Sanna-Mari Jyräkoski on Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja. Sanna-Mari on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2007 pääaineenaan kansantaloustiede. Yhteistyö yliopiston kanssa on jatkunut. Tällä hetkellä Jyräkoski on Yliopistosäätiön hallituksessa varapuheenjohtajana sekä varainhankinnan tukiryhmässä, jonka hän kokee kunnia-asiaksi.

Sanna-Mari Jyräkoski on näkyvä ja merkittävä toimija Keski-Suomessa. Hänellä on vahva kokemus strategisesta suunnittelusta, liikkeenjohdon konsultoinnista ja pk-yrittäjyydestä. Jyräkoski on työskennellyt mm. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen yliassistenttina, Kasvun Roihu Oy:ssä liiketoimintajohtajana ja Jämsän Lääkärikeskus Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä on myös varapuheenjohtaja Keski-Suomen Osuuspankin hallintoneuvostossa.

” Työurallani yliopisto-opinnoista on ollut hyötyä aivan joka päivä; kuinka hahmotan maailmaa ja ymmärrän asioiden välisiä vaikutussuhteita sekä hyödynnän tutkimusta. Myöskin aluekehitysnäkökulmasta toimiminen yliopiston sidosryhmissä on tärkeää.”

Opintojaan Jyräkoski ei päättänyt maisterintutkintoon, vaan valmistuttuaan jatkoi suoraan tohtoriksi asti. Tutkinnot sisälsivät niin valtio-oppia, tilastotiedettä, naistutkimusta, matematiikkaa kuin kasvatustiedettä monen muun aineen ohella.

Jyräkoski rohkaisee opiskelijoita hyödyntämään yliopiston opintotarjontaa. Monipuolisista tutkintokokonaisuuksista on hyötyä. Hän näe mitään syytä siihen, että opintojen tulisi rakentua vain jonkin tietyn raamin mukaan.

”Opintovuodet ovat arvokasta aikaa, jolloin on mahdollista kartoittaa tulevaisuuden suuntia ja mahdollisuuksia myös myöhempää elämää varten. Harvahan meistä pysyy enää täysin samassa ammatissa koko ikäänsä.”

Yliopistossa tehtävällä tutkimuksella on suuri merkitys vihreässä siirtymässä ja digitalisaatiossa. Työpaikkoja syntyy selvästi eniten pk-sektorille, mutta Jyräkosken mielestä yliopisto ja pk-yritykset eivät vielä tunne riittävästi toisiaan. Yhteys voisi löytyä käytännön tekemisen kautta, johon tarvitaan kannustimiksi tuotekehityshankkeita.

– Yliopistotaustainen työntekijä on yritykselle aarre, Jyräkoski sanoo.

”Nykyään yliopistosta valmistuu hyvin rohkeita ja yrittäjähenkisiä nuoria. He pystyvät moneen asiaan ja ovat omaksumistaitoisia sekä kehittymiskykyisiä. Lisäksi heiltä löytyy keskittymiskykyä, sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta.”

Oman yrityksen kautta voi luoda itselleen työtä ja uramahdollisuuksia. Moni perustaakin yrityksen jo opiskeluaikana. Jyräkoski muistuttaa, että tutkinto kannattaa kuitenkin tehdä valmiiksi, vaikka työelämä imisi mukaansa varhain.

Yliopistotaustaiset yrittäjät osaavat hyödyntää yliopistoyhteistyön mekanismeja muita yrittäjiä paremmin.

” He löytävät rekrytoitavaksi parhaimmat osaajat, uusimmat tutkimushankkeet sekä kouluttautuvat itse jatkuvasti esimerkiksi avoimen yliopiston ja johtamisopintojen kautta.”

Sanna-Mari Jyräkoski rohkaisee valmistuneita lähestymään yrityksiä ja yrittäjiä suoralla ja ammattimaisella otteella. Usein odotuksena onkin, että vastavalmistuneet korkeakoulutetut tuovat mukanaan uudenlaista kehitysotetta. Avoin työpaikka saattaa syntyä vasta ihmisten kohdatessa.

”Unelmistaan kannattaa myös puhua ääneen, sillä sitä kautta ne tuppaavat usein myös toteutumaan.”

 

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.