Hanna-Maria Seppälä on aina ollut valmis tekemään töitä unelmiensa eteen. Seppälä on entinen huippu-uimari, joka nykyisin toimii urheilun parissa mentorina sekä uintivalmentajana ja käy luennoimassa yrityksille hyvinvoinnista. Hän on suorittanut aktiivisen urheilijauransa aikana kaksi tutkintoa, joista toisen Jyväskylän yliopistossa. 

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen ei ole koskaan helppoa. Hanna-Maria Seppälän opinto-uralla on urheilun ohella ollut muitakin haasteita. Alakouluikäisenä Hanna-Maria huomasi, että uusien asioiden opettelu kävi häneltä hitaammin kuin luokkakavereilta. Lukiossa Hanna-Marialle selvisi, että hän kärsi dyslexiasta eli lukihäiriöstä.

”Uusien asioiden, varsinkin matemaattisten aineiden hahmottaminen, on aina ollut minulle haastavaa.”

Aivan kuten urheilijanakin, hän on toiminut tavoitteellisesti myös opiskelijana kehittäen jatkuvasti osaamistaan.  Urheilun yhdistäminen opiskeluun sujui lukiossa helposti. Koulu tuki urheilua ja etäisyydet olivat lyhyet koulun ja uimahallin välillä. Hanna-Maria vietti yhden kevään vaihto-oppilaana Ruotsissa. Hän oppi hallitsemaan ruotsin kielen niin hyvin, että opiskeli lukion jälkeen ruotsinkielisessä Arcadan ammattikorkeakoulussa ja valmistui fysioterapeutiksi vuonna 2009.

Seuraavaksi opintoura vei hänet opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon liikuntatieteitä. Siitä alkoi hyvin intensiivinen aika Hanna-Marian elämässä. Opintojen loppuvaiheessa hän matkusti pari kertaa viikossa Jyväskylään, oman harjoittelutiimin jäädessä pääkaupunkiseudulle. Helpotusta matkustamiseen hän olisi välillä toivonut, sillä  ensimmäisenä vuonna hän pystyi olemaan ainoastaan viikonloput Helsingissä.

– Päivässä on vain 24h, joten jokainen tunti ja minuutti oli hyödynnettävä huippu-urheilija/opiskelija-elämässä. Herätys oli aamulla klo 5, uintitreeni klo 6-7.30, jonka jälkeen luennoille heti kahdeksaksi, Hanna-Maria kertaa päiviensä kulkua Jyväskylässä. – Päivällä lounastauolla vielä toinen treeni, jonka jälkeen luennot jatkuivat iltamyöhään. Jotenkin päivärytmiä onnistui pyörittämään, kun motivaatio oli tarpeeksi korkea. Nukkumaan mentiin aina klo 20-21.00.

”Mistä nautin Jyväskylässä opintojen ohessa, oli nimenomaan tauot, kun pääsi treenaamaan. Jyväskylässä kun kaikki on niin lähellä ja harjoitteluolosuhteet monipuoliset. Oli ilo käydä välillä Hippoksella juoksemassa, kuntosalilla pyörähtämässä tai altaassa pulahtamassa kesken luentopäivää.”

Merkittävin taito, jonka Hanna-Maria opiskeluaikanaan Jyväskylässä oppi, oli asioiden priorisointi ja ajanhallinta. Hyvin nopeasti opintojen alettua kävi selväksi, ettei aika riitä kaikkeen 100%. – Urheiluun panostin täysillä, koska halusin edelleen menestyä. Opinnoissani puolestaan keskityin kursseihin, jotka olivat erityisen mielenkiintoisia tai koin niistä olevan jatkossa minulle merkittävää hyötyä, Hanna-Maria perustelee tekemiään valintoja.

Urheilu-uraan sisältyy paljon epäonnistumisia, joten Hanna-Maria on hyvin kouliintunut käsittelemään niitä. Hän on myös oppinut reflektoimaan hyvin toimintaansa ja voimaantumaan myös vaikeimmista hetkistä. Tiiviin opiskelun ja huippu-urheilijan uran yhdistäminen onnistui ja hän valmistui liikuntatieteen maisteriksi vuonna 2017.

Hanna-Marian Seppälän opiskeluhaaveet eivät ole loppuneet maisterin tutkintoon. Seuraava toteutettava haave on lääkärin ammatti. Hanna-Maria on pyrkinyt ensisijaisesti Helsingin yliopistoon ruotsinkieliseen koulutusohjelmaan. Kielivalinta ei ole yllätys, hänen aikaisempaan opiskelutaustaansa peilaten. Myös Jyväskylässä hän suoritti opintonsa osittain englanniksi. -Esitelmöin ja pidän luentoja kaikkein mieluiten englanniksi, Hanna-Maria kertoo.

Kolmannen tutkinnon suorittamisen eteen hän on jälleen valmis tekemään töitä. – Jatkuva oppiminen minulle on mielenkiintoa ja avoimuutta uusia asioita kohtaan. Kun vastaan tulee jokin mielenkiintoinen aihe, lähden ennakkoluulottomasti tutkimaan asiaa ja tarkastelemaan sitä eri näkökulmista.

”Koen, että uuden oppiminen on yksi elämäni kantavista voimista.”

 

Hanna-Maria Seppälä on yksi pääpuhujista EduFutura Forumissa Jyväskylässä 14.-16.11.2019. Puheenvuorossaan hän kertoo lisää huippu-urheilun ja opiskelun yhteen sovittamisesta sekä elämästään lukihäiriön kanssa.

Lue lisää:  https://www.edufuturaforum.fi/

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.