Vuoden 2018 yliopistopäivillä isäntälaitoksena toimi musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos. Laitoksessa tehtävä  tutkimus, opetus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus tuotiin kaupunkilaisten ja muiden yliopistolaisten tietoisuuteen monitieteellisellä ja -taiteellisella tavalla. Erilaisia tapahtumia oli niin kampuksella kuin ympäri kaupunkia.

Avajaistilaisuudessa kuultiin vararehtori Marja-Leena Laakson luovuutta käsittelevä puhe, kattava esittely laitoksen tutkimuksesta ja yhteistyössä toteutettavista tutkimushankkeista. Tilaisuudessa jaettiin myös Vuoden tiedeviestintäteko- ja Opetuksen kehittäjät -palkinnot.

Päivän aikana oli mahdollisuus nauttia elävästä musiikista ja kirjallisuudesta useassa eri paikassa, kun laitoksen tutkijat, henkilökunta ja opiskelijat jalkautuivat kaupungille. Kaikissa esiintymispaikoissa riitti yleisöä.

Taidemuseossa kuultiin musiikkikasvatuksen opiskeljioiden esittämiä kansanlauluja ja Local Culture Hostel & Cafessa yksinlaulua ja sellonsoittoa niin ikään opiskelijoiden esittäminä. Kauppakeskus Sokkarissa yleisöä viihdytti mm. Mandolin Mountain.

Suomen käsityön museossa oli koko perheen mahdollista kokea taidetta ja matematiikkaa jännittävästi yhdistävän Steam-näyttelyn ja kehittää oma rakennelmia työpajassa. Steam-työpaja oli tarkoitettu kaikenikäisille ja se houkuttelikin paikalle hyvin eri ikäisiä osallistujia. Työpajan ohjaajana toimi tutkija Kristof Fenyvesi. Työpajan jälkeen keskusteltiin ajankohtaisesta ja voimakkaita tunteita herättävästä aiheesta: populismista ja sen tutkimuksesta. Alvar Aalto museolla perehdyttiin Alvar Aallon arkkitehtuuriin tutkimus-ja oppimisympäristönä.

 

Päiväohjelma päättyy Musicalla vuoden alumnin palkitsemiseen ja keskustelutilaisuuteen taiteiden ja luovuuden inhimillisestä merkityksestä. Keskustelijoina olivat professori Heikki Hanka, suunnittelija Heini Siltainsuu, läänintaiteilija Vesa Plath, graafikko Minja Revonkorpi ja dosentti Lenita Hietanen. Vuoden alumnina palkittiin Pirkko Melville.

Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.