonna 2013.
”Erityisen hyödyllistä oli valita opintoja eri oppilaitoksista – jo ennen Edufuturaa. Yliopistossa saattoi kerätä kiinnostavan poolin eri alojen asioita, jotka innostivat itseä, nähdä asioita poikkitieteellisesti ja näkökulmista.”
Tuomaksen mieleen on painunut erityisen hyvin kansainvälisen koulutusohjelman tiivis porukka, yhteinen tekeminen ja yhteen hitsautuminen.
”Yhteisöllisyys oli panostusta omaan ja toisten hyvinvointiin ja sen positiiviset vaikutukset tuntuvat eri tavoin vielä nytkin. Meillä oli hiljattain verkossa get-together ja oli tunne kuin olisimme juuri eilen tavanneet.”
Monikieliset ja -alaiset opinnot, ulkomaiset työharjoittelupaikat, kansainväliset opiskelukaverit sekä nykyinen sidosryhmäverkosto ovat antaneet – ja antavat yhä – erinomaiset eväät Roinisen nykyisiin töihin sarjayrittäjänä ja työssä Digi & Game Centerissä, jota Peliosuuskunta Expa operoi.
”Meillä on täällä sadan prosentin vuokrausaste, vaikka avajaisistamme olivat reilu vuosi sitten juuri ennen pandemian puhkeamista. Oli uskomaton tuuri, että ehdimme aloittaa uusissa tiloissamme ennen kuin kaikki meni Suomessa kiinni. Saimme remontin valmiiksi ajallaan ja pääsimme näyttämään, että toimintamme on alkanut.”
Digi & Game Center on peli- ja digialan ekosysteemi Keski-Suomessa. Se on yksi Expan suurimmista ja konkreettisesti näkyvimmistä saavutuksista, heti Keski-Suomen pelialan verkoston rakentamisen jälkeen vuodesta 2012 lähtien. Yliopiston kanssa on tehty yhteistyötä mm. pelitutkimuksen osalta ja yhteistyö on laajenemassa edelleen.
”Ice Break -konseptimme avittaa eri toimijoiden yhteistyötä ja buustaa esimerkiksi pieniä yrityksiä, jotka voivat tehdä yhteistarjouksia ja saavat sitä kautta uskottavuuttaan ja kannattavuuttaan kohotettua. DGC on kuin toinen olohuone, tänne voi tulla kahville ihmettelemään ja tunnustelemaan, mikä voisi olla sopiva tapa toimia ja kokeilla eri laitteita sekä jutella uusien yritysten ja opiskelijoiden kanssa suoraan. Me olemme neutraali toimija, joten oppilaitosten, yhdistyksien, sekä yritysten on helppo toimia kanssamme yhteistyössä.”
Tuomas Roininen suhtautuu elinikäiseen oppimiseen luonnollisena osana peliteollisuutta. Toimiala muuttuu jatkuvasti niin nopeasti, että uuden omaksuminen on tärkeä osa työn tekemistä. Oppia voi hakea eri tavoin, aina ei tarvitse olla kyse tutkinnosta.
”Nykyinen työ on opettanut minulle huimasti esimerkiksi startupien rahoittamisesta ja hankkeista. Lisäksi on tärkeää, että aina on lupa kokeilla ja leikkiä, se on oleellinen tekijä oppimisessa, se murtaa ennakkoluuloja ennen kaikkea aikuisilla, että antaa itselleen luvan oppia. Aina ei mene maaliin, mutta tekemisen ja kokeilun kautta oppii. Lisäksi voi kysyä kokeneemmilta. Siitä Expassakin ja DGC:ssä on paljolti kyse.”
Lue lisää:
Jyväskylä Digi and Game Center – Co-Development Ecosystem in the Heart of Finland (digigamecenter.org)
Digi & Game Center lanseerattiin osana the Sustainable Digi & Game Ecosystem -hanketta, jossa rahoittajina olivat Keski-Suomen liitto, Business Jyväskylä ja Fingersoft. Hankkeen toteuttajina olivat Peliosuuskunta Expa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.