Ylpeästi jyväskyläläinen!

Sami Itani on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011. Itani valittiin marraskuussa Suomen Urheiluliiton johtoon seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi. Siviilityössään hän toimii Adecco Finlandin pääkaupunkiseudun aluejohtajana.

Jyväskylän yliopisto oli Sami Itanille ainoa vaihtoehto opiskelupaikaksi lukion jälkeen. Sami Itani on myös menestynyt kymmenottelija, joka edusti urallaan Jyväskylän Kenttäurheilijoita. Liikuntatieteellinen tiedekunta olisi siten ollut luonnollinen valinta opiskelupaikaksi, mutta kauppatieteet houkuttelivat häntä monipuolisuudellaan. Hän näki moneen suuntaan tarjoutuvia työmahdollisuuksia, koska kauppatieteiden maisterin osaamiselle on kysyntää kaikenkokoisissa yrityksissä ja organisaatioissa.

”Tiesin myös kauppakorkeakoulun koulutustason korkeaksi”.

Opintojen aikana yhtenä parhaana muistona on Samin mieleen piirtynyt tiedekunnassa valinnut yhteisöllisyys. Ryhmä oli todella heterogeeninen; miehiä ja naisia, eri ikäryhmistä ja kansallisuuksista. Lämpimin mielin hän muistaa myös Agoran ruokalassa vietettyjä hetkiä, joissa puitiin päivän polttavia asioita opiskelukavereiden kesken.

Mahdollisuus tehdä opinnäyte suoraan toimeksiantona Metso Paperille saa myös Samilta kiitosta. Hänen vuonna 2011 valmistunut pro gradu -tutkielmansa valittiin tieteenalan parhaaksi Suomessa. Työ kasvoi korkoa korolle; hän työllistyi HR-tehtäviin valmistumisen jälkeen. Hänellä sai myös ohjaajan niin yliopistolta kuin yrityksestä.

”Välillemme syntyneet mentorisuhteet toimivat tänäkin päivänä!”

Työelämän kannalta merkittävimpiä yliopistossa opittuja taitoja on ollut oppiminen kriittiseen ajatteluun. Vanhojen mallien kyseenalaistaminen ja erilaisten vaihtoehtojen esiin nostaminen on tärkeä taito, Sami kertoo. Kun kyseenalaistaa nykyiset käytännöt, on helpompi aavistaa tulevia muutoksia ja varautua niihin. Jatkuva uuden oppinen on väistämätön osa työelämää ja elämää yleensäkin.  Itsensä kehittäminen on kriittisen tärkeää, sitä ei voi korostaa liikaa.

Merkittäväksi eduksi Sami nostaa myös opintojen myötä syntyneen substanssiosaamisen. Mitä paremmat lähtötiedot on, sitä enemmän on mahdollisuuksia ottaa selvää uusista asioista. Usein kuulee sanottavan, että yliopistossa opitun teorian ja työelämän käytännön välillä on suuri ero. Tätä Itani ei kuitenkaan allekirjoita. Kyse on tiedon soveltamisesta, josta vastuu on opiskelijalla itsellään.

”Se on universaali taito, joka tulisi opettaa jokaiselle opiskelijalle!”

Itani on suorittanut kauppatieteiden tohtoriopintoja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa Helsingissä ja teki osan tutkinnostaan yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 2016. Muuttaminen Helsinkiin ja urheilu-uraan liittyvät olosuhteet vaikuttivat oppilaitosvalintoihin. Jatko-opinnot hän olisi vallan hyvin voinut suorittaa myös Jyväskylässä.  Sami kuvaileekin hauskasti urheilutermein Jyväskylän opiskeluaikaansa ”peruskuntokaudeksi”, jolloin luotiin pohja akateemiselle menestykselle.

Vaikka tie on vienyt maailmalle, henkinen koti on kuitenkin aina Jyväskylässä, joka on ollut Samin kotikaupunki yläasteikäisestä lähtien. Hän seuraakin ylpeänä kaupungin kunnianhimoisia suunnitelmia tulla Suomen liikuntapääkaupungiksi. Kiitosta saavat kaupungin ja yliopiston tekemät rohkeat investoinnit tulevaisuuteen, jotka konkretisoituvat hyvin Hippos 2020-hankkeessa.

”Vaikka olen ollut poissa monta vuotta, kuljen maailmalla ylpeästi jyväskyläläisenä!”

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.