Perinteisen ja uuden yhdistäminen opetuksessa on ollut Anne Tikkaselle luontevaa uran alusta alkaen. Tämä pätee niin oppilaille opetettaviin taitoihin kuin myös käytettyyn opetusteknologiaan. Opiskelu kirjallisuuden sekä koulutusteknologian maisteriohjelmissa on tarjonnut tähän hyvän osaamisen.
Anne Tikkanen on kotoisin Lapinlahdelta. Kuvataidelukion käynyt nuori nainen haaveili lukion jälkeen taideaineiden opiskelusta sekä kirjallisuuden opinnoista Jyväskylän yliopistossa. Jyväskylä oli näyttäytynyt hänelle houkuttelevana opiskelukaupunkina jo yläkouluikäisestä alkaen. Toive toteutui; kirjallisuuden opinnot alkoivat vuonna 2006.
”Olen yliopistoromantikko. Seminaarinmäki ja Jyväskylän nimitys Suomen Ateena sopivat siihen upeasti. Oli mahtavaa päästä opiskelemaan Seminaarinmäelle!”
Opiskelujen edetessä Annelle varmistui, että opettaminen tulee olemaan hänen juttunsa. Yhteiset ryhmätyöt opiskelukavereiden kanssa olivat mieluisia ja toiminta ainejärjestössä Opuksessa aktiivista. – Nautin todella kasvatustieteiden opiskelusta, Anne muistelee.
Heti valmistumisen jälkeen Anne Tikkanen työllistyi äidinkielen opettajaksi. Normaalikoulussa tehty opetusharjoittelu oli valmistanut ja innostanut hänet käyttämään opetuksessa uudenlaista opetusteknologiaa, mutta ensimmäisessä työpaikassa ei ollut otettu vielä digiloikkaa. Teknologinen todellisuus osoittautui liitutauluksi ja piirtoheittimeksi. Pian Anne sai pyydettyään käyttöönsä dokumenttikameran.
”Alusta alkaen olen tykännyt yhdistää opetukseen uutta ja vanhaa. Pidän tärkeänä, että oppilaat oppivat kirjoittamaan käsin, mutta myös käyttämään uudenaikaisia välineitä ja laatimaan esimerkiksi asiakirjoja niillä. ”
Tietoteknisen innostuksen kasvaessa Anne haki mukaan koulutusteknologian maisteriohjelmaan, jossa aloitti opiskelun aikuisopiskelijana. – Ohjelmoinnin peruskurssin aikana mietin myös muita urapolkuja esimerkiksi ohjelmoinnin kehittämistehtävissä. Opettaminen on kuitenkin minulle maailman tärkeintä, Anne kertoo.
” Odotin silloin ensimmäistä lastani, joten palasin yliopistolle nuorena äitinä. Vastaanotto oli hyvä ja opiskelu luontevaa. Opettaja piti välillä vauvaa sylissä, että sain tehtyä tehtäviä. Välillä istuin vauvan kanssa ainejärjestö Linkin Kattilassa vasta-aloittaneiden kanssa. ”
Anne Tikkanen aloitti opetustyöt Gradiassa vuonna 2014. Kokopäivätyö viivästytti opintoja. Tällä hetkellä Anne toimii projektipäällikkönä Oikeus osata-hankkeessa, jossa kehitetään välineitä toisen asteen opiskelijoiden perustaitojen ja jatko-opintotaitojen tukemiseen. Tehtäviin kuuluu myös verkkopedagogiikan opettaminen muille opettajille.
” Molempien suorittamieni JYU:n maisteriohjelmien sisällöt yhdistyvät nykyisessä työssäni.”
Anne Tikkanen nauttii työstään verkkopedagogiikan parissa, jolle korona on etä- ja verkko-opetuksen lisääntyessä luonut kasvavan tarpeen. Hän pystyy vaikuttamaan myös tutkinnon osien suorittamistapojen kehittämiseen hankkeen kautta, mikä on hyvin motivoivaa ja haastavaakin. Uutta oppii koko ajan.
” Verkko-opetuksessa on päästettävä irti 1800-luvun opettajakäsityksestä. Opettajan rooli muuttuu siellä oppimisen ohjaajaksi. ”
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.