Jukka Saksi on johdon valmentaja ja Johtaja on Media!– konseptin luoja. Tie JYU:n alumniksi käynnistyi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Excutive MBA-ohjelmasta, jonka hän suoritti vuosina 2007-2008. Siitä alkoi vauhdikas opiskelu: hän valmistui kauppatieteen maisteriksi 2009 ja väitteli kauppatieteen tohtoriksi 2013. 

Jukka Saksi on syntynyt Joensuussa, josta muuttanut 6-vuotiaana Järvenpäähän. Ammattihaaveita tai uratavoitteita ei hänellä nuorena ollut. Lukio jäi kesken, sillä työt rakennuksilla auton ostamista varten houkuttelivat enemmän. Armeijan jälkeen Jukka opiskeli Vantaan Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa artesaaniksi. Haaveena oli kehittyä huippukoristemaalariksi, mutta 1990-luvun lama ohjasi hänet myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin ensin autoalalle ja sieltä vakuutusalalle.

Jukka Saksi päätti muuttaa Järvenpäästä Helsinkiin ja aloitti Ressun Iltalukion. Hän sain yo-lakin vuonna 1996, jonka jälkeen alkoivat Mercuria Business Schoolissa markkinoinnin tradenomi-opinnot. Töitä löytyi myyntitiimin vetäjänä.

” Halusin edetä vaativimpiin tehtäviin. Olin toiminut myyntitiimin vetäjänä ja koin, että rahkeita olisi ollut esimerkiksi myyntijohtajan tehtäviin, joihin hainkin. Esteeksi muodostui kuitenkin aina koulutustaustani. Minulla oli tradenomin tutkinto, mutta noihin tehtäviin haettiin ja valittiin ekonomeja.”

Jukka tunsi suurta turhautuneisuutta tilanteeseensa ja pyrki pari kertaa suoraan maisteriopintoihinkin, mutta sitäkään kautta reitti ei auennut. Hän oli kuitenkin hyvin motivoitunut ja selvitti seuraavaksi vaihtoehdot MBA-tutkinnon suorittamiseksi. Jyväskylän ohjelma miellytti Jukkaa niin sisältönsä kuin nopean opiskelutahdin mahdollistavan aikataulun puolesta.

”Halusin päästä eteenpäin ja oppia uutta, saada uskottavuutta ja kasvattaa markkina-arvoani, verkostoitua muiden MBA-opiskelijoiden kanssa ja saada mahdollisuuden jatkaa ekonomiopintoihin.”

Alusta alkaen Jukalla oli vahva innostus ja tahtotila edetä opinnoissa. Koska opiskelu tapahtui töiden ohella, hän käytti erilaisia opiskelutekniikoita ja kehitti motivaatiokeinoja itselleen. Tällaisia olivat mm. tehtävien listaaminen exelissä värikoodein, miettimällä tulevaisuutta opintojen jälkeen ja muistuttamalla itseään opiskeluvaiheen väliaikaisuudesta. Se auttoi jaksamaan.

”Lähipäivät, niissä keskustelut ja ajatusten vaihto opiskelijakollegoiden kanssa oli parasta, tehtävät olivat innostavia, myös Avancelaisten kannustus tuntui hyvältä.”

AMK-tutkinnolla voi hakea suoraan maisteriohjelmaan ja näin Jukka teki jo ennen kuin oli valmistunut MBA-ohjelmasta. Vuodessa suoritetut 100 opintopistettä ja Avoimessa yliopistossa suoritettu henkilöstöjohtamisen aprrobatur vakuuttivat hakuprosessissa, ja niin hän pääsi sisään yrittäjyyden maisteriohjelmaan. Maisterin paperit hän sai vuonna 2009. Haave MBA + ekonomi oli toteutunut!

”Usko omaan johtajuuteen ja asiantuntijuuteen vahvistui ja opintojen kautta sain työkaluja ja kykyä analysoida asioita ja vähemmän mustavalkoisesti kuin ennen. MBA-verkoston kautta olen päässyt myös yrityksiin valmentamaan.”

Jukka Saksi suorarekrytointiin suomalaiseen julkiskalustefirmaan, jossa hän ensin toimi myyntijohtajana ja myöhemmin liiketoimintajohtajana. Pian hän siirtyi kuitenkin toimitusjohtajan tehtäviin, joita hän teki muutamassa eri yrityksessä. Opiskeluakin hän jatkoi tohtoriopintoihin ja väitteli Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013.

Vuoden 2017 alusta Jukka Saksista ryhtyi päätoimisesti yrittäjäksi. Johtaja on Media! -konsepti sai alkunsa hänen väitöskirjastaan, jossa hän tutki suomalaisen finanssialan johtajuuden murrosta. Vuonna 2015 hän teki blogihaastatteluja muutamasta tunnetusta suomalaisjohtajasta. Alusta alkaen Jukka toimi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja  brändi alkoi hiljalleen rakentumaan.

”Blogeilla oli n. 5000 lukijaa ja pian ehdotettiinkin, että minun kannattaisi kirjoittaa kirja.  Näin syntyi Johtaja on Media! –kirja. Kirjassa on kaikkiaan 75 suomalaisen huippujohtajan haastattelua”.

Tällä hetkellä Jukka Saksi valmentaa johtajia löytämään juuri itselleen sopivan ja luontevan tavan viestiä kriisiytyneessä johtamisympäristössä ja cochaa esimiehiä vaikeissa johtamistilanteissa. Lisäksi toukokuussa 2020 valmistuu hänen kirjoittama Arvovalta-kirja, joka käsittelee arvojen merkityksen kasvua johtamis- ja asiantuntijatyössä. Kriiseissä arvot nousevat entistä tärkeämmiksi.

JukkaSaksi kokee MBA-opintojen merkityksen olleen uralleen todella ratkaiseva. Opinnoissa syntyi kipinä johtajuuden ymmärtämiseen, kehittämiseen ja tutkimiseen ja ensimmäisen kerran syntyi ajatus tehdä jotain johtamisen konsultointiin liittyvää työtä.

”Vaikka koronakriisi laittoi kalenterit ja tilauskirjat hetkellisesti uusiksi, on työni juuri sitä mitä haluan tehdä ja myös yrittäjyys on minun juttu!”

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.