Jyväskylän yliopiston strategian keskiössä on osaava ja hyvinvoiva ihminen. Kaikkien yliopistoyhteisön jäsenten tulee voida hyvin. Tähän yhteisöön kuuluvat myös alumnit, niinpä yliopisto kutsui alumninsa työyhteisöineen viettämään työhyvinvoinnin mestarikurssia  yliopistolle.

Päivän ohjelmassa tutustuttiin työelämän superlääkkeisiin. Näitä ovat mm. arvostus, kiittäminen ja huumori. Luennoitsijoina ja työpajojen vetäjinä toimivat yliopiston ulkopuolella työskentelevät alumnit.

 

TV:stä tuttu psykologi Leea Mattila aloitti päivän kertomalla mentalisaatiosta, joka on tutkitusti avain hyviin suhteisiin ja onnistuneeseen vuorovaikutukseen. Luennossaan hän painotti, ettei mentalisaatio ole toisen puolesta tietämistä ja puolesta sanasta ymmärtämistä.  Se on ymmärrystä siitä, että meillä jokaisella on oma mieli, joka toimii eri tavoin.

”Mentalisaatio on mielen pitämistä mielessä.”

Moni konflikti alkaa siitä, että työkaverit ajattelevat hyvin eri tavoin. Mentalisoimalla voi ymmärtää, että toisen ajatus voi olla yhtä oikea kuin omakin. Pitää vain myöntää, että erilaisia näkökulmia on olemassa. Tärkeintä on yrittää ymmärtää toista, se johtaa rakentavaan vuorovaikutukseen.

Tutkija Jouni Kallio Likesiltä antoi vinkkejä, kuinka istumista voidaan vähentää. Erityisesti hän kertoi, miksi niin pitäisi tehdä. Luennon tärkein viesti oli, että istumisen vähentämiselle tulee luoda mahdollisuuksia työpaikoilla ja luoda niistä uusia normaaleja käytäntöjä. Esitys oli väritetty huumorilla ja hyvin visuaalisesti rakennettu. Yleisö pääsi myös välillä nousemaan ylös penkeistä, etteivät mieli ja pakarat päässeet täysin puutumaan.

Työpajoissa tarkasteltiin yhdessä sitä, kuinka epäonnistumista voi opetella sietämään ja opeteltiin tehokkaan kiitoksen kaava. Vuorovaikutuskouluttaja Kaisa Kokon ”Jes, mä epäonnistuin” -työpajassa kokeiltiin yksinkertaisten toiminnallisten harjoitusten avulla luopumista itsekritiikistä  ja sitä, kuinka mokaaminen voi olla aivan huippujuttu.

 

 

Arvostaminen ja kiitos- työpajassa käytiin läpi arvostamisen viisi kieltä; sanat, aika, auttaminen, lahjat ja kosketus. Arvostamisen kieli voi vaihdella henkilön mukaan. Työpajan vetäjä Riitta-Elisa Juntunen kertoi, että tutkimusten mukaan kaksi kolmesta työntekijästä ei koe saavansa arvostusta työpaikalla.

”Peräti 70 %:ia toivoo, että esimies kiittäisi selkeämmin, nopeammin ja yksilöidymmin.”

Työyhteisöissä on siis paljon tehtävää. Salin täytti puheensorina työpajalaisten miettiessä keinoja kiittämisen lisäämiseksi. Mukaansa kaikki työpajaan osallistuneet saivat Superkiitoksen reseptin. 

Päivän aikana oli mahdollista osallistua korkeakoululiikunnan liikuntaryhmiin. Tarjolla oli erilaista liikuntaa pilateksesta lentopalloon. Ylioppilaskunnan historiaan saattoi tutustua Näyttelykeskus Soihdun näyttelyssä. Yliopistopäivien yhteydessä oli mahdollista tavata myös yliopiston luku- ja kaverikoiria. 

 

 

Yliopistopäivät pidettiin 25.-26.10.2019

 

 

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.