Avarakatseinen optimisti

Heikki Hämäläinen on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kauppatieteen maisteriksi vuonna 1990. Mikkelissä asuva Hämäläinen on johtanut Osuuskauppa Suur-Savoa vuodesta 2007 alkaen. Hän on johtanut urallaan myös Pohjois-Karjalan Osuuskauppaa ja toiminut muun muassa Etelä-Savon kauppakamarin puheenjohtajana. Kesällä 2018 hänelle myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi.

Hämäläinen on kotoisin Etelä-Savon sydämestä, Juvalta. Älykäs savolaispoika olisi varmasti ollut tervetullut opiskelija mihin tahansa yliopistoon: lukion päästötodistuksen keskiarvo oli 9,5 ja ylioppilastutkinnon arvosana laudatur. Ajatuksen Jyväskylän yliopistoon hakeutumisesta istutti lukiolaisen Heikin päähän hänen parhaan kaverinsa sisar, joka opiskeli kauppatieteitä Jyväskylässä ja kehui yliopistoa. – Se oli perinteistä suusta suuhun markkinointia, Heikki naurahtaa.  Jyväskylän etuna oli myös sijainti lähellä kotiseutuja. Muutto kauemmas ei tuntunut mielekkäältä.

”Kun hyväksymiskirje yliopistosta saapui, tuntui että nyt taskussa on menestyksen avaimet!”

Heikki Hämäläinen on aina ollut toimintatavoiltaan urakkaluonteinen, kuten hän itse asian ilmaisee. Hän opiskeli neljässä vuodessa laajan tutkinnon ja hyvin arvosanoin. Pääaneena oli markkinointi ja sivuaineita useita. Opiskelijaelämään ei jäänyt juurikaan aikaa, sillä aktiivinen kilpahiihto vei myös nuoren miehen vapaa-ajasta suuren osan. – Kyllähän nuo Laajavuoren maastot tulivat tutuiksi ja olihan tuo meno Rentukassakin rentoa, Heikki kiteyttää opiskelulta yli jääneen vapaa-ajan.

Kauppatieteen maisteriksi Hämäläinen valmistui vuonna 1990. – Kävi todella hyvä tuuri, kun pääsin suoraan valmistuttuani työelämään juuri ennen taantumaa, Heikki kertoo. Hänellä oli mielessään kolme vaihtoehtoa työnantajiksi: SOK, Valio ja Kesko, joista SOK tarjosi mahdollisuuden päästä mukaan kenttäkoulutukseen. Hän tarttui siihen heti.

”Olin saanut yliopistosta hyvän teoriapohjan, jota pääsin heti soveltamaan käytäntöön kenttäkoulutuksessa. Se oli paras mahdollinen vaihtoehto siinä tilanteessa.”

Heikki Hämäläisen työura onkin nousukiitoinen; 26-vuotiaana hän oli jo Suomen nuorin Prisma-johtaja. 36-vuotiaana hän oli Suomen nuorin alueosuuskaupanjohtaja. Tärkeimpänä yliopistosta saatuna työelämätaitona Hämäläinen mainitsee laaja-alaisen ajattelutavan. Kyky nähdä asiat monesta eri näkökulmasta. – Taitoa katsoa asioita helikopteriperspektiivistä ei voi korostaa liikaa, ja tietysti tiedon hankintataidot ovat tärkeitä, Heikki painottaa.

Työelämä on kokenut täydellisen mullistuksen Heikki Hämäläinen työuran aikana. Jatkuvaa oppimista tarvitaan. Hämäläinenkin on opiskellut yrittäjä MBA-tutkinnon. Täydennyskoulutus onkin asia, jota yliopisto voisi hänen mielestään alumneilleen tarjota aktiivisemmin.

” Olen kyllä täysin elinikäisen oppimisen puolesta puhuja. Asioihin on suhtauduttava avarakatseisesti ja optimistisesti ”

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.