Maantieteellinen joustavuus on ollut supervoimani, toteaa ykskantaan tietojärjestelmätieteen alumni Mika Friman. Työelämä on kuljettanut häntä vuosiksi ulkomaille. Hänen tämänhetkinen työnkuvansa Googlella tarjoaa työkontekstiksi Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan. Frimanin työpiste on kuitenkin tällä hetkellä Torniossa.

Torniolaista Mika Frimania ovat lapsuudesta saakka kiehtoneet tietokoneet, tietokonepelit ja sarjakuvat. – En malttanut odottaa pääsyä koulusta kotiin ja niiden pariin, Mika muistelee. Hän on vakuuttunut, että silloinen uteliaisuus ja optimismi teknologiaa kohtaan vaikuttivat myöhemmin hänen hakeutumiseensa informaatioteknologian tiedekuntaan sekä myöhempiin uravalintoihinsa.

Kouluikäisenä Mika kiersi toreilla ja messuilla myymässä keittiöveitsiä ja paistinpannuja komissiopalkalla. Mikalle kehittyi kyky luoda yhteys asiakkaiden kanssa muutamassa sekunnissa. Vuorovaikutustaidot ovat olleet isossa roolissa hänen urallaan siitä lähtien.

” Myyntimiehenä ei voi ujostella, täytyy olla tarkkaavainen ja ajatella asiakkaita.”

Armeija-aika osoittautui myös merkittäväksi vaiheeksi Mikan nuoruudessa. Siellä järjestettiin syväjohtamisenkurssi ryhmänjohtajille. Kurssilla opetettiin, kuinka vuorovaikutuksella voidaan ohjata ryhmää muullakin tavoin kuin huutamalla ja käskemisellä. – Opin, että hyvä käsky on lyhyt, yksiselitteinen, toteuttamiskelpoinen ja oikea-aikainen.

”Hyvän käskyn määritelmä on ollut arvaamattoman toimiva myös businesskontekstissa, esimerkiksi fasilitoinnissa tai vaikka sähköpostin kirjoittamisessa. Tulee turvallinen olo, koska tiedän tulevani ymmärretyksi.”

Armeijan jälkeen Mika hakeutui ammattikorkeakouluun opiskelemaan insinööriksi. – Se ei sopinut minulle yhtään, en tiennyt mitä halusin, Mika kertoo. Hän oli pari vuotta töissä ja korotti samalla yo-tutkinnon arvosanoja. Silloin sattuman kautta hän kuulin tietojärjestelmätieteestä, perehtyi siihen, ja haki opiskelemaan Jyväskylään.

”Yliopistoon meno oli valinta – se ei ollut päivänselvää. Tornio on tehdaskaupunki, jossa on mentaliteettina, että yliopistoon menee herrojen lapset. Todennäköisempää olisi ollut hankkia tutkinto jostain muusta oppilaitoksesta.”

Mika Friman opiskeli tietojärjestelmätiedettä pääaineenaan ja suuntautui elektroniseen liiketoimintaan sekä markkinointiin sivuaineena. Hän oli hyvin aktiivinen ainejärjestö Dumpissa. Vuonna 2005 tapahtunut Erasmus-vaihto Berniin oli merkittävä virstanpylväs. – Silmäni avautuivat vaihdossa. Näin kuinka ahkerasti monet tekivät töitä ja miettivät arvosanojaan. Ymmärsin, että opiskelu on minun työtäni, se vaatii itsenäisyyttä, kurinalaisuutta ja systemaattisuutta, Mika muistelee vaihtoaikaansa Sveitsissä.

Lähteminen ulkomaille opiskelemaan ja sen jälkeen hakeutuminen työharjoitteluihin Müncheniin ja Hampuriin sekä töihin Lontooseen herätti ihmetystä Mikan sukulaisissa ja torniolaisissa tuttavissa.

”Kun pääsin töihin Googleen, olin tietysti ylpeä ja kaikki muutkin olivat. Muutto Lontooseen olikin tiukempi paikka. Miksi lähden tutusta ja turvallisesta ympäristöstä? Sitä oli vaikeaa selittää muille ja ne vuodet olivat kovaa kasvua henkisesti. Venyin ja kasvoin tehtävien mukana vahvasti epämukavuusalueella, mutta onnistuin hyvin.”

Tällä hetkellä Mika Friman työskentelee Google Digital Academylla. Aluksi hän toimi fasilitaattorina työpajoissa, joissa koulutettiin esimerkiksi digitaalista markkinointia tai Googlen tuotteiden käyttöä. Nyt hän on siirtynyt koulutusten suunnittelutehtäviin ja vetää esimiehenä tiimiä, joka vastaa näiden työpajojen toteuttamisesta.

Hän kokee Googlen hyvänä työnantajana ja hän on viihtynyt yrityksen palveluksessa pitkään. Yritys on mahdollistanut kehittymisen ja työtehtävät haastavat juuri sopivasti. – Työnantajalla on myös hyvä toimintakulttuuri ja arvot, jotka myös kohtaavat omien arvojeni kanssa, Mika kertoo.

Parhaimpana muistona opiskeluajoista Mika mainitsee yliopiston joustavuuden. Ulkomailla opiskelu tuntui luksukselta, eivätkä vaihtoaika ja harjoittelut olleet mitenkään erillisiä vaiheita, vaan ne pystyttiin sitomaan osaksi tutkintoa.

”Käytännön kokemus jäsentyi osaksi opintoja. Oli hienoa, kuinka halukas yliopisto oli näkemään myös sen arvokkaana. Erilaisten vaihtoehtojen tarjoaminen opiskeluun on ollut merkityksellistä ja vaikuttanut siihen, mikä minusta on työelämässä tullut. ”

 

Mika oli IT-tiedekunnan alumniwebinaarin vieraana. Jos haluat kuulla lisää Mikan opiskelusta ja työurasta, voita katsoa webinaarin tallenteen täältä.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.