Tärkeintä on asenne ja avoimuus uuteen

Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi valittiin filosofian tohtori ja kauppatieteen maisteri Pirkko Melville.

Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkönä toimiva Pirkko haaveili nuorena lääkärin ammatista. Musiikin harrastaminen ja erityisesti viulunsoitto johdattivat hänet kuitenkin musiikkitieteen ja taidekasvatuksen opintojen pariin Jyväskylän yliopistoon. Valtava innostus hallitsi Pirkon ensimmäisiä opiskeluvuosia.

Oli hienoa päästä lukio-opintojen jälkeen kiinni sellaisen oppiaineen opiskeluun, joka oikeasti sai silmäni säihkymään. Janosin tietoa.

Myös opiskelukavereiden kanssa vietetty aika ja yhteinen kasvaminen kommelluksineen tuovat lämpimän ailahduksen Pirkon mieleen. Valmistumisensa jälkeen, kaksi maisterin tutkintoa rikkaampana, Pirkko soitti viulistina Jyväskylä Sinfoniassa, opetti niin yliopistossa kuin ammattikorkeakoulussa sekä toimi kaupunginteatterin muusikkona, myös musisoivana näyttelijänä. Kaiken tämän rinnalla kulki myös pikkuhiljaa viisilapsiseksi kasvanut perhe.

Pirkon tiedonjano oli ehtymätön ja mieli halasi takaisin opintojen pariin. Avoimessa yliopistossa aloitetut henkilöjohtamisen opinnot etenivät kauppatieteiden maisterin papereihin saakka ja monitieteinen väitöskirja valmistui vuonna 2007. Työurakin heitti tohtorimuusikon yliassistentiksi yliopistolle sekä yksityisen musiikkikoulun toimitusjohtaja-rehtoriksi. Jatko-opintoja tehdessään Pirkko havaitsi, ettei oppimisessa ikä oikeastaan merkitse mitään. Se on vaan numeroita.

Tärkeää on asenne ja avoimuus uuteen, jota löytyi niin nuorilta parikymppisiltä kuin meiltä vanhemmiltakin opiskelijoilta.

Monitieteinen opiskelu Jyväskylän yliopistossa opetti Pirkko Melvilleä tarkastelemaan maailmaa eriväristen linssien läpi. Maailma ei ole mustavalkoinen, vaan asioita tulee tarkastella aina lukuisista eri näkökulmista. Yliopisto-opiskelu opetti myös nöyryyttä sekä ymmärrystä siitä, että mitä enemmän tiedät tai osaat, sen vähemmän huomaat oikeasti tietäväsi tai osaavasi. Ihmismieli on rajallinen, Melville kiteyttää.

Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkönä Pirkko Melville kanavoi nyt osaamisensa ja luovuutensa kaupunki- ja aluekehittämiseen sekä resurssiviisauteen edistääkseen ponnisteluja yhtälailla alueemme ja sen asukkaiden kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen kuin ilmastonmuutoksen hillintään, kiertotalouden ja hiilineutraaliuden edistämiseen. Ja tietenkin yhteistyön lisäämiseen kaupungin ja sen eri sidosryhmien välille.

Pirkko Melville on koko työuransa aikana rakentanut tiiviitä verkostoja Jyväskylän kaupungin ja yliopiston välille. Hänestä olennainen osa työelämää on erilaisen tiedon ja taidon soveltaminen sekä luovan ja innovatiivisen ajattelun, sisäisen yrittäjyydenkin ruokinta eri tilanteissa. Melvillelle jatkuva oppiminen onkin jatkuvaa itsensä haastamista.

Jatkuva oppiminen on vanhojen kaavojen ja totuttujen toimintamallien ravistelua, ajassa pysymistä.

Kuinka tässä jatkuvasti yhä ja nopeammin ja nopeammin muuttuvassa yhteiskunnassamme pystyisimme ilman jatkuvaa uuden oppimista edes toimimaan, saatikka sitten tekemään valintoja proaktiivisesti ennakoiden, sopeuttaaksemme elämämme näköpiirissä oleviin muutoksiin?

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.