Minna Rytisalo on kuusamolainen äidinkielen opettaja ja kirjailija. Vuosien harkinnan jälkeen hän toteutti haaveensa ja kirjoitti kirjan, joka julkaistiin vuonna 2016. Rytisalon esikoisteos Lempi oli arvostelu- ja myyntimenestys. Syksyllä 2018 ilmestyi Minna Canthin nuoruudesta ja elämästä kertova romaani Rouva C., joka on myös saanut suuren suosion.

Minna Rytisalo on kotoisin Sodankylästä. Lapsena syttynyt rakkaus kirjoihin ja lukemiseen jalostui lukioikäisenä selkeäksi ammattihaaveeksi; Minna tahtoi opiskella äidinkielenopettajaksi. Eniten häntä kiinnostivat kirjallisuuden opinnot yliopistossa, mutta hakemus lähti lopulta suomen kielen opintoihin.  Sodankylästä nuoret hakeutuvat pääsääntöisesti Oulun yliopistoon, mutta Minna Rytisalo suuntasi Jyväskylään. Syynä oli poikaystävä, mikäs muu.  Vaikka poikaystävä jäi taakse ajan mittaan, Jyväskylä ei jäänyt.

Opiskelut alkoivat vuonna 1993. Suomen kielen opiskelu tuntui Minnasta heti hyvin mieleiseltä. Laitos osoittautui sopivaksi ja yhteisöön liittyminen oli helppoa. Ystäviä löytyi ja yhteisiä keskustelunaiheita riitti.  Sivuaineiksi valikoitui kirjallisuus, puheviestintä, journalistiikka ja taidehistoria. Minna nautti saadessaan opiskella itselleen mielenkiintoisia aineita huippuasiantuntijoiden opetuksessa. – Oli aivan ihanaa, että sellainen mahdollisuus oli olemassa!

Seminaarinmäen kampus jätti pysyvän jäljen Minnan muistoihin kauneudellaan ja upealla arkkitehtuurillaan. Seminaarinmäelle hän on palannut myöhemminkin nuoresta Minna Canthista kertovaa Rouva C romaania kirjoittaessaan.

” Opiskeluvuodet olivat hyviä vuosia. Aikuistumisen ja kasvun vuosia. Vuosia, jolloin solmittiin paljon ystävyyssuhteita.”

Opetusharjoitteluvuosi jäi parhaiten Minnan mieleen ja oli oppimisen kannalta tärkein. Vaikka vuosi osoittautui opiskeluvuosista rankimmaksi, kasvatti se tulevan opettajan luottamusta omiin kykyihinsä sekä antoi vahvan tunteen siitä, että tulevaisuuden työelämässä pärjätään. – Tuntui, että nyt päästiin asiaan, johon olin tähdännyt koko ajan, Minna toteaa.

Jo ennen valmistumistaan Minna Rytisalo aloitti työt opettajana Jyväskylän silloisessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Sen jälkeen työelämä vei opettajaksi Vaasaan hotelli- ja ravintolakouluun sekä lukioon. Myöhemmin tie jatkui Posion kautta Kuusamoon lukion äidinkielenopettajaksi.

 ” Yliopisto opetti minut tarttumaan toimeen.  Omaksuin sellaisen asenteen, että hommat hoidetaan. Ymmärsin kuitenkin, ettei kaikkea tarvitse eikä pidä tehdä sata lasissa. Täytyi oppia myös siirtymään ajoissa eteenpäin, eikä yrittää miellyttää kaikkia”.

Paitsi äidinkielen opettaja, on Minna Rytisalo tänä päivänä myös menestyvä kirjailija. Lapsesta asti haaveena ollut kirjan kirjoittaminen alkoi tulla ajankohtaisemmaksi Minnan ollessa vanhempainvapaalla. Silloin hän aloitti kirjoittamaan kirjablogia, joka myötä hän sai rohkaisevaa palautetta bloginsa lukijoilta. Työ Kuusamon lukion äidinkielen opettajana on antanut myös hyvän pohjan kirjoittamiselle. Niin Rytisalo alkoi kirjoittaa ensimmäistä romaaniaan, Lempiä. Esikoisteos voitti Botnia- ja Kiitos kirjasta-palkinnon ja oli myös Runeberg- ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Syksyllä 2018 Rytisalo julkaisi nuoresta Minna Canthista kertovan romaaninsa, Rouva C:n. Minna Rytisalo tahtoi selvittää millainen oli se nuori Minna, joka onnistui ylipuhumaan isänsä ja haki opettajaseminaariin Jyväskylään. Kirjan kirjoitusprosessi oli erilainen kuin hänen esikoiskirjansa ja haastoi Minnaa siirtymään pois omalta mukavuusalueelta. – Työskentelytapani on yleensä hyvin tavoitteellista ja aikataulutettua, mutta tämän kirjan kanssa se ei onnistunut.

”Rouva C:tä kirjoittaessa opin, että erilaiset työskentelytavat ovat mahdollisia. Voi lähteä kokeilun kautta kirjoittamaan tekstiä, niin kuin tämän kirjan kohdalla tein. On hyvä kokemus oppia näin 40+ ikäisenä työnteosta ja itsestään uusia asioita!”

 

 

Minna Canthin (1844-1897) syntymästä tulee vuonna 2019 kuluneeksi 175 vuotta. Näyttely Vapaita aatteita – Minna ja Ferdinand Canth Jyväskylässä on esillä tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa 20.3.-31.8.2019.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.