Opettajan ammatti on maailman paras ammatti, lausuvat yhdestä suusta Risto Sarvilinna, Jerker Polso ja Samuli Laitinen. Tämä alumnikolmikko muodostaa tuoreiden rehtorien trion; Sarvilinna aloitti elokuun alussa Normaalikoulun lukion ja Polso alakoulun rehtorina. Laitinen on kevätlukukaudesta lähtien ollut Gradia lukioiden tulosaluejohtaja rehtori.
Paluu Alma materin helmaan nostaa heti pintaan muistoja. Jyväskylään kukin päätyi aikoinaan vähän eri reittiä. Vantaalta kotoisin oleva Jerker Polso haki Jyväskylään opiskelemaan, koska tiesi luokanopettajan koulutuksen olevan täällä Suomen laadukkainta. – Mitään kontakteja ei minulla Jyväskylään aiemmin ollut, mutta tahdoin päästä parhaaseen koulutukseen, Jerker kertoo.
Risto Sarvilinnan suunnitelmiin ei Jyväskylä aluksi kuulunut, vaan hakukohteeksi oli valikoitunut Helsingin yliopisto. Muutoksen suunnitelmiin aiheutti historian oppiaineen pääsykoekirja, joka ei Ristoa sytyttänyt. – Selvitin onko Jyväskylään pääsykoekirjaa – ei ollut. Se ratkaisi ja erittäin hyvä niin, Risto naurahtaa.
Varkaudesta kotoisin oleva Samuli Laitinen kiinnostui suomen kielestä jo lukiossa. – Tyttöystäväni, nykyinen vaimoni, opiskeli jo Jyväskylässä, joten valintani oli luonnollisesti suomen kielen laitos samassa yliopistossa. Tuntui heti, että olen oikeassa paikassa, Samuli muistelee.
Yhteiskunnan yhä kiihtyvä muutosvauhti haastanut pitkään koulun kaltaista asiantuntijaorganisaatiota ja sen johtamista. Jerker, Risto ja Samuli tunnustautuvat kaikki vaikuttajahenkisiksi ja ovat valmiita vastaamaan haasteisiin. He ovat opettajanuransa alusta alkaen olleet kiinnostuneita koulun ja opetustyön kehittämisestä. Näissä projekteissa kylvettiin siemen myös nykyiselle rehtorin uralle.
Nykyisissä tehtävissä vaikuttamisen suhteen miehet ovat näköalapaikalla. Jyväskylä suomalaisen koulujärjestelmän kehtona toimii myös mallina muille. Vaikka resurssikeskustelu on tärkeää ja osa linjauksista tulee ns. ”ylhäältäpäin”, korostavat rehtorit yhdessä tehtävää, positiivista ja ratkaisuja löytävää johtamismallia. Rehtorin roolihan on mahdollistaa opettajille ja muulle henkilöstölle hyvä ja toimiva työympäristö sekä puitteet laadukkaalle opetukselle ja oppimiselle. – Erityisesti toivon työrauhaa lukiolle, muutoksia on tullut niin paljon viimeaikoina, Laitinen lisää.
”Tulevaisuutta ei suunnitella rehtorin päätöksin, vaan laajassa yhteistyössä kuunnellen, keskustellen ja yhdessä päättäen. Jyväskylästä löytyvät kehitystyöhön parhaat mahdolliset yhteistyökumppanit.”
Kaikki kolme tahtovat viestiä opettajille, sekä opettajiksi opiskeleville, kuinka upea ammatti opettajuus on. Varsinkin nuoret opettajat kokevat uransa alussa haasteita, jotka voivat yllättää ja jopa horjuttaa uravalintaa. Työhön kuuluu paljon muutakin kuin opettamista ja siihen uudet opettajat eivät välttämättä saa hyvää perehdytystä. Työkavereina on myös hyvin eri-ikäisiä ja erilaisen opetusfilosofian omaksuneita opettajia. Samuli vertaa työn aloitusta muihin aloihin; kuinka monessa työyhteisössä löytyy niin monen eri alan asiantuntijoita, joiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä?
” Opettajanhuone on hyvin uniikki työpaikka. Uusi opetussuunnitelma haastaa opettajat yhä enemmän oppiainerajat ylittävään yhteistyöhön.”
Jerker olisi toivonut kuulevansa opiskeluaikanaan, ettei heti tarvitse olla valmis opettaja. Totta kai opinnoista halusi ja saikin aikamoisen työkalupakin, mutta oma syvempi opetusfilosofia vakiintui myöhemmin. – Minulla meni ensimmäiset opetusvuodet oman aineen substanssin syventämiseen, Risto lisää. Ei siinä ehtinyt opetusfilosofiaa miettimään. Oma opettajuus on myös muuttunut iän myötä. – Ylioppilaskirjoitusten arviointi oli kuumottavaa ensimmäisinä vuosina, Samuli heittää väliin.
Koulun johtamiseen ja kehittämiseen tarvitaan vahva tiedollinen perusta, jonka avulla kyetään hankkimaan ja soveltamaan tietoa ympäröivästä yhteiskunnasta ja erilaisista koulukulttuureista. Sen kaikki kolme kokevat saaneensa opintojensa aikana. Myös ymmärrys yhteistyön merkityksestä hyvien ja pysyvien tuloksien takaajana on opiskeluaikojen peruja.
Rehtorin työ vaatii asioiden tarkastelua laajasti ja monesta eri näkökulmasta. Se, että opettajuus on edelleen yhteiskunnallisesti arvostettua, antaa hyvän motivaation koulun arjen pyörittämiseen.
” Meillä on maailman paras ammatti!”
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.