Merja Karjalainen on palannut takaisin jäljilleen. Journalismin parissa vietetyn 30 vuoden jälkeen hän on takaisin Seminaarinmäellä, tällä kertaa tohtorikoulutettavana. Merjalla on takanaan pitkä ja monipuolinen toimittajan ura, joka päättyi Työ Terveys Turvallisuus -lehden päätoimittajuuteen. Merja edisti journalismin keinoin työpaikkojen työhyvinvointia ja työsuojelua, mutta oman työn arki ja jaksaminen olivat pahasti ristiriidassa lehden levittämän tiedon kanssa. Hän uupui, sairastui ja sanoutui irti työstään. Nyt hän tahtoo luoda yhteisvastuullista yritys- ja organisaatiokulttuuria, jossa osataan tunnistaa ja hallita psykososiaalista kuormitusta – sekä tutkia henkisen työn työsuojelun historiaa.

Pieksämäeltä kotoisin oleva Merja Karjalaisen kiinnostuksen historiaa kohtaan synnytti lukion historian opettaja, joka ei opettanut historiaa vuosilukujen tai kronologisen asioiden käsittelyn mukaisesti. ”Hän opetti, että historian on ajattelun väline, joka tarjoaa yhteiskunnallisia näkökulmia”, Merja muistelee.

”Historia oli ikään kuin portti eteenpäin. Filosofian maisterin tutkinnostani tuli laaja. Pääaineeni oli Suomen historia. Aineopinnot tein kasvatustieteestä, valtio-opista ja yleisestä historiasta sekä perusopinnot kansantaloustieteestä ja kirjoittamisesta. Lisäksi hankin historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajan pätevyyden.”

Tutkijan ura ei tuolloin kiinnostanut. Merjalla oli kuitenkin halu ottaa asioista selvää ja jakaa tietoa eteenpäin. Historian oppiaine oli vanhastaan tuottanut toimittajia, ja Merja tunsi muutaman lehtityöhön päätyneen historian opiskelijan. Niinpä Merja hakeutui parin ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen kesätoimittajaksi Pieksämäen Lehteen. Kesätoimittajuudet jatkuivat myöhemmin Savon Sanomissa, Kotiliedessä ja Me Naisissa. Kirjoittamisesta tuli pian työ ja Merja lähti toimittajan uralle.

”Opiskelemalla eri aineita myös suljin tietoisesti pois joitakin työmahdollisuuksia. Vaikka hankin opettajanpätevyyden, se ei tuntunut oikealta uralta. Kasvatustieteiden kautta kuitenkin opin paljon ihmisestä. Siitä on ollut paljon hyötyä tiimityöskentelyssä ja varsinkin vastuutehtävissä.”

Merja Karjalainen toimi freelancetoimittajana usean vuoden, kunnes hänet aloitti vuoden 1999 alusta toimitussihteerinä Cosmopolitan-lehden lanseeraustiimissä Sanoma Magazines Finlandissa, silloisessa Helsinki Mediassa. Hän on työskennellyt toimitussihteerinä lisäksi Me Naisissa ja Matkaoppaassa.

”Toimitussihteeri pääsee tekemään yhteistyötä koko toimituksen ja myös visualistien kanssa.”

Vuoden 2007 lopulla Merja valittiin Työterveyslaitoksen Työ Terveys Turvallisuus -lehden toimituspäälliköksi. Merja pääsi uudistamaan ja kehittämään jo valmiiksi lukijoiden arvostamaa lehteä ison mediatalon kokemuksella. TTT-lehti oli Työterveyslaitoksen lippulaiva. Työterveyslaitos aloitti kuitenkin toimituksen YT-neuvottelut keväällä 2014.

”Aloin puuhata lehdelle uutta kustantajaa ja onnistuinkin suhdeverkostoni ansiosta.”

Uuden kustantajan myötä kuuden hengen toimitus supistui yhteen: Merjaan. Urakkaa yksinäisenä päätoimittajana hän teki vuoden 2018 alkuun. Lopulta liiallinen kuormitus näkyi jo fyysisinä ja kognitiivisina oireina, jotka johtivat aivoverenkiertohäiriöön, TIA-kohtaukseen.

”Totesin, että olen osuuteni tehnyt, ja sanouduin irti.”

Irtisanoutumisen jälkeen Merja aloitti Humanistisessa ammattikorkeakoulussa työyhteisöpedagogin opinnot. Opiskelu antoi kauan kaivatun hengähdystauon ja mahdollisuuden käydä läpi omia kokemuksiaan. Hän ryhtyi kirjoittamaan kokemuksistaan kirjaa Jaksamisen rajat – psykososiaalinen kuormitus, työuupumus ja työsuojelu. Se julkaistiin vuonna 2020 ja päivitettynä e-kirjana 2022.

Valmistuttuaan työyhteisöpedagogiksi on Merja keskittynyt työpaikkojen työsuojeluosaamisen kehittämiseen.

”On aika siirtyä 2020-luvulle johtamisessa, esihenkilötyössä, työyhteisössä, työsuojelussa. Työ ei saa sairastuttaa tekijäänsä fyysisesti eikä psyykkisesti, niin sanotaan työturvallisuuslaissa, johon työsuojelu perustuu.”

Syksyllä 2022 Merja Karjalainen aloitti tohtorikoulutettavana historian ja etnologian laitoksella. Väitöskirjassaan hän tutkii henkisen työn työsuojelun vaiheita osana työsuojeluhallinnon toimintaa 1980-luvun lopulta 2010-luvun alkuun. Väitöskirjan on määrä valmistua 2026–2027.

 

Merja Karjalainen on vieraana Tietokirjaillassa 19.4.2023 klo 18 alkaen.
Tilaisuudesta on myös verkkolähetys.

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.