Petri Kalliola on Korean kolmanneksi tunnetuin suomalainen. Hänen edelleen tunnettuudessa kiilaavat vain Joulupukki ja Muumipeikko. Jyväskylän yliopiston kasvatti lähti vaihto-oppilaaksi Etelä-Koreaan, jossa hänelle aukeni työuria, joita hän tuskin osasi kuvitella etukäteen.
Petri Kalliola on kotoisin Jyväskylästä ja kirjoittanut ylioppilaaksi nykyisestä Schildtin lukiosta. Koska selkeää urahaavetta ei lukion jälkeen ollut, päätti hän pitää välivuoden ja matkusti Australiaan töihin mansikkafarmille. Siellä hän tapasi miellyttäviä korealaisia, joiden kautta syttyi kiinnostus Koreaa kohtaan.
Vaikka työt Australiassa olisivat jatkuneet, halusi Petri kuitenkin hankkia itselleen korkeakoulututkinnon ja aloitti valtio-opin opinnot Jyväskylän yliopistossa. Vuonna 2012 hän teki lomamatkan korealaisten tuttujensa luokse ja tutustui matkansa aikana Ewhan yliopistoon, jonka kampus on poikkeuksellisen kaunis. Kalliola oli kuullut Jyväskylässä vaihto-oppilasohjelmasta ja päätti Jyväskylään palattuaan hakea ohjelmaan.
– Yleensä vaihtoaika kestää vain yhden lukukauden, mutta sain olla kokonaisen vuoden. Sinä aikana opiskelin korean kieltä ja tein kansainvälisten suhteiden sivuaineopinnot, Petri käy läpi ensimmäistä vaihto-oppilasvuottaan.
Miehen sydän jäi Koreaan. Niinpä hän oli valmis suorittamaan siellä myös maisteriopinnot, joita varten pystyi hakemaan Korean valtiolta apurahaa. Paikka avautui Yonsein yliopistosta, joka on yksi Korean parhaista. Maisteriopinnot alkoivat vuoden kestäneillä korean kielen opinnoilla. Kieliopinnot edistyivät hyvin ja pian Kalliola pystyi kommunikoimaan sujuvasti koreaksi. – Opiskelua oli joka päivä ja spartalaisella meiningillä, Petri kuvailee opiskelun alkua.
”Opiskelukulttuuri oli hyvin erilaista verrattuna Suomeen. Koreassa on paljon lahjakkaita opiskelijoita ja kilpailu on todella kovaa. Yliopistolla ollaan 24/7. Työmoraali on korkealla, mutta esimerkiksi kriittiseen ajatteluun ei kannusteta. Siihen oli vaikeaa sopeutua.”
Petri kokee, että sen minkä hän kenties työmoraalissa hävisi korealaisille opiskelijoille, hän voitti omatoimisuudessa, luovuudessa, esiintymisvarmuudessa ja retoriikassa. – Haastoin paljon opettajia ja kyseenalaistin myös opetusmateriaaleja. Varsinkin Yhdysvalloissa pätevöityneet professorit pitivät siitä.
Talviolympialaiset pidettiin Pyeongchangissa 2018. Suomen suurlähetystö valmistautui olympiavuoteen palkkaamalla Kalliolan projektikoordinaattoriksi. Työtehtävä osoittautui monipuoliseksi, kun samalle ajanjaksolle sattuivat vielä Suomen 100-vuotisjuhlallisuudet. Vastaavanlaista vuotta ei oltu vietetty suurlähetystössä lukuisine valtiovierailuineen ja kulttuuritapahtumineen. Monessa sai olla mukana.
Samaan aikaan Petriä kysyttiin mukaan korealaiseen autoiluohjelmaan ”Men in black box”, jossa hän kävi esittelemässä liukkaan kelin ajotaitojaan.
”TV-kanava ajatteli, että mummotkin osaavat Suomessa ajaa peilikirkkaalla jäällä kesärenkailla takavetoisella autolla.”
Kuvaukset sujuivat niin hyvin, että seuraavaksi Petri kutsuttiin Non Summit-nimiseen suosittuun keskusteluohjelmaan, jossa hän esitteli suomalaista kulttuuria ja erityisesti suomalaista koulujärjestelmää.
Pankin räjäytti kuitenkin Welcome – First time in Korea, miljoonia katsojia vetävä tosi tv-ohjelma, jossa Koreassa asuva ulkomaalainen saa kutsua kolme ystäväänsä vierailemaan Koreaan ensimmäistä kertaa tutustumaan maan kulttuuriin ja tapoihin. Kalliolaa pyydettiin ohjelmaan ja hän kutsui mukaan kolme lapsuudenystäväänsä Jyväskylästä. Suomalaisten jaksot rikkoivat kanavan katsojaennätyksen kerta toisensa jälkeen; katsojia oli 2,5–3 miljoonaa. Petristä ja hänen ystävistään tuli hetkessä julkkiksia, eikä hän pysty kulkemaan Soulissa tunnistamattomana.
”Ihmiset pysäyttävät kirjoittamaan nimikirjoituksia ja ottamaan yhteiskuvia. Instagram-tilini seuraajamäärä on lähes 50 000.”
Petri Kalliola on tällä hetkellä Suomen kasvot korealaisessa mediassa. Hän on myös hyödyntänyt kokemuksensa pro gradussaan, joka käsitteli ulkomaalaisten julkkisten luomaa maakuvaa Koreassa. Korealaiset ovat kovin kiinnostuneita muista kulttuureista ja etenkin siitä, mitä muut heistä ajattelevat. – Aivan kuin me suomalaiset, Petri kertoo. Niinpä tunnettujen ulkomaalaisten perusteella muodostetaan kuva heidän kotimaastaan.
Tällä hetkellä Petri Kalliola tuo suomalaista koulutusta ja varhaiskasvatusosaamista Koreaan. Hän työskentelee korealaisen yrityksen liiketoimintapäällikkönä. Yritys on perustanut Koreaan jo muutaman suomalaisen päiväkodin. Suomeen siis pidetään paljon yhteyttä, vaikka koti onkin Koreassa.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.