Elina Lappalainen tiesi jo pikku-tyttönä haluavansa ammattikirjoittajaksi.  Jyväskylän yliopistossa hän opiskeli pääaineenaan journalistiikkaa, tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta työelämä veikin Talouselämä-lehden toimittajaksi. Hän on erikoistunut maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen, teknologia-aiheisiin ja kasvuyrityksiin. Lappalainen on myös menestynyt tietokirjailija;  kaikkien aikojen nuorin Tieto-Finlandia -voittaja.

Siilinjärveltä kotoisin oleva Elina Lappalainen perusti jo yläkouluikäisenä koululehden ja työskenteli Savon Sanomien avustajana. Toisin kuin yleensä nuorilla, ammatinvalinta ei tuottanut hänelle ongelmia. – Olin opoille helppo tapaus. Oli selvä asia, että lukion jälkeen haen Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan  journalistiikkaa, Elina kertoo. Myös Lappalaisen äiti on Jyväskylän yliopiston kasvatti. Pääsykokeeseen lukeminen jäi melko vähälle, mutta kokeen kaksivaiheisuus koitui Lappalaiselle eduksi.  Kokeen toiseen vaiheeseen kuului ryhmäkeskustelu ja luovan kirjoittamisen tehtävä.

”Tällainen soveltuvuuden arviointi on ollut hyväksi oppiaineelle, sillä pelkkä pääsykoekirjojen ulkoa osaaminen tai ylioppilaskokeessa pärjääminen eivät takaa toimittajan työssä tarvittavia ominaisuuksia”.

Elina Lappalaisen journalistiikan opinnot Jyväskylässä alkoivat vuonna 2003. Sivuaineiden merkitys korostui varsin pian.  Hän huomasi akateemisen ajattelunsa kehittymiselle kannalta valtio-opin, naistutkimuksen ja luovan kirjoittamisen pitkillä sivuaineilla olevan paikoin suuremman merkityksen kuin journalistiikan kursseilla.   – Yliopiston tehtävä on kehittää analyyttista ajattelutaitoa ja antaa eväitä journalistin yhteiskunnallisen roolin toteuttamiseen sekä isojenkin aineistojen haltuun ottamiseen, Elina painottaa.  Virallisen opetuksen rinnalla Jyväskylän yliopisto tarjosi epävirallisempaa opetusta, ainejärjestö Lööpin oman toimittajakoulun muodossa.

”Se mitä olen oppinut opiskelutovereilta journalismista Lööpin bileissä, baarikeskusteluissa ja muinaisella keskustelufoorumilla, vastaa vähintään muutamaa kurssia. Lööpin mukana oli hyvä kasvaa ammatti-identiteetiltään vahvaksi journalistiksi. Lööppiläisistä löysin lähimmät ystäväni. Silloinkin kun hajaannuimme kesätoimittajiksi ympäri Suomea, vertaistuki oli virtuaalisesti lähellä”.

Opintojen ohessa oli helppo tehdä oman alan töitä. Elina työskenteli Savon Sanomille ja Keskisuomalaiselle ja sai samalla jalkaa työpaikkojen oven väliin jo varhain. Hänestä piti tulla kulttuuritoimittaja, mutta kesätyöt Keskisuomalaisen taloustoimituksessa avasivat silmät taloussivujen juttujen yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja merkitykseen. Helsinkiin hän muutti 2008 ja tällä hetkellä hän työskentelee Talouselämä-lehden toimituksessa.  Lappalainen tunnustaa olevansa someaddikti, mikä on eduksi toimittajan työssä. – Elän uutisvirrassa. Pitää olla myös siellä, missä lukijat ovat.

Elinassa yhdistyy kaikki hyvän journalistin ominaisuudet; tarkkuus, analyyttisyys ja hän kykenee selittämään monimutkaisetkin asiat selkeästi ja kiinnostavasti. Häntä motivoi halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. – Journalismi on avoimen ja toimivan demokratian peruspilari, kuten Elina asian ilmaisee.

Elina Lappalainen on kirjoittanut useita tietokirjoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Esikoisteos Syötäväksi kasvatetut voitti Kanava-tietokirjapalkinnon ja Tieto-Finlandian. Hänen uusin kirjansa käsittelee Minna Canthia ja muita suomalaisia vaikuttajanaisia. Tämä lapsille suunnattu tietokirja  rohkaisee jokaista etsimään ja löytämään omat supervoimansa. Hän luo omaa uraansa juuri niin kuin opettaa; uusia asioita lähestytään asenteella, jolla voi tavoitella vähintään Suomen mestaruutta kyseisessä asiassa.

”Unelmien eteen pitää tehdä usein rajustikin töitä, joten rimaa ei kannata asettaa ainakaan liian alas. Mieluummin överit kuin vajarit.”

 

 

 

 

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.