Suomenkielisen musiikin suosio on pitkään ollut poikkeuksellisen suurta. Maastamme löytyy loistavia sanoittajia ja tarinankertojia. Yksi heistä on Iisa Pajula, laulaja–lauluntekijä ja esiintyvä artisti, joka toimii myös laulunkirjoittamisen ammattilaisena. Hän tietää, kuinka laulun sanoitus saadaan osumaan suoraan kuulijan sisimpään. Iisa on myös kirjoittanut laulujentekemisestä tietokirjan; Itke, kirjoita, laula – kaikki sanoittamani tunteet. Hän on valmistunut yhteisöviestinnän oppiaineesta vuonna 2006.

Iisa Pajula on kotoisin Orivedellä, joka oli idyllinen ja turvallinen paikka kasvaa. Nuorena hän kuunteli paljon popmusiikkia ja kirjoitti innokkaasti runoja sekä päiväkirjaa. Hän opiskeli pianonsoittoa ja lauloi lapsikuoroissa, muttei koskaan suunnitellut musiikkialaa ammatikseen.

”Pieni kunta oli otollinen paikkakunta sisäiselle tarinankertojalleni kasvaa. Virikkeitä ei ollut liikaa. Urani laulaja-lauluntekijänä käynnistyi kuitenkin itselleni täysin yllätyksenä ja suunnittelematta.”

Innokkaana kirjoittajana Iisa suhtautui intohimoisesti viestintään, erityisesti tarinankerrontaan. Ennen Jyväskylään hakeutumista hän opiskeli medianomiksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Hän halusi kuitenkin päästä kiinni tiedottajan töihin ja päätti hakea opiskelemaan yhteisöviestintää Jyväskylän yliopistoon. – Olisin päässyt yhtä aikaa myös Tampereen yliopistoon lukemaan suomen kieltä, mutta se oli varasuunnitelma, mikäli Jyväskylän ovet eivät olisi auenneet, Iisa kertoo.

”Tein opintoni napakassa aikataulussa, pääosin pendelöimällä Tampereen ja Jyväskylän väliä. Yliopiston päärakennus ja kampus sykähdyttivät mieleen jääneellä tavalla – muistan tunteen siitä, että olin osa jotakin historiallista jatkumoa, kun sain hengailla siinä miljöössä. Kampuksen suuntaan tähyilen edelleen joka kerta, kun piipahdan Jyväskylässä keikkareissulla.”

Jo opiskeluaikanaan Iisa Pajula toimi viestinnäntehtävissä erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa ja sai ammatillista jalansijaa viestinnänkentällä. Erityisherkkänä ihmisenä Iisa oli altis peilaamaan ympäristön luomia odotuksia; edessä oli valmis polku työuralle; tulevat organisaation vaihdokset, ylennykset ja palkankorotukset.

Samoihin aikoihin Iisa Pajula ryhtyi tekemään yhteistyötä silloisen kumppaninsa kanssa Regina-yhtyeessä. Iisa uskaltautui ensin laulamaan demoja ja sitten sanoittamaan yhtyeen kappaleita. Hän löysi aivan uuden tason itsestään niin kirjoittajana kuin esiintyjänä.

Vaikka Iisalla on hyvä työpaikka pörssiyhtiön tiedottajana, pois viestinnän tehtävistä hän siirtyi vuonna 2010. – Minua ohjaa työn merkityksellisyys ja sen puuttuminen alkoi näkyä. Ahdisti, kun töissä ei saanut tehdä itselleen olennaisia asioita. Aikaa meni paljon muuhun, Iisa muistelee vaikuttimia uravaihdoksen takana.

” Tähän liittyy myös äidiksi tulo. Minulla oli perhe, päivätyö viestintäalalla sekä bändin kanssa keikkailu: en halunnut enempää isoja elementtejä elämääni. Niinpä jätin päivätyöt pois. Säästin rahaa ja muutaman vuoden päästä hommat lähtivät rullaamaan.”

Vuonna 2012 Iisa Pajula aloitti aktiivisen soolouran rakentamisen. Hän on toiminut myös koko 2010-luvun ammatillisena lauluntekijänä, ”housewriterina”, lukuisille nimekkäille artisteille. Ammattikirjoittaminen tiimeissä on opettanut todella paljon, mutta on myös kuluttavaa. – Se on ala, jota ei voi täysin opiskella. Hiljaista tietoa on paljon. Kirjoittaminen tehdään asiakaspalveluasenteella, tehty biisi saatetaan julkaista vasta vuosien päästä, eikä mitään takeita julkaisusta ole.

Lauluista Iisa löysi oikean alustan tarinnankerronnalle. Viestinnän opinnot tukevat sanoittajan uraa. – Olin tottunut kirjoittamaan lehdistötiedotteita ja olen hyvä tiivistämään, Iisa naurahtaa.

”Laulussa on käytössä n. 100 sanaa, joiden kautta on luotava koko maailma. Käytössä on kuitenkin myös tyhjä tila, rivien välit, joissa ei sanota mitään. Ne ovat yhtä tärkeitä, sillä kuulija täyttää ne itse.”

Iisa Pajula on julkaissut neljä soololevyä Iisa-nimellä. Lauluntekijänä hänellä on kaksi eri roolia, sillä oma musiikki on epäkaupallista. – Soolourani ei ole rakentunut isojen hittien varaan, vaan olen pystynyt rakentamaan sitä vakaammalle pohjalle, Iisa kertoo. Viime vuosina hän on astunut sivuun ammattilaulunkirjoittamisen ytimestä ja jatkanut opiskeluja.

Vuonna 2018 Iisa valmistui ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Hän on erikoistunut luovan- ja musiikinalalla toimivien auttamiseen. Tunneherkkänä ihmisenä hän on itsekin kärsinyt pahasta esiintymisjännityksestä. Terapiakoulutus on ollut ratkaisevassa asemassa myös tietokirjan kirjoittamisessa. Hän myös luennoi ja vetää kursseja sanoittamisesta.

”Sanoituksen ja koko laulun sielu on mahdollista tavoittaa vain silloin, kun etenee tunteita pitkin aiheensa ytimeen. Laulut vaikuttavat siinä kohdassa ihmistä, jossa tunteita säilytetään.”

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.