Kognitiotieteen alumnimme Sanni Marttinen on tehnyt pitkän työuran Elomatic Oy:ssä.  Hän työskenteli ensin suunnittelijana, mutta työnkuva on muuttunut jatko-opintojen myötä enemmän käyttäjälähtöisempään rooliin. Nykyisin Sanni työskenteleekin sisäisen viestinnän asiantuntijana sekä käytettävyysasiantuntijana asiakasprojekteissa.

Sanni Marttinen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseon lukiosta. Lukion aikana hän harrasti pianonsoittoa ja kirjoittamista. Sanni oli myös mukana järjestämässä nuorille tapahtumia, joista ylivoimaisesti suurin oli Toukofest, joka keräsi koulujen päätösviikolla tuhansia nuoria Jyväskylään.

”Olin hyvin aktiivinen. Ideoin kesäkerhon lapsille ja ehdotin kotikunnassani sen toteuttamista. Ehdotus meni läpi ja niinpä pääsin kesätöihin lasten kerhonohjaajaksi.”

Lukion jälkeen Sannia kiinnosti hakea opiskelemaan lääketieteelliseen. Tätä suunnitelmaa tuki pitkän matematiikan ja fysiikan kirjoittaminen. Hän oli ostanut pääsykoekirjan valmiiksi ja kahlaillut sitä lävitse. Kirjoituskevät osoittautui kuitenkin niin rankaksi, ettei pääsykokeisiin intensiivinen lukeminen houkutellut. Sanni oli opiskellut kemiasta ainoastaan pakolliset kurssit, mikä myös olisi vaikeuttanut lääketieteelliseen pääsyä.

”Olisin päässyt suoraan opiskelemaan fysiikkaa yliopistoon, mutta huomasin ammattikorkeakoulun hyvinvointiteknologian insinöörin koulutuksen, jossa kivalla tavalla yhdistyi tekninen puoli ja ihmisen anatomia ja fysiologia. Se kiinnosti ja opo rohkaisi hakemaan tekniselle alalle.”

Insinööriopintojen aikana Sanni oppi ymmärtämään ihmistä tekniikan käyttäjänä. Opintoihin kuului harjoittelu Invaliidiliiton asumisyksikössä, jossa Sanni pääsi tutustumaan asumisen arkea helpottaviin apuvälineisiin. Opintojen ohessa hän teki sivutöitä pelien käyttöohjeiden kääntäjänä. JAMK:n kriisiryhmässä hän oli oppilasjäsenenä.

”Opinnäytetyössäni tutkin jäähalleissa käytettävän jäänhoitokoneen turvallisuutta ja ergonomiaa.”

Valmistumisen jälkeen alkoi töiden etsintä. Keski-Suomen alueella hyvinvointiteknologian alalta löytyi niukalti töitä, mutta Sanni halusi pysyä Jyväskylässä. Osa hänen opiskelukavereistaan oli töissä Elomatic Oy:lla, jossa tarvittiin uusia suunnittelijoita. – Yritys tuntui kiinnostavalta, vaikkei siellä päässytkään täysin hyödyntämään hyvinvointiteknologian osaamista. Työ sisälsi kuitenkin konesuunnittelua, jota osasin, Sanni muistelee.

”Aloitin työt Elomatic Oy:llä tekemällä paperikonesuunnittelua. Opin valtavasti työn ohessa ja jo ensimmäisen työvuoden aikana heräsi ajatus jatko-opinnoista, jotka voisi toteuttaa työn ohessa.”

Insinööriopinnoissa oli syttynyt kiinnostus nimenomaan käyttäjiä ja käytettävyyttä kohtaan. Tämä kiinnostus johdatti Sannin jatkamaan opintoja JYU:n informaatioteknologian tiedekunnan kognitiotieteen maisteriohjelmassa. Insinööriopinnot sai hyväksi luettua kandiopintoihin.

”Ekoina vuosina tein kieli- ja viestintäopintoja ja psykologian perusopinnot. Varsinaista ohjelmointia en opiskellut. Opintojen loppuvaiheessa olin vanhempainvapaalla ja suoritin kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopintoja. Vauva oli mukana luennoilla, eikä sitä kukaan ihmetellyt.”

Sanni kokee, että kognitiotieteen opinnot auttoivat ymmärtämään enemmän ihmisten käyttäytymistä ja ajattelumalleja. Biolingvistiikka oli aivan uusi tuttavuus ja jäi Sannin mieleen mielenkiitoisena kokonaisuutena. Kasvatustieteen opinnot täydensivät hyvin muita opintoja. – Olisin voinut opiskella enemmänkin esimerkiksi kieliä, Sanni muistelee.

Sanni Marttinen oli usean vuoden perhevapaalla. Se oli hyvää aikaa pohtia työelämän suuntaa. Palattuaan töihin, hän suoritti ammatillisen opettajan pätevyyden, koska hän oli toiminut kouluttajana tehtävissä myös Elomaticilla Oy:llä. Hän ei ole tehnyt varsinaisia opettajan tehtäviä, mutta pedagogisesta ajattelun hallitsemisesta on ollut hyötyä.

Harrastuksenaan Sanni on toiminut vapaaehtoistyössä urheiluseurassa, jossa hän otti vastuulleen mm. viestintätehtäviä. Hän kuuluu yhteisömanagerien verkostoon, joka on toiminut hyvänä motivaatiotukena urheiluseuran somekanavien ylläpidossa ja verkkosivujen rakentamisessa.

”Kaikenlaista uutta tulee kokeiltua. Hyvänä esimerkkinä on paikallisradio, jonka toteutukseen lähdin urheiluseuran edustajana mukaan. Vapaaehtoistyön kautta huomasin, että viestintä on se, mitä tahdon jatkossa tehdä enemmän.”

Elomaticilla Sannin työnkuva on muuttunut vuosien saatossa enemmän viestintälähtöisempään rooliin. Nykyisin Sanni työskenteleekin sisäisen viestinnän asiantuntijana sekä käytettävyysasiantuntijana asiakasprojekteissa. – Tehtävät ovat hyvin mielenkiintoisia ja monimuotoisia, Sanni kertoo työstään.

”Olen oikein tyytyväinen kaksoisrooliini sisäisenä viestijänä sekä asiantuntijana asiakastyössä.”

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.