Janne Sarja on kirjailija ja käsikirjoittaja. Vuonna 2020 ilmestyi hänen esikoiskirjansa Läpimurtoteos ja tänä syksynä romaani: Rakkaudella, Jami. Hän toimii käsikirjoittajana muun muassa MTV:n Pitääkö olla huolissaan? -komediapaneelissa sekä uudessa Tämä on tämä?-ohjelmassa. Janne Sarja valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta vuonna 2011.
Lukiossa Janne Sarja oli kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja hän haki Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä. Armeijassa hän käytti kaiken vapaa-aikansa pääsykokeisiin lukemiseen. Se kannatti, sillä paksu kirjekuori saapui kuin saapuikin. Armeijan jälkeen opiskelupaikka odotti Jyväskylässä, Jannelle silloin aivan vieraassa kaupungissa.
Opiskelujen aloitus myöhästyi kuukaudella, koska Janne kotiutui armeijasta vasta lokakuussa. Jyväskylään muuttopäivänä sattui olemaan kauppatieteilijöiden ainejärjestö Pörssin järjestämät juhlat, joihin Janne suuntasi suoraan, käymättä edes uudessa opiskeluasunnossaan.
”Juhlissa tutustuin pariin tyyppiin, joiden kanssa lähdin jatkoille. Vasta seuraavana aamuna menin katsomaan uutta asuntoani. Olemme edelleen todella hyviä ystäviä ja säännöllisesti yhteydessä, mikä on hienoa.”
Janne ei ollut opiskeluaikanaan ainejärjestöaktiivi. Hän tykkäsi enemmän pyöriä pienissä porukoissa. Varsinkin pitkät lounaat Agorassa ja muissa opiskelijaravintoloissa ovat jääneet Jannen mieleen. – Kaipaan niitä syvällisiä keskusteluja, Janne kertoo.
”Osallistuin kerran Päijänteen risteilylle ja en edes huomannut laivan lähtöä, koska olin uppoutunut keskusteluihin kavereiden kanssa. Kun ryhdyin kyselemään, että koskahan me lähdetään liikkeelle, olimmekin jo matkanneet pitkän aikaa järven selällä.”
Janne Sarjan opiskeluaikaan liittyy myös harjoittelu Genevessä Suomen suurlähetystössä. Kolmen kuukauden mittaisen harjoittelujakson aikana Jannen esimies pisti merkille hänen kirjalliset kykynsä. – Se oli ensimmäinen kerta, kun joku sanoi, että kirjoitan hyvin, Janne muistelee.
Suomeen palattuaan Janne ryhtyi kirjoittamaan talouteen liittyviä lehtiartikkeleita, joista muutamia julkaistiin Keskisuomalaisessa. Hän alkoi myös opiskella esimerkiksi journalistiikkaa sivuaineena. Taloustoimittajan ura alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta työllistyä.
”Yliopistossa on hienoa, että voi opiskella erilaisia aineita ilman paineita. En ollut mitenkään yksisilmäinen opiskelun suhteen, vaan moni asia kiinnosti. Taloustiede on yksi parhaita koulutussuuntia, jos yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat laajasti. Se antaa hyvät valmiudet monenlaisiin tehtäviin.”
Maisteriopintojen aikana Janne työllistyi paikallisen IT-firman viestintään. – Päivät olin töissä ja klo 17–19 tein kirjastolla gradua. Tein sitä päivittäin, koska halusin saada sen valmiiksi, Janne kertaa opintojensa loppuvaihdetta.
Kun Jannelle tarjoutui mahdollisuus siirtyä firman sisällä töihin Helsinkiin, hän jätti Jyväskylän taakseen. Hän perusti oman yrityksen, jonka kautta hän pääsi tekemään sosiaalisen median viestintää Docventures TV-ohjelmalle.
”Sitä kautta tutustui TV-alan ihmisiin ja huomasin, että TV ja komedia on se, mitä haluan tehdä. Googlasin alan koulutuksia ja löysin Chicagosta kolmen kuukauden mittaisen kurssin aiheesta. Laitoin kaikki säästöni kiinni siihen. Totesin kuitenkin, ettei se kaksista ollut.”
Suomessa TV-ala on pieni ja puskaradiossa viesti uudesta nuoresta käsikirjoittajasta levisi nopeasti. Pitääkö olla huolissaan?-ohjelmaan etsittiin uutta henkilöä käsikirjoittajaporukkaan ja Janne valittiin. Yksi työ johti toiseen ja moni viihdeohjelman käsikirjoitus on peräisin Jannen kynästä.
”Hengailtuani Pitääkö olla huolissaan -ohjelman kirjailijapanelistien kanssa, tuli sellainen olo, että tahdon kuulua samaan porukkaan. Käsikirjoitusvaiheessa jää aina yli materiaalia, joka ei mahdu mukaan ohjelmaan, joten aloitin työstää niistä kirjaa. Läpimurtoteos julkaistiin vuonna 2020 ja esikoisromaanini nyt syksyllä.”
Tiedon jäsentely ja laajojen tietokokonaisuuksia käsittelytaidot ovat olleet suureksi hyödyksi Jannen työuralla. Yliopisto-opinnot antoivat myös luottamuksen omaan ajatteluun sekä taidon tarkastella asioita kriittisesti ja monelta eri kantilta . – En ole ajattelultani mustavalkoinen, vaan ainakin yritän tiedostaa erilaisten harmaiden sävyjen olemassaolon.
”Tuntuu hienolta, kun koulutusta kysyttäessä voi laittaa rastin, että minulla on ylempi korkeakoulututkinto. Olen siitä ylpeä.”
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.