Saana Rossi on rekrytoinnin, HR:n ja työnhaun ammattilainen sekä tuore esikoiskirjailija. Saana työskentelee henkilöstön menestymisestä ja hyvinvoinnista vastaavana johtajana teknologiayritys Vincitissä. Uransa aikana Saana on rekrytoinut tuhansia ammattilaisia, valmentanut ja käynyt luennoimassa. Vuonna 2018 hänet palkittiin ensimmäisenä Suomessa Vuoden rekrytoijana. Saana on valmistunut Jyväskylän yliopistosta yhteiskuntapolitiikan oppiaineesta vuonna 2011.

Saana Rossi on kotoisin Jyväskylästä. Jo nuorena hän oli kiinnostunut laaja-alaisesti yhteiskunnallisista asioista ja yhteiskunnassa vaikuttavista syy- ja seuraussuhteista. Lukion jälkeen hän halusi opiskelemaan nimenomaan yhteiskuntapolitiikkaa yliopistoon. Vuonna 2005 vaihtoehdot olivat Jyväskylä tai Joensuu, joten valinta oli erittäin helppo, ellei jopa itsestään selvä.

”Jyväskylän yliopisto on erinomaisessa maineessa ja opetus tunnetusti hyvin laadukasta, joten asiaa ei tarvinnut kovin kauaa miettiä.”

Saana viihtyi erittäin hyvin opintojen parissa ja opiskeli verrattain nopealla tahdilla ja paljon.  – Olin siinä mielessä tylsä opiskelija. Tuntui että mikään määrä tietoa ei ollut riittävästi, Saana muistelee. Hän teki opiskelujen ohessa paljon töitä eli perinteinen opiskelijaelämä jäi vähemmälle. Saana asui opiskeluiden ajan Kuokkalassa Kuokkalan sillan kupeessa. Hän muistaa jäätävät pakkasaamut, kun hän kulki jäätä pitkin, ytimiin pureutuvassa pakkastuulessa, järven yli Mattilanniemeen.  Useana kertana ylitys kävi kunnon treenistä.

”Olisin voinut muuttaa yliopiston pääkirjastoon asumaan, jo pelkästään siellä oleilu ja tentteihin pänttääminen oli upeaa. Kirjoissa asui huikea määrä viisautta, jonka halusin. Myös pääkampuksen upeissa maisemissa samoilu sykähdytti joka kerta.”

Saana opiskeli yhteiskuntapolitiikan lisäksi johtamista, taloustieteitä, yhteisöviestintää ja kehitysmaatutkimusta. Työ ulkomailla houkutteli ja kun Saanaa pyydettiin kehitysyhteistyötä koskevan pro gradun jälkeen silloisen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton kehitysyhteistyöprojektiin Tansaniaan harjoittelijaksi, ei päätös ollut vaikea. Ulkomaankokemus syvensi hänen kiinnostustaan ihmisiä ja vuorovaikutusta kohtaan.

Saana työskenteli opintojensa ohella kehittämiskoordinaattorina ja toimistoassistenttina Jyväskylän Siivouspalvelussa. Tuolloin hän sai myös ensimmäisen kosketuksensa rekrytointiin ja huomasi, että rekrytointiin ei vaikuta pelkästään yrityksen maine vaan koko toimialan maine. Siivoojia oli erityisen vaikea rekrytoida.

Jyväskylästä Saana Rossi suuntasi Tampereelle Nanson HR- ja viestintäasiantuntijan tehtäviin. Hän vietti kolme vuotta Nansolla, joka taisteli silloin vaikeissa taloudellisissa olosuhteissa.  Siellä henkilöstöhallinnon nurja puoli tuli esiin yt-neuvottelujen ja irtisanomisten myötä. Kokemus oli äärimmäisen opettavainen, mutta raskas.

Seuraavaksi Saana Rossi otti vastaan rekrytointikonsultin tehtävän Psyconilta Helsingistä. Tehtävä tarjosi monipuolisen kosketuspinnan eri toimialoihin, eri kokoisiin yrityksiin ja organisaatioihin sekä työntekijäryhmiin. Psyconilta Saana palasi töihin Tampereelle, ja aloitti teknologiayritys Vincitissä, jossa hän vastasi rekrytoinnista ja työnantajakuvan kehittämisestä.

Nykyisessä roolissaan Saanan vastuulla on koko henkilöstö ja sen menestymisen mahdollistaminen. Vincit on hyvämaineinen yritys, joka on palkittu useana vuona Suomen parhaana työpaikkana sekä vuonna 2016 myös Euroopan parhaana työpaikkana.  Yritys hakee työntekijöitä jatkuvasti, koska töitä on tarjolla enemmän kuin tekijöitä. Saana valittiin vuoden rekrytoijaksi vuonna 2018, ensimmäisenä Suomessa, ja vuonna 2019 hän oli Rekrygaalan tuomaristossa valitsemassa seuraajaansa.

Nykyisin Saana on myös kirjailija ja hänen uunituore esikoiskirjansa Rekrytoija rikkoo genrerajoja ja avaa rekrytoijan työn moniulotteista, vauhdikasta arkea ja työn haastavuutta.

Yliopisto-opintojen tärkeimmiksi opeiksi Saana näkee analyyttisen ajattelun kehittymisen, kokonaisuuksien hallinnan ja laajojen kompleksisten rakenteiden hahmottamisen sekä tiedonhankinnan ja sen kriittisen tarkastelemisen. Vaikka yliopisto-opinnot ovat nyt takana, uuden oppiminen jatkuu. – Uteliaisuus on asunut minussa aina, mutta opintojen avulla se lisääntyi entisestään, Saana kertoo.

Jatkuva oppiminen merkitsee Saanalle paljon. Hän näkee, ettei ihminen ole koskaan valmis ja on jokaisen omalla vastuulla kehittää omaa ajatteluaan ja taitojaan eteenpäin suuntaan, joka on itselle mieluisa ja tärkeä.

”Oma oppimisennälkäni on loputon. Sanoinkin aina opiskeluaikoina, että opiskelisin mieluusti työkseni, jos joku olisi valmis maksamaan siitä.  Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä helpommin olen tiedostanut, etten oikeastaan tiedä juuri mistään mitään. Oppimisen edessä kannattaa olla myös nöyrä, on luksusta saada oppia ja kehittyä, ja se kannattaa hyödyntää.”

 

 

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.