Teemu Ruotsalaisen fuksina kaavailema työura kielten opettajan ammatissa on muuttunut tuotekehityksen johtotehtäviin kansainvälisessä teknologiayrityksessä. Opiskelu yliopistossa opetti erityisesti rohkeutta ja raja-aitojen rikkomista; opettajan koulutuksella voi työskennellä monessa työympäristössä.

Teemu Ruotsalainen on kotoisin Imatralta. Lukion jälkeen nuori ylioppilas mietti jatko-opiskelupaikkaa. Helsinki tuntui liian isolta kaupungilta ja Turku oli Imatralta katsoen liian kaukana. Jyväskylä oli sijaintinsa puolesta hyvä vaihtoehto ja vähän tuttukin, sillä Teemun isosisko opiskeli kaupungissa. Niinpä Teemu haki Jyväskylään opiskelemaan englannin kieltä tavoitteenaan englannin opettajan ammatti.

”Halusin pelata varman päälle. Tiesin, että miesopettajana tulisin saamaan varmasti töitä.”

Opiskelija-asunto löytyi aivan uusista Tikan asunnoista. Teemun mielestä parasta opiskeluajassa oli kaunis kampus, opiskelukaverit ja kaupungin nuorekas ilmapiiri. Erityisen lämpimästi Teemu muistelee professori Kari Sajavaaraa, joka oli opettajana ja englannin kielen laitoksen johtajana rento ja mitä helposti lähestyttävin.

Pro gradunsa Teemu Ruotsalainen teki kesätyön jatkona Keskon pääkonttorilla Helsingissä. Gradussaan hän tutki, millaista kielikoulutuksen tarvetta Keskon myynti- ja ostosihteereillä on.

”Gradun teko oli kokemuksena loistava! Opin, että voin rikkoa rajoja ja humanistikin voi mennä ns. businekseen.”

Valmistumisen jälkeen Teemu muutti asumaan pääkaupunkiseudulle ja teki opetuskeikkaa aikuisopetuksen kentällä mm. kielikoulutusta tarjoavissa yrityksissä. Sen jälkeen hän toimi johtavana englannin opettajana Vantaan aikuisopistossa. Sieltä hän siirtyi töihin Nokian verkkoliiketoimintaan, tiiminvetäjäksi teknisen kirjoittamisen osastolle, joka toimii osana tuotekehitystä.

Tällä hetkellä Teemu työskentelee toisessa suuressa kansainvälissä yhtiössä, KONEella. Hän vetää kansainvälistä tiimiä, johon kuuluu ihmisiä viidestä maasta; Kiinasta, Intiasta, USA:sta, Meksikosta ja Suomesta.

”Minulta on joskus kysytty, kuinka olen päässyt teknologiayritykseen töihin. Olen aina ajatellut, että opettajan koulutuksella voi työskennellä monessa eri paikassa. Perustutkinto on vasta ponnahduslauta.”

Teemu kokee, että yliopisto-opinnot avasivat hänelle paljon uutta tieteenaloista, joita hän ei aiemmin tiennyt olevan olemassakaan. Hän oppi myös sen, että rohkeus kannattaa ja muiden rakentamia raja-aitoja on rikottava. Pedagogisia opintoja hän pitää erittäin hyödyllisinä, vaikkei tahtoisikaan aina toimia opettajana.

”Opettajuus on erityisesti ”people game”, jossa asiakas ja loppukäyttäjä on otettava huomioon”, Teemu korostaa.

Jatkuva oppiminen merkitsee Teemulle etenkin uteliaisuutta. Pitää olla kiinnostunut monesta asiasta ja monenlaisista ihmisistä. Siinä mielessä opettajan koulutus on aina eduksi. Aivan sama koskee projektitaitoja, joista on suuri hyöty työelämässä.

Teemu on jatkanut itsekin opintojaan. Hän on juuri aloittanut koulutuksen johtamisen opinnot Jyväskylän yliopistossa. ”Vähän rakkaudesta lajiin”, Teemu naurahtaa.

Lopuksi Teemu kiteyttää ohjeensa nykyisille opiskelijoille:

”Monipuolisuus on kultaa! Avaa ovi ja astu sisään! Ole rohkea!”

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.