Antti Kleemola on musiikin monilahjakkuus, jonka työuraan on mahtunut kolme erilaista polkua. Hän on hankkinut musiikinopettajan koulutuksen Jyväskylän yliopistosta ja kouluttaa tällä hetkellä tulevia lauluntekijöitä Gradiassa. Hän on onnistunut yhdistämään tasapainoisesti opettajan, esiintyvän muusikon ja lauluntekijän ammatit, vaikka helppoa se ei aina ole ollut.

Antti Kleemola on kotoisin Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta, Kauhajoelta. Muusikon ammatti on ollut hänelle aina itsestään selvyys. Lukiossa nuoren muusikon katse alkoi siirtyä kauemmaksi Kauhajoelta kohti laajempia ja innostavimpia musiikkikuvioita. Kauhajoelta oli lähtenyt hyviä muusikkotuttuja opiskelemaan Jyväskylään ja puskaradion kautta kantautui positiivisia asioita niin yliopistosta kuin itse kaupungistakin.  Jyväskylä alkoi näyttäytyä sopivan kokoisena kaupunkina, joka tarjoaisi mahdollisuuksia tehdä monipuolisesti musiikkia.

Tuli vahva tunne, että tuo on minun paikkani!

Niinpä Antti Kleemolan opinnot Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksella alkoivat vuonna 1992. Ennakkokäsitykset yliopiston ja kaupungin monipuolisuudesta vahvistuivat moninkertaisesti. Opiskelujen ohella tarjolla oli valtavasti omaehtoista tekemistä. – Kaverille, jolla oli intoa  ja paloa kokeilla erilaisia juttuja, löytyi ympärille paljon samanhenkisiä ihmisiä. Tilaisuuksia tehdä mitä erilaisempia juttuja tuli jatkuvasti. – Se oli huumaavaa, Antti kuvailee opiskeluvuosiaan.

Kirjoitin merkinnän opiskeluaikojen päiväkirjaani: Kova meininki – mulla on 10 bändiä!

Antti Kleemola nautti osallistumista yliopiston omiin kokoonpanoihin. Puhkupilleissä ja Sinfiksessä hän oli mukana trumpetistina. Sinfiksen kanssa toteutettiin Olavi Virrasta kertova Sinun silmiesi tähden- musikaali, josta Kleemolalle lohkesi myös laulavan näyttelijän rooli.

Myös yliopistolla tapahtunut omaehtoinen ”musiikkipöhinä” tarjosi erilaisia kokoonpanoja ja musiikkityylejä.  –  Fuksiaisia varten perustimme Hot Pants- nimisen bändin, meillä oli myös musiikkikasvattajien kanssa usean vuoden ajan a capella- bändi Pentatones sekä kurssikavereiden kanssa Etnopoppia soittava Jouka. Joukan kanssa saimme levytyssopimuksen ja teimme levyn. Kaikki tämä opintojen ohessa!

Opiskelujen aikana löysin itseni rooleista ja tehtävistä, joista yllätyin itsekin!  Konsertoimme, levytimme ja matkustimme. Hienoja mahdollisuuksia oli tarjolla!

Kaupungin laajasta tarjonnasta Kleemola nostaa esiin vuonna 1992 perustetun ravintola Jazz Barin. Jazz Barilla oli valtavan iso rooli musiikin opiskelijoille, sillä se tarjosi aina esiintymispaikan. Itsekin esiinnyin siellä vuoden ajan joka maanantai-ilta pianisti-laulajana, Kleemola kertoo.

Antti Kleemolan kaikki kolme työuraa olivat jo olemassa opiskelun aikana. Hän kokee musiikkipedagogiikan opintojen tukeneen näitä kaikkia kolmea.  Antti kehuu vuolaasti yliopiston tarjoamaan mahdollisuutta opiskella hallitsemaan useampaa eri instrumenttia. Hän kuitenkin kokee, että  opettajan koulutuksesta saa pintaraapaisun itse alaan ja varsinainen kypsyminen opettajuuteen  ja soveltuvuus alalle selviää vasta itse työssä.

”Olen sitä mieltä, ettei ole olemassa pedagogiikkaa ilman muusikkoutta. Muusikon ja lauluntekijän työstä  olen saanut näköalapaikan, mikä on tärkeää kun opetan tulevia ammattimuusikoita.”

Opintojen jälkeen Antti Kleemola muutti Helsinkiin, mutta palasi perheensä kanssa takaisin Jyväskylään kahdeksan vuoden jälkeen. Opettajakokemusta tarttui mukaan kaikilta asteilta: muskarista yliopistoon. Tällä hetkellä hän on musiikin luovan kirjoittamisen vastuuopettaja Gradiassa. Samalla hän tekee myös esiintyvän taiteilijan työtä laulaja-lauluntekijänä ja työstää soololevyjensä ohella biisejä Suomen eturivin artisteille. Levytettyjä kappaleita on tähän mennessä kertynyt n. 200.

Tämä yhdistelmä on mielestäni kaikkien etu, sillä kevyen musiikin ammattilaisena olen löytänyt oman brändini musiikkipedagogina. Lauluntekijöiden valmentamiselle on ollut tarvetta ja siihen tarpeeseen olen nyt pystynyt osaltani vastaamaan.

Antti Kleemolan yhteydet yliopistoon ovat edelleen tiiviit. Tuoreimpana yhteistyön tuloksena on Suomalaisen musiikkikampuksen REC JKL – Musiikin luovan tuottamisen showcase. Tapahtuman tavoitteena on tuoda tulevaisuuden lauluntekijät ja musiikkialan ammattilaiset yhteen. Jatkossa vuosittainen tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa toukokuussa 2019. Tapahtuman tuotantotiimissä Antti Kleemolla on aktiivinen rooli ja miehen voi tavata edelleen Seminaarinmäeltä silloin tällöin.

 

Suomalainen musiikkikampus on Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian muodostama musiikkikoulutuksen ja -tutkimuksen osaamiskeskittymä. REC JLK tapahtuma tuo esille yhteisiä luovia sisältöjä, säveltämistä ja musiikin luovan tuottamisen osaamista.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.