Turvallisuus on kokonaisuutena noussut tärkeäksi teemaksi yrityksissä ja organisaatioissa. Anssi Juutilainen on menestynyt urheilija ja johtajuuden valmentaja. Hän on erikoistunut turvallisuuden, turvallisuuskulttuurin ja -johtamisen kehittämiseen, jossa kivijalkana on toimiva ja kehittyvä turvallisuuden johtamisjärjestelmä ja kantavina seinäelementteinä ihmisten turvallisuusajattelu, -asenteet, -uskomukset ja -käyttäytyminen. Koulutukseltaan Anssi on liikuntatieteiden ja humanististen tieteiden kandidaatti Jyväskylän yliopistosta.

Anssi Juutilainen valmistui liikunnanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1982. Opiskeluvuodet Anssi muistaa hauskoina ja opettavaisina. Urheilijana päivät täyttyivät opinnoista ja harjoittelusta, paljon muuta ei nuoren miehen elämään mahtunutkaan. – Perusopit ovat seuranneet läpi elämän; itsensä johtamiseen liittyvät elämänhallinta ja oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen päällimmäisinä, Anssi kertoo.

Valmistuttuaan Anssi työskenteli muutaman vuoden liikunnanopettajana Parikkalassa ja Imatralla. Samanaikaisesti hän nousi Suomen hiihtosuunnistuksen eliittiin. Juutilainen voitti urallaan viisi maailmanmestaruutta ja yhteensä 11 MM-mitalia. Urheileminen maailmanhuipulla oli kokopäiväistä työtä, jota kesti seitsemän vuotta. Lisäksi hän on toiminut ammatti- ja seuravalmentajana, seurakehittäjänä ja erilaisissa luottamustoimissa.

” Jouduin toimimaan urheilijana hyvin yrittäjämäisesti. Hiihtosuunnistus ei ollut mikään medialaji. Ammattimaisen urheilun mahdollistavien olosuhteiden luominen oli erinomainen käytännön yrittäjäkoulu . Lisäksi myöhemmässä vaiheessa uraa suksimerkin vaihtuessa, minulta kysyttiin, tahtoisinko ryhtyä maahantuomaan kyseistä merkkiä, niin vastaus oli myöntävä ja niinpä perustin yrityksen.”

Maahantuonti oli kuitenkin rankkaa ja työteliästä. Kun hänet pyydettiin mukaan Innotiimiin, joka toimii yrittäjäpohjaisesti, hän ei miettinyt kauaa. Arvot loksahtivat hyvin kohdalleen ja vuodesta 1995 alkaen Anssi on toiminut muutoskonsulttina sekä paremman johtamisen ja yhteistyön valmentajana lukuisissa yksityisen ja julkisen puolen organisaatioissa.

”Pohdin vuosien saatossa, mikä olisi hyvä yhteinen väylä, jonka kautta muuttaa työyhteisön toimintakulttuuria. Siellä olevia ajattelutapoja ja – taitoja. Muutama vuosi sitten ymmärsin, että turvallisuus on meille kaikille sellainen henkilökohtaisesti tärkeä asia, joka antaa kaikille konkreettisen asiayhteyden.”

Ymmärtääkseen perin pohjin turvallisuutta ja sen johtamista, Anssi päätti kirjoittaa kirjan aiheesta. Johda ajattelua – johda työturvallisuutta julkaistaan helmikuussa 2022. Siinä hän pyrkii yksinkertaistamaan ja konkretisoimaan työturvallisuuden johtamista.

”Turvallisuuden johtamisessa ja kehittämisessä resurssit on kohdennettu tekniikkaan, järjestelmiin, suojavarusteisiin ja ohjeistuksiin, vaikka 90% vaaratilanteista johtuvat tiedostamattomista inhimillisistä tekijöistä ja niiden ketjuuntumisista.”

Juutilaisen mukaan tärkeimpänä tavoitteena oli luoda työkulttuuri, jossa jokainen työntekijä ymmärtää työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin merkityksen ja oman roolinsa osana sitä. Turvallisuuden tekeminen on tiimityötä parhaimmillaan. Tässä ensimmäisenä on ylimmän johdon yhteinen ymmärrys, turvallisuuden mindset. Sen jälkeen esimiehet ovat avainasemassa turvallisuuden päivittäisjohtamisessa. Juutilainen haluaa antaa heille eväitä siihen, miten herättää työntekijöiden ajattelua osallistavin menetelmin.

Kun ajatusmalli saadaan käännettyä, on mahdollista saada myös käytännön tekemiseen muutos. Myös positiivisiin seikkoihin, mitä teemme oikein, tulisi kiinnittää huomiota, ei vain epäkohtiin, Anssi korostaa.

”Työturvallisuusajattelun johtamisessa on oleellista, että pysäytät porukan tärkeiden kysymysten äärelle ja saat kaikki mukaan pohdintaan. Tässä sinun tulee uskaltaa olla avoin ja vastaanottaa asiat, joita ihmiset nostavat esille.”

Viimeisimmän viiden vuoden aikana turvallisuus on kokonaisuutena noussut tärkeäksi teemaksi yrityksissä ja organisaatioissa. Se, mikä nähtiin ennen koskevan ainoastaan tuotantoa ja logistiikkaa, on nyt noussut vastuullisuusajattelun ja -periaatteiden ohella globaaliksi kilpailutekijäksi. Tapaturmat eivät ole enää ainoa mittari, jota seurataan. Turvallisuusasioiden taso täytyy pystyä osoittamaan niin asiakkaalle, omistajille, yhteistyökumppaneille kuin työntekijöillekin.

 

Anssi Juutilainen on puhujana Yliopistopäivillä 22.10., jossa hän käyttää työturvallisuuden johtamista käsittelevän puheenvuoron klo 12 alkavassa Turvallisesti töissä -webinaarissa.

Yliopistopäivien ohjelma ja ilmoittautuminen löytyy tästä.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.