Ihmisoikeudet tarvitsevat väsymättömät puolustajansa. Naisasialiitto Unionin pääsihteerille Eekku Aromaalle järjestökentästä on muodostunut työura ja tärkeä vaikuttamisen väline. Hän tietää, etteivät naisten oikeudet  parane itsestään, vaan vaativat jatkuvaa työtä. Eekku on valmistunut Jyväskylän yliopistosta vuonna 2008 pääaineenaan yhteiskuntapolitiikka.

Eekku Aromaa on kotoisin Jyväskylästä. Hän harrasti jo lapsena paljon lukemista ja käsissä kuluivat hyvin erilaiset kirjat. Hän halusi jo varhain ymmärtää, mistä tässä maailmassa on kysymys. Lukion jälkeen Eekku lähti opiskelemaan Diakonia-ammattikorkeakouluun tavoitteenaan terveydenhoitajan ammatti. Hänestä ei tullut terveydenhoitajaa, mutta ammattikorkeakoulussa kypsyi ajatus lähteä opiskelemaan yhteiskuntapolitiikkaa.

”Ammattikorkeakoulun opintoihin kaipasin paljon teoriaa. Ymmärsin, että juuri se oli minusta erityisesti kiinnostavaa.”

Jyväskylän yliopistossa opinnot alkoivat vuonna 2002. Yhteiskuntapolitiikan lisäksi Aromaa opiskeli journalistiikkaa, kasvatustieteitä, sosiaalipsykologiaa ja naistutkimusta. Opiskeluajoista parhaimmat muistot liittyvät Eekun mielessä graduprosessiin. Keskustelut yhteiskuntapolitiikan lehtorin Raija Julkusen kanssa ovat säilyneet muistissa näihin päiviin saakka. – Hän muistutti, ettei hänen ikäpolvensa naiset ajatelleet niin paljon onnellisuutta. Riitti kun teki työnsä ja hoiti velvollisuutensa, Eekku muistelee. Minun sukupolvellani ja nuoremmilla on vielä kaiken päälle paine olla onnellinen.

Pro gradussaan Eekku käsitteli äitien kokemuksia sosiaaliturvasta ja toimeentulosta.

”Minua kiinnosti turvallisuudentunne, jota sosiaaliturva voi ihmiselle tuottaa. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on minulle edelleen tärkeä teema.”

Ennen gradun tekoa Eekku siirtyi työelämään Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeriksi vuosiksi 2006–2007. Hän ei hakenut pestilleen jatkoa, vaan päätti palata tekemään tutkintonsa loppuun, sillä ilman tutkintoa on hankalaa päästä julkisiin virkoihin. – Olin seurannut monien gradua vaille maistereiden vaikeuksia työmarkkinoilla, enkä halunnut joutua samaan tilanteeseen, Eekku lisää.

”Valmistuminen oli viisas päätös, vaikka tutkintouudistuksen seurauksena 2008 työmarkkinoille valmistui kerralla paljon uusia maistereita. Minulla oli onneksi jo vuosia työkokemusta, suunnitelmia ja näkymät valoisat. Kaikilla ei näin ollut. Gradun palautus oli yksi elämäni huippuhetkistä!”

Valmistumisen jälkeen Eekku vietti kolme kuukautta Nepalissa puolueiden demokratiayhteistyö eli Demo ry:n vapaaehtoisena. Työelämässä hän on toiminut rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteerinä, Temppeliaukion kirkon palvelupäällikkönä sekä Kallion Setlementissä johtajana.

”Yliopisto-opinnot tarjosivat hyvän kuvan siitä, mitä tieteenalalla tapahtuu, mitä kannattaa lukea ja mistä hankkia tietoa. Olen myöhemmin täydentänyt osaamistani pedagogisella pätevyydellä ja opetushallinnon tutkinnolla sekä palvelumuotoilun erikoisammattitutkinnolla. Jatko-opinnotkin ovat käyneet mielessä.”

Vuonna 2007 Eekku Aromaa oli YK:n nuorisodelegaattina mukana yleiskokouksen kolmoskomiteassa, jossa käsiteltiin sosiaalista kehitystä ja muun muassa nuorten asioita. Sen jälkeen hän osallistui useamman vuoden partioliikkeen maailmanjärjestön YK-vaikuttamisen ryhmään ja pääsi käymään tietyissä YK:n kokouksissa. Hän on osallistunut myös asekauppasopimusneuvotteluihin YK:ssa.

”Arvostan YK-järjestelmää, se tekee paljon hyvää. Toisaalta siihen liittyy sellaista verkkaisuutta ja raskassoutuisuutta, joka tekee monista hyvistä asioista mahdottomia tai ainakin turhauttavan hitaita.”

Eekku Aromaa on ollut ehdokkaana useissa kunnallisvaaleissa ja kerran eduskuntavaaleissa ja toiminut järjestöissä lapsesta asti. Ihmisoikeudet tarvitsee väsymättömät puolustajansa.

”Naisten oikeudet, ihmisoikeudet eivät parane itsestään, vaan vaativat jatkuvaa työtä. Jos huomiomme herpaantuu, ne voivat ottaa isoja askelia taaksepäin. Tällaisia esimerkkejä voimme katsoa esimerkiksi aborttioikeuden kaventamisesta vaikkapa Puolassa.”

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.