Laura Arffman on Yleisradion urheilutoimittaja ja uutiskasvo. Hän on tuttu etenkin hiihdon ystäville Ylen hiihtolähetyksistä. Laura on nykyisin myös kirjailija. Hänen suuren suosion saanut esikoisteoksensa Mona-Liisa julkaistiin syyskuussa. Laura on valmistunut Jyväskylän yliopistosta valtio-opin oppiaineesta.

Laura Arffman on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Itä-Suomesta. Hän oli koulukiusattu, minkä seurauksena hän päätyi opiskelemaan lukioon toiselle paikkakunnalle. Kiusaaminen onkin vaikuttanut merkittävästi hänen myöhempiin valintoihinsa, ja sen vuoksi siitä avoimesti puhuminen on Lauralle tärkeää.

Vasta lukiossa hän alkoi pohtia omia kiinnostuksen kohteitaan. Häntä kiehtoivat etenkin kielet, historia ja yhteiskunnalliset asiat. Toimittajuus sen sijaan alkoi houkutella aivan lukion loppuvaiheessa, ja urheilu tuli mukaan kuvioihin vasta paljon myöhemmin.

Laura päätyi opiskelemaan Jyväskylään, koska koki sen olevan sopivan kokoinen ja tarpeeksi lähellä omaa perhettään. Hän aloitti ensin viestinnän opinnot ammattikorkeakoulussa, mutta myöhemmin alkoivat myös valtio-opin opinnot Jyväskylän yliopistossa. – Opiskelin molemmissa korkeakouluissa yhtä aikaa pari vuotta, kunnes muutin Helsinkiin. Sen jälkeen suoritin suurimman osan opinnoistani etänä ja pitkän kaavan mukaan, Laura muistelee.

Politiikan opinnot hän koki ajoittain kilpailuhenkisiksi. Opiskelupiireissä monet olivat valinneet puoluekantansa jo hyvissä ajoin ja löysivät palon politiikasta, mitä Laura itsekin piti tärkeänä.

”Siihen aikaan halusin kuitenkin vain olla avoin maailmalle. Aika oli epävarmaa ja sellaiseksi myös koin oloni. Piti tulla joksikin ja löytää jonnekin, mutta minne? Tuntui, että oli kiire elämään, mutta mitä ja millaista elämää? Ehkä merkityksellisyys löytyikin omalta kohdaltani työn kautta, mutta pidin opintojen loppuun saattamista silti tärkeänä.”

Toimittajan uransa alkutaipaleella Laura teki viestinnän opintoihin kuuluvan harjoittelun silloiseen Urheilulehteen. Harjoittelu kuitenkin venyi, ja yhtäkkiä Laura löysi itsensä Pekingin olympialaisista. – Reissu Kiinaan kesti yli kaksi kuukautta. Matka teki vaikutuksen ja valitsin tietoisesti Kiinan tutkimuskohteeksi myös myöhemmissä opinnoissani, hän kertoo.

Syksyllä 2008 Laura aloitti Iltalehden urheilutoimituksessa. Pari vuotta myöhemmin hän päätyi Ylen radiouutisiin lukemaan yöuutisia, edeten siitä aina kaikenlaisiin vuoroihin. Syksyllä 2011 hän aloitti Ylen kotimaantoimituksessa. – Vasta tuolloin jätin Iltalehden urheilutoimituksen kokonaan. Noina vuosina tein töitä tuntimääräisesti hurjan paljon. Vaikka olin vakaasti päättänyt siirtyä urheilusta pois, löysin itseni Yleisradion urheilusta jo tammikuussa 2012, ja hyvä niin, hän muistelee.

Laura onkin ehtinyt nähdä ja kokea toimittajan uransa aikana paljon. Kokonaisuuksien hallinta ja isompien ilmiöiden monipuolinen ymmärtäminen ovat asioita, joita hän kokee oppineensa opiskelujen myötä, ja joita hän hyödyntää nykyään myös omassa työssään.

”Näen, että jatkuva oppiminen on nykyisin pysyvä osa kaikkien työssäkäyvien elämää, sillä se ei liity pelkästään teknologian kehitykseen, vaan myös suhtautumiseen ja asenteeseen, joiden mukaan toimimme.”

Tänä syksynä Laura julkaisi myös esikoisteoksensa Mona-Liisa. Se on koskettava ja ilon sävyttämä elämäkerta hänen edesmenneestä ystävästään, monilahjakkaasta maastohiihtäjästä Mona-Liisa Nousiaisesta.

 

 Lisää tietoa Lauran Mona-Liisa teoksesta Gummeruksen sivuilla

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.