Janne Porasessa yhdistyy hienolla tavalla tieteentekijä, teollisuuden asiantuntija ja yrittäjä. Hän on kysytty puhuja, joka aina muistaa kertoa alumnitarinansa ja korostaa saamaansa laadukasta koulutusta menestyksensä takana. Hän on nähnyt suuren arvon yliopistossa tehtävän tutkimuksen soveltamisessa yhteiskunnan tarpeisiin. Poranen valittiin Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi 2021.

Janne Poranen  aloitti opiskelun fysiikan laitoksella vuonna 1992. Hänen ensimmäinen suunnitelmansa oli opiskella fysiikan opettajaksi ja hän suorittikin opettajan pedagogiset opinnot.

” Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, Perhosta. Yliopisto avasi maalaispojan silmät maailmalle. Kaikki näytti mahdolliselta.”

Opettajan uran sijaan Jannen kiinnostus alkoi kuitenkin suuntautua paperinvalmistusteknologiaan, kun matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aloitettiin paperinvalmistusteknologiaan keskittyvä maisterikoulutusohjelma. Ohjelma tuntui Jannesta käytännönläheiseltä ja siten heti kiinnostavalta. Hän oli ensimmäinen ohjelmasta valmistunut maisteri ja väitteli samasta aiheesta tohtoriksi vuonna 2001.

”Arvostin todella paljon yliopiston nopeaa reagointia tarpeeseen, mikä silloin nähtiin työmarkkinoilla, seutukunnalla ja koko Suomessa yleisesti. Paperivalmistusteknologian koulutus oli siinä hetkessä juuri sitä mitä tarvittiin. Nyt olen seurannut ilolla DI-koulutusohjelman käynnistämistä yliopistolla.”

Nykyisen uran suunta selkiytyi Jannelle opintojen edetessä. -Kaikki opiskelijat pääsivät opinnäytteissään vastaamaan teollisuuden haasteisiin.-  Se oli hyvin  motivoivaa, Janne kertoo. Hän lähti tekemään Valmetille erikoistyön kautta pro gradua ja sen jälkeen väitöskirjaa, joka liittyi paperikoneteollisuuteen; virtausdynamiikkaan ja viskoelastisten telapinnoitteiden käyttäytymiseen.

”Omalta kannalta se oli hyvä projekti: yhdistyi omat opinnot ja teollisuuden tarpeet. VTT oli paikallisesti suuressa roolissa, joka mahdollisti palkkauksen. Sain rauhassa keskittyä tekemiseen.”

Janne Poranen viimeisteli väitöskirjansa ollessan vierailevana tutkijana Mainen yliopistossa 2001. Väitöksen jälkeen hän jatkoi VTT:llä 15 vuotta tutkijana projekteissa, jotka liittyivät paperivalmistusprosesseihin ja uusien kuituteknologioiden kehittämiseen. Hän teki myös asiakastyötä ja tutkimuksen johtamista aluksi tiimitasolla ja tutkimusaluetasolla.

”Lopulta vedin koko VTT:n biomateriaaliaihealueen tutkimusta, jota tehtiin Jyväskylän lisäksi myös Tampereella, Otaniemessä ja  Lappeenrannassa.”

Nyt Poranen luotsaa Spinnova Oyj:tä, joka on kehittänyt uudenlaisen teknologian tekstiilikuidun valmistamiseen puusta ja jätevirroista ilman liotusta ja haitallisia kemikaaleja. Langasta voidaan valmistaa kangasta, joka sopii hyvin vaate- ja tekstiiliteollisuuden käyttöön. Spinnova tekee yhteistyötä mm. H&M:n, Eccon ja Marimekon kanssa ja rakentaa brasilialaisen selluyhtiö Suzanon kanssa tehdasta Jyväskylään. Tehtaassa valmistettu kuitu tulee globaalien tekstiilialan brändien saataville. Yhtiössä työskentelee paljon JYU:sta valmistuneita. Myös toinen Spinnovan perustajista, Janne Salmela, omaa hyvin samankaltaisten taustan kuin Poranen.

Janne Poranen on kokenut yliopisto-opintojen antaneen hänelle itseluottamusta ja rohkeutta, joka näkyy Spinnovan tavoitteissa kokonaisen teollisuudenalan muuttamiseen globaalissa mittakaavassa. Tiedettä ja yritystoimintaa yhdistämällä hänen tavoitteensa on luoda kestävää kasvua ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.