Huomaa hyvä! Tähän lauseeseen tiivistyy liikunnan ja terveystiedon opettaja Katja Sjöblom-Korhosen opetusfilosofia. Positiivisen pedagogiikan keinoin Katja pyrkii näkemään lapsissa ja nuorissa olevan potentiaalin, jotta jokainen löytäisi oman vahvuutensa ja saisi positiivisia kokemuksia koululiikunnasta. Katja on valmistunut liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1998 ja tuntee olevansa etuoikeutettu, kun saa kulkea nuorten rinnalla ja tukea heidän hyvinvointiaan.

Lukiolaisena Katja Sjöblom-Korhonen punnitsi erilaisia uravaihtoehtoja ja tutkiskeli tarkkaan itseään ja omia arvojaan. Hän harkitsi ensin vakavasti hakeutumista isänsä jalanjäljissä lääkärin uralle, mutta asiaa pohdittuaan totesi olevansa ehkä liian herkkä lastenlääkärin ammattiin. Intohimoisena tanssinharrastajana tanssinopettajan työ kiinnosti myös paljon, olihan Katjan äiti ammatiltaan opettaja. Tanssinopettajan epäsäännölliset työajat ilta- ja viikonlopputöineen kuitenkin epäilyttivät.

”Perhe on minulle tärkeä arvo. Tahdoin säännölliset työajat ja olla lapsilleni läsnä mahdollisimman paljon.”

Niinpä opiskelupaikaksi valikoitui Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, johon Katja pääsi opiskelemaan liikunnan- ja terveystiedon opettajaksi vuonna 1993. Katja kertoo rakastaneensa liikunnalla valinnutta yhteisöllisyyttä ja sillä oli suuri merkitys kaikkien opiskeluvuosien ajan.  Liikunnan tanssiaiset ja niiden järjestelyt nousevat yhtenä kohokohtana Katjan mieleen.

”Sain opiskelukavereista erittäin hyviä ystäviä. Meitä on viisi tyttöä eli olemme Viisikko. Tapaamme säännöllisesti ja matkustelemme yhdessä.”

Opiskelun jälkeen Katja Sjöblom-Korhonen muutti Helsinkiin, josta hän sai ensin äitiyslomansijaisuuden, joka jatkui vielä hoitovapaan sijaisuutena. Sen jälkeen hän sai lehtorin viran läheisestä Helsingin yhteislyseosta, joka on taito- ja taideainelukio.

”Taito- ja taideainelinjalla opiskelijan tuli valita pääaineekseen kuvataide, musiikki tai liikunta. Tässä lukiossa oli tanssipainotus, mikä sopi minulle erinomaisesti.”

Jyväskylään Katja palasi vuonna 2008, jolloin hän aloitti Huhtasuon yhtenäiskoulun liikunnan- ja terveystiedon lehtorina. Huhtasuon yhtenäiskoulu on vuosien ajan hyvällä menestyksellä kehittänyt omaa toimintakulttuuriaan liikunnallisemmaksi. Huhtasuon yhtenäiskoulu valittiin vuoden 2022 Keski-Suomen Vuoden lasten liikuttaja -palkinnon saajaksi ja koululle myönnettiin myös valtakunnallinen vuoden 2022 Liikkuva koulu –palkinto.

Katja Sjöblom-Korhonen näkee opettajan tehtäväksi tukea nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Opettajana ei toimita ainoastaan oppitunneilla, vaan valvontavuorolla, käytävällä, pihalla – kaikkialla. Opettajalta tarvitaan kiireettömyyttä ja uskallusta herkistyä kohtaamaan.

” Aina kun vain voit, niin huomaa nuori. Pysähdy ja kysy: mitä kuuluu? Ole lämmin ja kunnioittava.”

Katja käyttää opetuksessaan positiivista pedagogiikkaa. Opettajan pitää olla ajassa kiinni. Pitää myös olla uskallusta elää hetkessä, valmiutta heittää tuntisuunnitelma romukoppaan ja kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa.  – Huomaa hyvä! Katja painottaa. – Yritän olla sellainen opettaja, jollainen toivoisin omien lapsieni opettajan olevan.

Katja kokee, että arvot ovat ohjanneet paljon opettajuuttaan. Hänellä ei ole kilpaurheilutaustaa, eikä hän suunnittele tuntejaan laji edellä. Hänen tuntiensa tavoitteena on luoda aivan kaikille onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuksia osallistua. Hyvinvointi on paljon muutakin kuin liikuntaa.

”Nykynuoret ovat tottuneet, että saavat tehdä valintoja. Opettajan ammattitaitoa on soveltaa tunnille asetettuja tavoitteita ja osallistaa oppilaat tunnin suunnitteluun. Se synnyttää sisäistä motivaatiota.”

Vinkkinä tuleville opettajille Katja neuvoo miettimään ja tunnistamaan, mitä jokainen opettajana tuo mukanaan, kun astuu luokkahuoneeseen. On myös hyvä miettiä, kuinka katsot lasta tai nuorta. – Tunnemuisto on vahva: People will never forget how you made them feel.

“Jokainen meistä loistaa, kun valaistus on oikea!”

 

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.