Mistä kaikesta muodostuukaan minun osaamiseni? Millaisissa työtehtävissä voisin sitä hyödyntää? Onko osaamiseni muokattavissa? Kiinnostaako osaamiseni ketään?
Nämä ovat tuttuja kysymyksiä työuransa suuntaa pohtiville, työpaikkaa vaihtaville tai ensimmäistä työpaikkaa etsiville. Omien vahvuuksiensa tunnistaminen ja sanoittaminen on tärkeä taito. Kun tietää vahvuutensa, osaa hyödyntää niitä ja onnistuu todennäköisemmin tavoitteissaan.
Tulevaisuuden työmarkkinoilla korostuvat yhä enemmän sellaiset osaamiset, joihin robotit eivät kykene: luova ajattelu, vuorovaikutus ja niiden mukana – verkostoituminen. Työuraa luodessa ja työpaikkaa vaihtaessa on yhä tärkeämpää käyttää aktiivisesti eri kanavia ja tuoda esille omaa osaamista ja vahvuuksia. Lisäksi oman osaamisen kuvaaminen esimerkiksi haastattelutilanteessa on tärkeää. Työnantajalle harvoin riitää työtittelit ja työhakemuksen merkinnät siitä, missä on oltu töissä ja milloin. Täytyy osata tunnistaa ja sanoittaa tehdyt asiat ja mitä osaamista niistä on kertynyt.
Tämä ei ole meille suomalaisille useinkaan kovin helppoa. Myös korkeastikoulutettujen on vaikeaa pukea sanoiksi osaamistaan.
Yliopistopäivillä 2020 pureudutaan tähän ongelmaan lokakuun 23. päivänä. Ohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa. Päivän ohjelmassa käsitellään osaamista eri näkökulmista: kuinka sitä sanoitetaan, kuinka tuoda sitä esiin eri kanavissa ja kuinka osaaminen tulee tulevaisuudessa muuttumaan.
Itsetuntemus ja oman osaamisen sanoittaminen
Päivän aloittaa vuoden rekrytoijana 2018 palkittu Saana Rossi, joka tulee kertomaan työantajan näkökulman aiheeseen. Mihin työnhakijat työnhaussa yleeensä kompastuvat ja mitä ovat hänen vinkkinsä asian korjaamiseksi.
Saana Rossi on rekrytoinnin, HR:n ja työnhaun ammattilainen sekä tuore esikoiskirjailija. Hän työskentelee henkilöstön menestymisestä vastaavana johtajana teknologiayritys Vincitissä, joka on palkittu usean kerran Suomen parhaana ja vuonna 2016 Euroopan parhaana työpaikkana.
Uransa aikana Saana on rekrytoinut tuhansia ammattilaisia ja valmentanut eri alojen työnhakijoita. Hänen esikoiskirjansa Rekrytoija on tarinallinen tietokirja, joka paljastaa rekrytoinnin ja työnhaun salat ja imee mukaansa rekrytoinnin yllättävään maailmaan. Saana on valmistunut Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011 ja on siis meidän alumnimme.
Osaamisen muokkautuminen tulevaisuudessa
Työelämä muuttuu ja osaaminen sen mukana. Työn murros on monimutkainen ilmiö, joka aiheuttaa muutoksia työn organisoitumisessa, sisällöissä, osaamisessa ja työn merkityksessä. Työn aika- ja paikkasidonnaisuus heikkenee, Teknologia korvaa entistä enemmän rutiininomaisia töitä, mikä muuttaa työnkuvaamme. Näistä asioistaa keskustellaan Yliopistopäivien webinaarissa, jossa asiantuntijat käsitelevät tiimityötä, itseohjautuvuutta ja tekoälyä. Ajatuksiaan esittävät lyhyesti Sebastian Siukonen, Soila Lemmetty ja Pekka Neittaanmäki.
Ole osaaja, joka löydetään!
Osaajia etsitään jatkuvasti verkosta. Miten hyvin sinut löydetään?
Yliopistopäivät huipentuu alumneille suunnattuun verkossa toteutettavaan workshoppin, joka tulee vetämään kansainvälisesti arvostettu LinkedIn-asiantuntija Tom Laine. Akateemisen koulutuksen saaneille on usein vaikea viestiä omasta osaamisestaan, vahvuuksistaan ja
kiinnostuksistaan tiedemaailman ulkopuolelle. Mistä kaikesta akateeminen asiantuntijuus koostuu ja kuinka tehdä se näkyväksi?
Suomen kokenein LinkedIn-asiantuntija Tom Laine kertoo workshopissa vinkkejä oman osaamisen tai oman yrityksen osaamisen näkyväksi tekemiseen.
Tule mukaan ja ota saamillasi vinkeillä LinkedIn haltuun!
Jos et ole vielä rekisteröitynyt alumniportaaliin, niin voit tehdä sen osoitteessa www.jyu.fi/alumni/liity
Yliopistopäivien ohjelma ja ilmoittautuminen tästä linkistä.
Tilaa JYUnity-lehti
Tilaa tuoreimmat JYUNITY-jutut näppärästi sähköpostiisi. Voit tarvittaessa peruuttaa tilauksesi koska tahansa.