Perttu Pihlaja on fyysikko ja yrittäjä. Hän on suomalaisen parkourin ehdoton pioneeri ja Suomen ensimmäinen ammattiparkouraaja. Vuonna 2007 urheilullinen nuori mies oli uransa suhteen tienhaarassa. Hän oli juuri valmistunut maisteriksi ja oli aikeissa aloittaa väitöskirjaa hiukkasfysiikasta. Toisaalta veri veti parkourin pariin, johon hän oli tutustunut muutama vuosi aiemmin.

Fysiikan tutkiminen on aina ollut Pertusta kiinnostavaa ja hän viihtyi Jyväskylän yliopistolla erinomaisesti. Erityisesti hän arvostaa fysiikan laitoksen tapaa huomioida opiskelijat.  – Aina oli professoreilla aikaa, jos tuli ongelmia eteen. Kynnys oli matala mennä kysymään neuvoja ja asioita käytiin läpi niin kauan, että ongelmat ratkesivat. Proffilta pystyi kysymään aivan mitä vaan, Perttu muistelee opiskeluaikojaan.

Parkour oli tullut mukaan Pihlajan elämään vuonna 2003 ja pian hän löysi yliopistolta hengenheimolaisia, joiden kanssa hän rupesi parkouraamaan  yliopiston kampuksella. Kaveriporukka kehitteli uusia liikkeitä ja treenasi niitä yhdessä. Kun pyyntöjä esiintymään alkoi tulla yhä enemmän, oman yrityksen perustaminen tuli vuonna 2006 ajankohtaiseksi. – Että voitiin laskuttaa, Perttu naurahtaa.

Ammattilaiseksi hän päätti siirtyä seuraavana vuonna ja jättää fysiikan tutkimisen yliopistolla, ensin tosin vain vuodeksi. Hän ei koe, että joutui luopumaan paljostakaan.

”Fysiikan opinnoista on ollut tässä lajissa paljon hyötyä. Fyysikko luo päässään malleja siitä miten asiat toimii ja testaa sitten niitä. Parkourissa tehdään aivan samaa; täytyy oivaltaa miten joku liike tehdään ja sitten harjoitella sitä onnistumiseen saakka.”

Perttu Pihlaja kertoo, ettei olisi uskonut 15 vuotta sitten, että parkourista voisi tehdä itselleen ammatin. Jotain on siis muuttunut vuosien varrella miehen omassa ajattelussa. Toisaalta Pihlaja kavereineen olivat alansa pioneereja, vaikea oli hakea muuallekaan töihin. Pakko oli yrittää itse.

Yrittäjyyttä hän oli nähnyt läheltä kesätöissä sekä opiskeluaikana töitä tehdessään. Silti hänen tietämyksensä yrittäjyydestä oli todella vähäistä. – En aikoinaan tajunnut osallistua yliopiston yrittäjyyskursseille . Se ei ollut silloin tosin ajankohtaistakaan, eikä niistä silloin paljon tiedotettu, Perttu erittelee yrittäjyytensä alkuvaiheita.  

”Toivon myös, etten olisi päässyt kirjanpitokurssista niin helposti läpi! Olen tehnyt myöhemmin paljon töitä ihan perusasioiden eteen. Kantapään kautta on menty.

Vuonna 2007 Pihlaja perusti Jyväskylään Parkour Akatemian, joka on sittemmin laajentunut eri puolille maata. Siitä on kasvanut suurin alan opetusorganisaatio. Hänen nykyiseen työnkuvaan kuuluu sekä monipuolinen organisointi- ja opetustyö Parkour Akatemiassa että esiintyminen niin parkourin kuin sirkuksen merkeissä. Hän on myös kysytty luennoitsija.

Perttu Pihlaja on tähtivieraana 29.8. alumniyrittäjille järjestettävällä Päijänne-risteilyllä, jossa hän kertoo oman yrittäjätarinansa sekä vetää myös pienen workshopin. Luvassa on käytännön työkaluja yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville.

” Avaan yrittäjille luotua tukiverkostoa eli millaista neuvonta- ja taloudellista tukea yrittäjän on mahdollista saada. Kerron myös miksi verkostojen käyttäminen kannattaa!”

 

Yrittäjäalumniristeily on tarkoitettu Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Gradian yrittäjäalumneille.  Tavoitteena on löytää yhteistyön parhaat solmukohdat ja kehittää Yritystehtaan ja alumniverkostomme välistä yhteistyötä!

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa:

http://bit.ly/yrittajaalumniristeily2019

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.