Minna Kauppi on yksi 2000-luvun menestyneimmistä, värikkäimmistä ja tunnetuimmista suomalaisista huippu-urheilijoista. Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012 pääaineenaan ruotsin kieli. 

Minna Kauppi on kotoisin Asikkalasta, Vääksystä. Pienenä tyttönä Minna seurasi innokkaasti urheilua ja unelmoi suurista voitoista – olympialaisista ja maailmanmestaruuksista. Kaupin perhe harrasti paljon urheilua ja luonnossa liikkumista. Vahvan kilpailuvietin omaavalle Minnalle oppiminen oli helppoa. Se näkyi niin urheilussa kuin koulumenestyksessä. Kauppi pääsi ylioppilaaksi lukionsa parhaalla todistuksella. Päättötodistuksen keskiarvo oli 9,8.

Vaikka urheilu oli ainoa asia, johon Minna suhtautui intohimoisesti, opiskelun jatkaminen korkeakoulussa oli kuitenkin hänelle itsestään selvää. Suuntautumisvaihtoehtoina olivat kielet ja taiteet sekä vaihtoehtoisesti myös kauppakorkeakoulu ja journalistiikka.  Jyväskylän yliopisto tuntui Minnasta tutulta vaihtoehdolta jatko-opiskelupaikaksi, sillä hänen vanhempansa olivat aikoinaan opiskelleet siellä kielten opettajiksi.

”Olen kotoisin Päijänteen toisesta päästä. Poikaystäväni asui Jyväskylässä jo, joten kaikki tähdet olivat siinä mielessä kohdallaan. Tiesin myös, että treeniolosuhteet olisivat hyvin käsillä, vaikkei olisi omaa autoa käytössä”.

Urheilu vaikeutti sen verran pääsykokeisiin valmistumista, että opiskelupaikkaa yliopistosta hän ei saanut ensimmäisellä yrittämällä. Niinpä Minna valitsi opiskelun Korpilahden kansanopistossa journalistiikka-linjalla. Alkio-opistolla vietetyn vuoden aikana kävi selväksi, ettei toimittajan työ ollut hänen juttunsa, eikä varsinkaan sovitettavissa urheilijan aikatauluihin.

Syksyllä 2002 Minna Kauppi aloitti kielitieteiden opiskelun Jyväskylän yliopistossa. Pääaineena ruotsi ja sivuaineena ranska. Kieliä hän tahtoi opiskella, koska niiden oppiminen oli ollut aina hänelle helppoa ja kielien osaaminen olisi hyödyllistä ammatissa kuin ammatissa. Yliopisto-opiskelu tuntui hänestä lukion jälkeen tosi vapaalta ja omaehtoiselta, mikä sopi huippu-urheilijan elämään täydellisesti.

”Oma kaveripiirini koostui lähinnä suunnistavista opiskelijoista, Kortepohjan Suunnistajista, joiden kanssa osallistuttiin mm. Yliopiston futispuulaakiin. Siinä yhteisössä kalenterit rytmittyivät vahvasti opintojen ja treenien iloisena sekamelskana. Itsestä tuntui aina kesän kisakiireiden jälkeen ihanalta palata yliopiston erilaiseen ilmapiiriin ja tarttua syksyksi opintoihin”.

Ruotsin kielten opiskeluun kuului myös vaihto-oppilaskuukaudet Tukholmassa. Sieltä Minna toi mukanaan ruotsalaisia sisustuslehtiä. Ne toimivat myöhemmin lähdemateriaalina hänen pro graduunsa, joka käsitteli sisustuslehtien keittiömainoksia diskurssianalyysin kohteena. Saatuaan filosofian maisterin opinnot valmiiksi erityisen hyvin arvosanoin, Minna päätti jäädä kampukselle vielä pariksi vuodeksi. Opiskelu oli mielekästä ja kiinnostavaa.

”Yliopistolla oppii etsimään tietoa ja tutkimaan asioita useammasta lähteestä. Oppi tavallaan tietynlaista kriittisen lukemisen mallia. Koska opiskelin kieliä, teimme myös paljon erilaisia kirjallisia tehtäviä, joiden avulla kirjoittamisesta tuli itselle tosi helppoa. Esiintymistilanteissa on ollut luonnollisesti tosi paljon hyötyä siitä, että osaa eri kieliä ja voi vapautuneesti kommunikoida kenen kanssa vaan.”

Minna urheili maailman huipulla koko opiskelunsa ajan. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 2012. Urheilu-uransa hän lopetti vuonna 2015. Lopettamispäätökseen vaikuttivat terveyssyiden lisäksi halu siirtyä pikkuhiljaa työelämään.

Urheilu-uransa jälkeen Minna Kauppi on työskennellyt markkinointipäällikkönä ja tällä hetkellä osa-aikaisesti suunnistusjärjestön toiminnanjohtajana. Osa-aikaisuus sopii hyvin hänen elämäntilanteeseensa perheen äitinä.

Kehittyminen ja uudet tavoitteet ovat olleet aina Minnalle tosi tärkeitä elämässä. Hän on pyrkinyt siihen, että aina voi tehdä asioita paremmin ja eri tavalla. Hän toimii myös yrittäjänä. Jatkuvaa oppimista tarvitaan.

”Työelämässä olen ottanut tahallaan sellaisia haasteita, joissa kohtaan monenlaisia haasteita, samalla opin jatkuvasti uutta, enkä jää tekemään samoja asioita samalla mallilla. Siinä mielessä yrittäjän rooli on myös todella sopivaa omalle luonteelleni”.

 

 

Minna Kaupista on ilmestynyt Ari Väntäsen kirjoittama elämäkerta Suunta/vaisto. Kirjassa Suomen kaikkien aikojen paras suunnistaja kertoo elämänsä parhaista ja pahimmista rasteista.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.