Johannes Karjula on sarjayrittäjä. Hänen osaamisensa ydintä on digitaalisen myynnin ja markkinoinnin optimointi sekä konseptointi ja tuotteistaminen. Menestystä on tullut, Johannes valittiin Keski-Suomen nuoreksi yrittäjäksi vuonna 2019. Hän toimii tällä hetkellä seitsemässä yrityksessä, useimmissa johtoryhmässä ja Trustmary Groupin toimitusjohtajana. Käänteentekevä hetki hänen urallaan on ollut opintojen aloittaminen Jyväskylän yliopistossa Informaatioteknologian tiedekunnassa.

Johannes Karjula on syntynyt Raahessa. Lapsuuden ammattihaaveena oli lääkärin ammatti, johon vaikutti paljon äidin esimerkki. Johanneksen äiti työskenteli lääkärinä. Vaikka lukio tuli suoritettua hyvin arvosanoin, ei lääkärin ammatti enää kiinnostanut kirjoitusten jälkeen nuorta raahelaista. Lukion jälkeen Johannes lähti armeijaan Sodankylään, jossa hän viihtyi hyvin.

Armeijan jälkeen oli mietittävä uutta suuntaa ja Johannes muutti Helsinkiin työskentelemään kattomaalarina rakennustyömaille. Kesä helsinkiläisillä katoilla sujui hyvin, mutta syksyn tullen siirtyminen sisätöihin ei enää kiinnostanut.

” Ryhdyin aidosti miettimään, mikä minua kiinnostaa. Viivan alle jäivät visuaaliset asiat ja tietokoneet, koska pelasin paljon. Mietin, missä oppiaineessa nämä asiat yhdistyvät ja ryhdyin lähettämään hakemuksia opiskelupaikkoihin näille aloille.

Hakemus Jyväskylän yliopistoon tuotti tulosta. Vuonna 2009 Johannes aloitti opinnot tietotekniikan oppiaineessa, josta hän siirtyi vuoden päästä tietojärjestelmätieteeseen. Hän tunsi olevansa oikealla alalla. Opinnot tulivat uniin asti, eikä oppimisenjanosta meinannut tulla loppua.

” www-julkaisemisen ja ohjelmoinnin kurssit olivat päräyttäviä! Ensimmäistä kertaa elämästäni tein vapaaehtoisesti kotitehtäviä ja demoja”.

Vuonna 2010 Johannes Karjula aloitti opintojen ohella yrittämisen tekemällä kotisivuja yrityksille. Tavoitteena oli kustantaa omat ja tulevan vaimon opinnot. – Rupesimme suunnittelemaan häitä samoihin aikoihin, Karjula kertoo. Opiskelijoilla oli Jyväskylässä vaikea löytää iltatöitä opintojen ohessa, kilpailua työpaikoista oli paljon. – Ei siis ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä yrittäjäksi.

Karjula soitti kaikki tutut ja puolitutut yritykset läpi, sai töitä, ja pikkuhiljaa ala vei mennessään. Asiakkaita alkoi tulla yhä enemmän ja pian opiskelusta tuli sivutoimista. Karjula lisäsi yrityksen palveluvalikoimaan digitaalisen markkinoinnin. Asiakkaille tehtiin Googlen hakusanamarkkinointia ja sosiaalisen median markkinointia.

” Luin kauppatieteitä sivuaineena. Tuotteistamisen kurssi oli myös silmiä avaava. Tietyt kurssit ovat selkeästi mielessä edelleen, projektijohtamista, ketteriä menetelmiä, perustelujen taitoa ja tiedon hankintaa – kaikkea sitä, mitä tarvitaan nykyaikaisessa organisaatiossa joka päivä.”

Vuonna 2012 Karjula toteutti monien tunteman Satokausikalenterin yhdessä veljensä kanssa. Samoihin aikoihin hän lähti osakkaaksi muutamaan muuhunkin yritykseen ja vastasi niissä markkinoinnista.

– Opiskeluaikana valitsin kursseja pitkälti oman kiinnostuksen perusteella – ja se haitari oli laaja. En osannut miettiä niitä sen kummemmin kokonaisuutena , mutta nyt olen ymmärtänyt niiden merkityksen yrittäjyyden kannalta, Johannes erittelee opiskeluaikaansa. Hänen mielestään olisi ollut hienoa, jos yliopisto olisi tarjonnut tietojärjestelmätieteen ohessa yrittäjyyteen puhtaasti liittyviä kursseja, johon liittyisi mm. myynnin demoja. Tätä hän perustelee sillä, että yksityisyrittämisen määrä on yleistynyt paljon, eikä palkkasuhteinen työ ole enää itsestäänselvyys. Omaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan pitää osata myydä.

Kun takana on yli kymmenen vuotta yrittämistä, on Karjulalle kertynyt näkemystä monesta eri asiasta. Hän osaa yhä enemmän arvostaa yliopistokoulutusta ja sitä että tutkinto tuli tehtyä loppuun, vaikka työ meinasikin viedä mennessään.

”Kun yrittäjyys on syventynyt ja vastuut kasvaneet, huomaa, että jostain muistista kumpuaa opiskeluaikaisia oppeja. Osaan nähdä kokonaisuuksia fiksummin. Olen vuosi vuodelta kokenut sen yhä arvokkaampana.”

 

Kuuntele Johanneksen ajatuksia yrittäjyydestä ja vinkit yrittäjäksi aikoville JYU:n alumnipodcastista

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.