Juha Kauppinen on palkittu vapaa toimittaja ja kirjailija, joka on valmistunut Jyväskylän yliopistosta biologian oppiaineesta.  Hän on erikoistunut tutkivaan journalismiin ja kirjoittanut rohkeasti luonto- ja ympäristöasioista. Kauppinen kokee opiskeluajan yhteisön muokanneen häntä paljon ihmisenä. 

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Juha Kauppinen on harrastanut luontoa 30 vuotta. Jo 10-vuotiaana hän pyöräili kesämökin lähellä sijaitsevaan metsikköön kiikaroimaan lintuja.  Biologia oli siten luontainen valinta oppiaineeksi lukion jälkeen. Juha pyrki opiskelemaan useisiin yliopistoihin. Jyväskylän yliopisto oli korkealla listalla, sillä muutama hämeenlinnalainen tuttu ja kaveri oli lähtenyt sinne opiskelemaan.

”Jyväskylä oli kuvitelmissa vireä kaupunki, jossa on paljon nuoria. Sellaiseksi se sitten osoittautuikin”.

Parasta Jyväskylässä oli opintojen lisäksi Juhan mielestä yhteisöllisyys oman vuosikurssin ja myös edellisten ja seuraavien vuosikertojen opiskelijoiden kanssa. Biologian, tai tarkemmin ekologian ja ympäristönhoidon, lisäksi hän opiskeli journalistiikkaa ja toimi myös Jyväskylän Ylioppilaslehden Jylkkärin päätoimittajana vuosina 2000-2001.

”Biologit olivat ehkä aika oma porukkansa yliopistolla, mutta tutustuin kymmeniin mukaviin ja fiksuihin ihmisiin. Se oli korvaamatonta ja jälkikäteen katsottuna se on vaikuttanut todella paljon siihen, millainen itsestä on tullut”.

Juha Kauppinen on erikoistunut toimittajan työurallaan raportoimaan ihmisen toiminnan seurauksista luonnolle. Hän opiskeli ja teki gradunsa Jyväskylän yliopiston evoluutioekologian huippuyksikössä. Sieltä ovat peräisin vahvat perustiedot, jotka ovat luoneet hyvän pohjan luonnosta ja ympäristöstä kirjoittamiseen. – Opetus oli yliopistolla pääsääntöisesti laadukasta, Juha kehuu.

Jylkkärin päätoimittajan tehtävästä Kauppinen siirtyi toimittajaksi Suomen Luonto – aikakauslehteen vuonna 2002. Siellä hän löysi ammatillisen minänsä toimittajana. Lehdessä oli vapaa ilmapiiri ja useampi kollega, joilta Juha sai vaikutteita omaan työhönsä.

Rohkeus tehdä ”kovia juttuja” kasvoi vasta usean toimittajavuoden jälkeen. Juha Kauppisen tutkivan toimittajan työssä näkyvät vahvasti akateemiset arvot: lukijoilla on oikeus tietää miten asiat ovat. Jatkuva oppiminen on toimittajan työn peruskivi ja elämäntapa.

”En ole hakenut oppia toistaiseksi jatkokouluttautumalla varsinaisesti, mutta luen koko ajan tutkimuspapereita, kansainvälisiä biologian alan populaariartikkeleita ja hyödynnän muutenkin verkkoa oppiakseni lisää ja syventääkseni osaamistani ja ymmärtämystäni biologiassa”.

Sotkamon Talvivaaran kaivoksen ongelmista sekä viranomaisten suhtautumisesta luontoarvoihin Kauppinen ryhtyi kirjoittamaan vuonna 2012. Hän kirjoitti kaivoksesta kriittisesti ensimmäisten joukossa. Pitkäjänteinen työ aiheen parissa ja hänen vahva tietotasonsa ympäristöasioista toivat hänelle vuonna 2012 Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja vuonna 2013 tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon.

Esikoiskirjansa, Talvivaaran vangit, Juha Kauppinen kirjoitti yhdessä Sampsa Oinaalan kanssa vuonna 2016. Hänen toinen teoksensa Monimuotoisuus on reportaasikirja matkasta Suomeen ja suomalaisten lajien katoamispaikoille. Monimuotoisuus kirjasta Juha Kauppinen sai Kanava-palkinnon vuonna 2019. Kauppinen kertoo kirjassaan, miten luonnontilainen luonto on dramaattisella tavalla kadonnut Suomesta, kuten lähes kaikkialta maailmasta. Vaikka luonnon monimuotoisuutta on menetetty, hänen mukaansa meillä on vielä toivoa saada se pelastetuksi.

 

Juha valittiin vuoden alumniksi 2020.Valintaraadin mielestä Juha Kauppisen työ siten toteuttaa hienolla tavalla Jyväskylän yliopiston missiota vaikuttavana sivistysyliopistona.

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.